Ειδήσεις

Ενα βήμα πίσω για τα μονομερή νομοσχέδια με non paper από το Μαξίμου

Αθήνα, 13
Σε απάντηση των επικρίσεων της Νέας Δημοκρατίας για την εξέλιξη της αξιολόγησης το Μεγάρο Μαξίμου σε non paper επιχειρεί να αφαιρέσει από την κατάθεση των νομοσχεδίων τον χαρακτήρα μονομερούς ενέργειας και δηλώνει σαφώς ότι επιδέχονται αλλαγών που θα προκύψουν στη συζήτηση με τους Θεσμούς έως την κατάληξη σε συμφωνία.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα ν.σχ κινούνται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου και στο «έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα από τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς» και υπογραμμίζει πως είναι ανοικτά σε «αλλαγές που θα προκύψουν από τις περαιτέρω συζητήσεις έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Περνάει μάλιστα στην αντεπίθεση και καλεί την Ν.Δ να σταματήσει να κάνει αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς.

Τι αναφέρει το non
paper του Μαξίμου  
Τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση (Ασφαλιστικό – Φορολογικό):
Κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
Είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Προωθούνται, προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
Η Νέα Δημοκρατία πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας.
Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα.
Αντί η Νέα Δημοκρατία να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:
Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.
Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.
Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;
Διαφορετικά, η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς.
Κομισιόν: «Χωρίς συμφωνία,
μην καταθέσετε τα ν/σ»
«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν δεν προέβη σε άμεσο σχολιασμό της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.
Όπως ανέφερε ειδικότερα ο κ. Βίντερστάιν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στη Βουλή των Ελλήνων. «Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Τέλος ο κ. Βίντερστάιν, υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα».
Κόλαφος από ΔΝΤ: Στις χώρες
με πολιτικά ρίσκα η Ελλάδα
Ρίσκα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας βλέπει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεσή του που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην θέλει να αγγίξει τυχόν δημοσιονομικές και άλλου είδους οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα. Σε μία ακόμα νέα έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα (Fiscal Monitor Report) το Ταμείο επιμένει να μιλάει για αβεβαιότητα εν μέσω των ακόμα εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ την ίδια στιγμή και σε αυτήν την έκθεση επιλέγει να κάνει λόγο για πιθανό νέο πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, το οποίο από κάποιους οικονομολόγους εκτός Ταμείου ερμηνεύεται είτε ως τέταρτο μνημόνιο είτε ως ένα συμπληρωματικό μνημόνιο που θα έρθει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο- όπως είναι γνωστό- εκλαμβάνεται από το ΔΝΤ ως ξεπερασμένο σε πολλά σημεία του που χρήζουν αναθεώρησης και αναπροσαρμογής.
Την ίδια στιγμή, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφανίζεται να έχει η κατάταξη της Ελλάδας μαζί την Αμερική και την Αυστραλία ως τις χώρες που κουβαλούν την μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, είτε λόγω προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων είτε λόγω της πιθανότητας πολιτικών αδιεξόδων που ενδέχεται να καταστήσουν περισσότερο περίπλοκη ή ακόμα και να αποθαρρύνουν την εφαρμογή αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων το 2016.
«Ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 σε μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)» αναφέρει στην έκθεσή Fiscal Monitor το Ταμείο.
Και αυτά την ώρα που οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης φθάνουν στην Ουάσινγκτον για να μετέχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία τελεί υπό μάλλον μη θετικούς οιωνούς  για την Ελλάδα στην σκιά ακόμα μίας διάψευσης προσδοκιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, της υποβολής νομοθετημάτων από την ελληνική κυβέρνηση στην Βουλή χωρίς την μέχρι στιγμής σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους των δανειστών, και το χαμήλωμα του πήχη σχετικά με την ελπίδα για ένα δυναμικό ξεκίνημα της συζήτησης για το θέμα του χρέους,  θέμα για το οποίο και το ίδιο το ΔΝΤ δείχνει να αυτοπεριορίζεται πλέον στις δημόσιες δηλώσεις του λόγω των κόκκινων γραμμών που έχουν θέσει Γερμανία και Ευρώπη.

Σας μάθαμε πια, λέει ο Σόιμπλε
στην Αθήνα για τα ν/σ
Απανωτά μηνύματα από το Βερολίνο στην Αθήνα, τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για να δει πάλι τον Ολάντ σε μια προσπάθεια πολιτικής απεμπλοκής της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας στο αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε: «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
«Δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν» είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.
Απέφυγε να κάνει αξιολόγηση αν η κίνηση είναι μονομερής αλλά παρατήρησε: «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι – δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».
Η αξιολόγηση πρέπει
να ολοκληρωθεί
«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή “τρέχει” αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».

Reuters: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από τους δανειστές για το χρέος
Να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σε ένα σταθερό επιτόκιο, για να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο, θα ζητήσει η Ελλάδα από τους δανειστές, σύμφωνα με το Reuters.

Στις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, από την Παρασκευή έως την Κυριακή, η Αθήνα θα προτείνει επίσης ένα ανώτατο όριο της τάξεως του 15% του ΑΕΠ για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο θα χωρίζεται σε 8% για τα ομόλογα και αποπληρωμή δανείων και τόκων- που αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος- και 7% για την αποπληρωμή των έντοκων γραμματίων.
Η Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters, επιδιώκει να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια για τα δάνεια από την ΕΕ, προκειμένου να δημιουργήσει μία «ασπίδα» σε περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξησή τους.
«Με αυτό τον τρόπο θα ”κλειδώσουν” το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν μία ξεκάθαρη εικόνα στους επενδυτές για το πόσα θα πρέπει να δαπανά κάθε χρόνο η Ελλάδα», ανέφερε πηγή του Reuters. «Θα λειτουργεί ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, χωρίς προβλήματα», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου