Ειδήσεις

Κομισιόν: “Θα αποτιμήσουμε την κατάσταση…”

Βήμα το βήμα και με πολλές δυσκολίες διατηρείται η συνέχεια της διαπραγμάτευσης για ενδεχόμενη συμφωνία στις 24 Απριλίου.

Το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χθες Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να μιλήσει για “αποτίμηση της κατάστασης” στο επόμενο Eurogroup και όχι για συγκεκριμένη πρόοδο, σχολιάζεται από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες σαν ένδειξη “στασιμότητας” που “δεν προδικάζει απαραίτητα πρόοδο” για να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία.

Παρ΄ όλα αυτά η ελληνική πλευρά, επιμένει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης κινείται σταθερά στους προβλεπόμενους τομείς με πρώτο (από αύριο) το δημοσιονομικό ήτοι την αποτίμηση της δυνατότητας του προϋπολογισμού να εκτελεστεί με ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί την “κόκκινη γραμμή” τόσο για το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ καθώς από αυτό εξαρτάται εν μέρει η αποπληρωμή δανειακών δόσεων προς τους δύο φορείς για τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι και το 2019 οι τρέχουσες δανειακές ανάγκες ξεπερνούν κατά τι τα 45 δισ. ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών (μαζί και της ΕΚΤ) και τις δόσεις αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Ακόμα και με την εκταμίευση των δανείων του ΔΝΤ και του EFSF η εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 4 χρόνια προϋποθέτει πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο είχαν προβλεφθεί στο ύψος του 4,5% από το 2016 και μετά.

Τέτοιο αποτέλεσμα βέβαια είναι αδύνατο πλέον να επιτευχθεί με την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Κατά συνέπεια το πώς θα αναμορφωθεί το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό “κενό” που προκύπτει για να εξασφαλισθεί η αποπληρωμή του χρέους είναι εξαιρετικά κρίσιμο και θέτει άμεσα την προοπτική νέου δανείου.

Εξ ού και οι πολλαπλές αναφορές στο διεθνή και κυρίως στον γερμανικό Τύπο για προετοιμασίες που αφορούν την δρομολόγηση νέου δανείου από το καλοκαίρι, της τάξης των 40 – 45 δισ. ευρώ.

Στο δάνειο αυτό – σε όλες τις εκδοχές του – θα ενσωματώνονται τα υπόλοιπα των εκταμιεύσεων τόσο από το EFSF και τις επιστροφές “κερδών” από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες, όσο και τα υπόλοιπα προς εκταμίευση από το δάνειο του ΔΝΤ.

Με τις προϋποθέσεις αυτές τα “καινούργια” επιπλέον χρήματα δεν θα ξεπερνούν τα 20 – 25 δισ. ευρω. Και το ποσό αυτό δεν θεωρείται προς το παρόν απαγορευτικό προς ρύθμιση.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου