Ειδήσεις

«Τι μας θέλουν, ξενοδόχους ή πορτιέρηδες στο Αιγαίο;»

Γεμάτο μετανάστες φτάνει το σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι νησιού του Ανατολικού Αιγαίου. Το θέαμα δεν προκαλεί πια εντύπωση στους κατοίκους – είναι πλέον καθημερινό. Κατά δεκάδες μεταφέρονται πλέον άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Συρία. Τη Μεγάλη Δευτέρα εξάλλου επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να περάσουν από τα τουρκικά παράλια προς τη Σύμη.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας όσων βλέπουν τα μάτια τους ή ακούν για επιχειρήσεις διάσωσης μεσοπέλαγα, με ανθρώπινες ψυχές να κινδυνεύουν αφού πρώτα ήταν στοιβαγμένες σε ένα πλοιάριο που θα τους περνούσε «απέναντι»… Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα συνήθως παρατηρείται αύξηση, με γεωμετρικούς ρυθμούς αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με την περσινή χρονιά. Ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο του 2015 το Λιμενικό συνέλαβε 1.472 μετανάστες τον Ιανουάριο, 2.480 τον Φεβρουάριο και 6.493 τον Μάρτιο.

«Η κατάσταση εδώ είναι δραματική και στην Αθήνα συζητούν, κάνουν διαπιστώσεις. Αλλά εμείς καθημερινά είμαστε στη θάλασσα υπό δυσμενείς συνθήκες. Μέρα-νύχτα κάνουμε περιπολία. Το βράδυ τούς βρίσκουμε στη θάλασσα, το πρωί τους βρίσκουμε και στη στεριά. Εχουμε ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη ξεκούραση» λέει στο «Βήμα» λιμενικός που υπηρετεί στο Αιγαίο. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος κυβερνά. Θέλουμε επιτέλους να διαμορφωθεί μια σταθερή πολιτική για τους μετανάστες. Τι ζητούν από εμάς; Να μας το πουν με σαφήνεια. Κανείς δεν μας έχει πει τι ακριβώς να κάνουμε. Να είμαστε “ξενοδόχοι” και απλώς να τους προωθούμε στην Αθήνα, να είμαστε απλώς “πορτιέρηδες” στο Αιγαίο, τι ακριβώς;».

Φράχτες και «φιλοξενία»
Οι εστίες σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχουν πολλαπλασιαστεί. Οικογένειες ολόκληρες ξεριζώνονται από τις πολεμικές συγκρούσεις. Αλλοι φεύγουν για να γλιτώσουν από συνθήκες καταπίεσης ή από την κατάσταση ανέχειας και οραματίζονται στη Δύση τη Γη της Επαγγελίας. Οι ροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή προς τη Δύση αυξάνονται αδιάκοπα, όπως και από Νότο προς Βορρά για όσους προέρχονται από την Αφρική, όπου νέες εμφύλιες συγκρούσεις έχουν προστεθεί στα «παγιωμένα» μέτωπα πολέμου.

Ενδεικτική εικόνα της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Κω, όπου πλέον αδυνατούν να βρουν χώρους για να φιλοξενήσουν προσωρινά μετανάστες. Μάλιστα, καταγράφηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ τους ενώ έψαχναν μια γωνιά να ξαποστάσουν. Το μπαλκόνι του ΑΤ Σύμης στην είσοδο του λιμανιού έχει γίνει και πάλι «κέντρο φιλοξενίας» ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Λέρο. Από τότε που εγκαταστάθηκε ο φράχτης στον Εβρο, όπως εκτιμούν ειδικοί στα ζητήματα ασφαλείας, οι αριθμοί των μεταναστών που εντοπίζονται στο Αιγαίο αυξήθηκαν δραματικά και αναμένεται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, καθώς η Βουλγαρία σηκώνει και εκείνη τον δικό της φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία για να αποκόψει τη ροή των μεταναστών – και υπό τον φόβο των τζιχαντιστών.

Οπως λένε συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Λιμενικού, «σπάνια δεχόμαστε τόσο αυξημένες πιέσεις στο Αιγαίο και μας απογοητεύει που δεν γίνονται κινήσεις από καμία πλευρά για άμεσες λύσεις». Γιατί συμβαίνει αυτό; Απάντηση σαφής δεν υπάρχει, παρά μόνο εκτιμήσεις. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, «ενδεχομένως οι διακινητές θεωρούν πως με τη νέα κυβέρνηση που αντιμετωπίζει διαφορετικά τους μετανάστες πλέον άνοιξαν οι “πόρτες” προς την Ελλάδα, αλλά όπως διαπιστώνουν, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι».

Τη Μεγάλη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΓΕΕΘΑ έγινε σύσκεψη σε επίπεδο αρχηγών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων όπου για πολλοστή φορά συζητήθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των μεταναστών, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς άμεση υλοποίηση.

Στους διαδρόμους του αρχηγείου του Λιμενικού στην Ακτή Βασιλειάδη ουκ ολίγοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και παράλληλα την απορία τους γιατί δεν γίνονται διαβήματα προς την τουρκική πλευρά καθώς διαπιστώνεται ότι όσα διαμείβονται στις συναντήσεις κυρίως σε επίπεδο αρχηγών των δύο ακτοφυλακών μένουν στα χαρτιά κυρίως για την πλευρά των γειτόνων. Και μέσα σε όλα, αρμόδια στελέχη του ΛΣ να ζητούν από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex να δει με περισσότερη προσοχή το ζήτημα και να σταλούν ενισχύσεις σε προσωπικό και μέσα.

Η ελπίδα και το κέρδος
Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί, όπως έχει ακουστεί από χείλη επίσημων παραγόντων, να αντιμετωπίσει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και παράλληλα αυστηρή φύλαξη των θαλασσίων ελληνοτουρκικών συνόρων τα διαρκώς αυξανόμενα κύματα των μεταναστών. Δεν είναι και λίγοι ωστόσο όσοι κατηγορούν τη νέα κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δεν έχει συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική τη στιγμή που αναμένεται «τσουνάμι» μεταναστών καθώς έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες και ενώ βρισκόμαστε στις παραμονές της φετινής καλοκαιρινής – τουριστικής περιόδου.

Οι μετανάστες στην πλειονότητά τους προσπαθούν καθημερινά να περάσουν στην Ελλάδα αναζητώντας ακολούθως τρόπο να κατευθυνθούν προς την Ιταλία και από εκεί στις χώρες της επαγγελίας που ονειρεύονται στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Πριν από μερικές ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε δύο σπείρες που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Τα κυκλώματα έχουν στραφεί προς αυτήν, την οποία θεωρούν πλέον επικερδή. Με βάση μαρτυρίες τους, οι μετανάστες πληρώνουν ποσά περί τις 3.000 – 6.000 ευρώ το κεφάλι – το κόστος για το σύνολο του ταξιδιού τους εξαρτάται από τη χώρα προέλευσής τους.

Οσο για το πώς δρουν, οι διακινητές, όπως έχει διαπιστωθεί, χρησιμοποιούν ξανά κατά κύριο λόγο φουσκωτά σκάφη τα οποία σκίζονται πιο εύκολα και έτσι ρίχνουν στη θάλασσα τους διακινούμενους μετανάστες ώστε να γίνει επιχείρηση έρευνας-διάσωσης.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου