Ειδήσεις

Επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου με πρωτοβουλία του ΔΣΡ

Πρωτοβουλίες για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου και ταυτόχρονα να επέλθει ηρεμία μεταξύ των υπαλλήλων, αναλαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρρής, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Περίδη και τον γ. γραμματέα κ. Βασίλη Καταβενάκη, χθες το πρωί επισκέφθηκαν το Κτηματολόγιο και συνομίλησαν με υπαλλήλους και τον διευθυντή κ. Νίκο Ματσάκη, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Κτηματολογικό Δικαστή, με την συνδρομή μιας διοικητικής υπαλλήλου.
Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου έχει ζητήσει ήδη να υπάρξει ανάλογη συνάντηση, προκειμένου να τεθούν όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει επί τάπητος και με τον Κτηματολογικό Δικαστή.
Ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Νικόλαος Ματσάκης, που ουσιαστικά «παροπλίστηκε» στα πλαίσια της διενεργούμενης έρευνας, χθες απέστειλε εξώδικο στον Κτηματολογικό Δικαστή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα πλαίσια της έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θυμίζουμε ότι το σύνολο των εγγράφων, που ευρίσκοντο στο γραφείο του κ. Ματσάκη, έχει δεσμευτεί από τον Κτηματολογικό Δικαστή, που τα ελέγχει, ενώ ταυτόχρονα του αφαιρέθηκε, όπως υποστηρίζεται, το δικαίωμα να διεκπεραιώνει τα καθημερινά του καθήκοντα.
Χθες με το εξώδικο του ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι ο Κτηματολογικός Δικαστής είναι προϊστάμενος του Κτηματολογίου και στα καθήκοντα του ανάγεται ο έλεγχος των προς μεταγραφή πράξεων και η επίλυση νομικών ζητημάτων, που ανακύπτουν, ενώ ο ίδιος ως διευθυντής έχει την ευθύνη της λειτουργίας της υπηρεσίας. Υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την δέσμευση και τον έλεγχο των εγγράφων και περαιτέρω ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία με την οποία του αφαιρέθηκε η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του.
Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η έρευνα που διενεργείται έχει διοικητικό χαρακτήρα ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχει παραγγελθεί η διενέργεια σχετικής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, προφανώς μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες και μετά την αποστολή του εξωδίκου η κατάσταση στο κτηματολόγιο έχει ομαλοποιηθεί.
Σχετικά με την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής», ο έλεγχος αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του το γεγονός ότι ο κ. Ματσάκης, φέρεται να μην διεκπεραίωνε αιτήματα ΔΟΥ της χώρας για την χορήγηση στοιχείων γύρω από την ακίνητη περιουσία οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου εν συνεχεία να ακολουθήσει η διαδικασία κατασχέσεως αυτών.
Ο ίδιος διατείνεται, ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη διαδικασία καθώς στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν τηρείται αλφαβητικό ευρετήριο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση ονομάτων και ΑΦΜ οφειλετών με συγκεκριμένα ακίνητα.
Γι’ αυτό είχε ενημερώσει σχετικά και υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Πλην όμως έχει διαπιστωθεί ότι αιτήματα του είδους από ΔΟΥ δεν είχαν πρωτοκολληθεί στο αρχείο του Κτηματολογίου, ορισμένα φέρονται να ευρίσκοντο σε κλειστούς ταχυδρομικούς φακέλλους και ήδη ο κ. Ματσάκης έχει κληθεί να απαντήσει γιατί δεν ανταποκρίθηκε σε μια σειρά από περιπτώσεις, που αφορούσαν οφειλέτες από τη Ρόδο και δύο από την Τήλο.
Επισημαίνεται ακόμη ότι το άρθρο 43 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η κατάρτιση και τήρηση στο αντίστοιχο Κτηματολογικό Γραφείο ονομαστικού αλφαβητικού ευρετηρίου, ξεχωριστά κατά δημοτική ενότητα και διατήρηση ενός δεύτερου αντιτύπου στα γραφεία της αρμόδιας Οικονομικής Εφορίας.
Πλην όμως τα ονομαστικά αλφαβητικά ευρετήρια του Κτηματολογίου Ρόδου δεν έχουν ενημερωθεί από το έτος 1982 μέχρι σήμερα.
Ο κ. Ματσάκης ανέλαβε καθήκοντα το 2002 και στο μεσοδιάστημα το Κτηματολόγιο ήταν χωρίς διευθυντή, ενώ περαιτέρω λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα έδινε η ολοκλήρωση του έργου της σάρωσης των τόμων του Κτηματολογίου και η ψηφιοποίηση του αρχείου, η οποία σταμάτησε το έτος 2010 χωρίς μάλιστα να γίνει ηλεκτρονική διασύνδεση του Κτηματολογίου Ρόδου με το σύστημα της Κτηματολόγιο ΑΕ.
Ο κ. Ματσάκης, έχει αποστείλει επανειλημμένως έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερώσει σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου.
Τον Απρίλιο του 2014 σε αναφορά του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Επανερχόμαστε στο θέμα της μη σάρωσης του υλικού (πράξεις, σχέδια, ενημερώσεις κτισμάτων κ.λπ.) με συνέπεια να ΜΗΝ δύνανται οι δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές κ.α. να διενεργούν έρευνες από τους υπολογιστές. Αυτό έχει ως συνέπεια ΟΛΟ το υλικό να παραμένει ασάρωτο (ομιλούμε για ΧΙΛΙΑΔΕΣ σελίδες) και το θέμα αυτό να εμφανίζει ΣΟΒΑΡΑ – ΤΡΑΓΙΚΑ προβλήματα και για το Ελληνικό Δημόσιο διότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω ενημερωμένα ονομαστικά ευρετήρια».
Σε ανάλογο υπόμνημά του, που ακολούθησε, αναφέρει τα εξής:
«Από το έτος 2002 που έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου, με ολοκληρωτική ισοπέδωση της προσωπικής μου ζωής, (αφού δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό) και με την εποπτεία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε σαρώθηκε το ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν όλων -των εξ ορισμού – ιστορικών αρχείων του Κτηματολογίου Ρόδου (πράξεις, χάρτες, κτηματολογικά σχεδιαγράμματα απογραφικά βιβλιάρια κλπ). Έργο τιτάνιο διαχρονικό και ιστορικής εμβέλειας. Ενώ ήδη θα έπρεπε να συνεχιστεί και να εξακολουθεί να συνεχίζεται αδιάκοπα η σάρωση του εισερχομένου υλικού σε καθημερινή βάση από την Κτηματολόγιο Α.Ε, (με δικό της προσωπικό αφού αποτελεί δέσμευσή της και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση) από τα τέλη του έτους 2010 η σάρωση έχει σταματήσει ολοκληρωτικά, το υλικό (ήτοι πράξεις, ατομικά κτηματολογικά σχεδιαγράμματα, απογραφικά βιβλιάρια) δεν σαρώνεται αφού η Κτηματολόγιο Α.Ε δεν διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο στο Κτηματολόγιο Ρόδου μέχρι σήμερα (παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων του Κτηματολογίου Ρόδου).
Το έργο έχει απαξιωθεί πλήρως, δεν σαρώνεται το υλικό, οι δικηγόροι και γενικώς οι ερευνητές δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν έλεγχο από τους εγκατεστημένους υπολογιστές. Τούτο έχει ως συνέπεια το έργο (σε όποιο σημείο έχει φθάσει) να απαξιωθεί και οι ενυπάρχοντες υπολογιστές να ευρίσκονται σε ολική αχρηστία στην υπηρεσία, αφού η βάση δεδομένων ΔΕΝ επικαιροποιείται με καθημερινή σάρωση του ογκώδους εισερχομένου υλικού. Το Κτηματολόγιο Ρόδου, εάν υποστηριχθεί επαρκώς με υπαλλήλους επιφορτισμένους ολοκληρωτικά και καθημερινά (4 άτομα τουλάχιστον με αποκλειστικό έργο αυτό της σάρωσης) έχει τις δυνατότητες να μεγαλουργήσει, να εξυπηρετήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συναλλασσομένων και να αποφέρει ακόμη περισσότερα και οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα άτομα πρέπει μόνο να σαρώνουν το υλικό το οποίο απαιτεί εξαιρετικά πολύ χρόνο. Σημειωτέον ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν στηρίζει ούτε με ένα άτομο το Κτηματολόγιο Ρόδου εδώ και χρόνια πλέον. Τα μηχανήματα της σάρωσης υπάρχουν και άμεσα μπορούν να λειτουργήσουν αρκεί να μου δοθεί προσωπικό. Τραγική συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι η μη ύπαρξη δυνατότητας δημιουργίας ονομαστικών ευρετηρίων (αφού πρώτα συνεχίζει το υλικό για να είναι επικαιροποιημένη η βάση δεδομένων) με συνέπεια να μην μπορεί εύκολα ο κάθε ερευνητής να εντοπίσει οφειλέτη και να διεξάγει μία πλήρη έρευνα εύκολα, ταχύτατα και έγκυρα. ΤΟΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Πάντα στη διάθεσή σας».
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας που διενεργείται, αφορά τη διαπίστωση ότι στο γραφείο του κ. Ματσάκη βρέθηκαν πράξεις που αφορούσαν σε μεταγραφή ακινήτων του δημοσίου στη βάση του νόμου 719/1977, που είχαν εκδοθεί δυνάμει ανυπόστατων αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για την εκποίηση τους.
Πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν ήδη εξεταστεί στα πλαίσια της ποινικής έρευνας που διενεργήθηκε τα οποία ο κ. Ματσάκης διατείνεται ότι φύλασσε στο γραφείο του προκειμένου να μην εξαφανιστούν πράγμα που διαπιστώθηκε από την ποινική έρευνα που διεξήχθη στο παρελθόν.
Το τρίτο σκέλος της υπόθεσης, που θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό είναι ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη πράξεων που έχουν μεταγραφεί στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, χωρίς να υφίσταται σχετική και μάλιστα δεσμευτική απόφαση έγκρισης τους από Κτηματολογικό Δικαστή.
Ο κ. Ματσάκης, διατείνεται ότι αυτά τα έγγραφα ανάγονται σε χρόνο πρίν την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου, βάσει του Κτηματολογικού Κανονισμού είναι Δικαστής. Στο άρθρο 54 του ισχύοντος στη Δωδεκάνησο και στο Κτηματολόγιο Ρόδου, κτηματολογικό κανονισμό ορίζεται ότι καμία καταχώριση δεν μπορεί να λάβει χώρα στα κτηματολογικά βιβλία και στους τίτλους, αν αυτή δεν έχει προηγουμένως διαταχθεί από τον Δικαστή Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου και δεν φέρει την υπογραφή του ιδίου ή του αντιπροσώπου του.
Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας τέλος εξετάζεται γιατί μια σειρά από έγγραφα και από αιτήσεις ευρίσκοντο στο γραφείο του Διευθυντή και δεν είχαν διεκπεραιωθεί.
Χθες με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ. Ματσάκης, κατέστησε σαφές ότι η υπηρεσία λειτουργεί κανονικά, ενώ για το θέμα της μη ύπαρξης ονομαστικού ευρετηρίου τόνισε τα εξής:
«Παρά τις παρόλες τις τιτάνιες προσπάθειές μου να μηχανογραφηθεί η υπηρεσία ώστε να μπορούν να δοθούν στοιχεία στις δημόσιες αρχές που μου ζητούνται καθημερινά και τα αιτήματα κατά χιλιάδες, και δεν μπορώ να χορηγήσω τέτοιου είδους στοιχεία εξαιτίας του γεγονότος ότι η σάρωση έχει παντελώς σταματήσει εδώ και χρόνια, δεν υπάρχουν ονομαστικά ευρετήρια και συνεπώς δεν είναι δυνατή η εύρεση οποιουδήποτε οφειλέτη του ελληνικού δημοσίου. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια όπως αντιλαμβάνεστε το γεγονός ότι δεν δύναμαι να χορηγήσω στοιχεία ενώ μου ζητούνται από τις αρχές. Εχω ζητήσει με έγγραφά μου αλλεπάλληλα και μόλις χρονικά πολύ πρόσφατα, μάλιστα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από το Εθνικό Κτηματολόγιο που έχει την εποπτεία και τον έλεγχο της σάρωσης του όλου υλικού, διότι μην ξεχνάτε για να δημιουργηθούν ονομαστικά ευρετήρια πολιτών, ιδιωτών πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η σάρωση που σταμάτησε, που χρειάζεται πλέον νέο ανάδοχο διότι έχει συσσωρευθεί τόσο πολύ υλικό προς σάρωση που πλέον απαιτείται νέος ανάδοχος για να σαρωθεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου