Ειδήσεις

Ο διάλογος με τους αλιείς, αναβάθμισε τις σχέσεις της Βουλής με τους νησιώτες

 

«Η παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και των αλιέων του Αιγαίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία τόσο το Κοινοβούλιο, όσο και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της Αλιείας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Ζητήματα αλιευτικής πολιτικής», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου, των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών και στελεχών των Περιφερειών Ν. Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Αττικής και εκπροσώπων αλιευτικών συλλόγων από το Νότιο Αιγαίο.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δίνουμε ρεαλιστική προοπτική ανάπτυξης στην αλιεία», υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την ιδιαίτερη σημασία και το μεγάλο ενδιαφέρον των περιφερειακών αρχών, των επαγγελματιών ψαράδων και των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών για τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της αλιείας. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες αλιείς του Νότιου Αιγαίου με την παρουσία τους και τον λιτό αλλά ουσιαστικό τους λόγο, συνέβαλλαν σημαντικά στην επιτυχία των εργασιών της συνεδρίασης. Ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα περιβαλλοντικά ζητήματα των ελληνικών θαλασσών και διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους και για τη σωστή διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου.

«Χαιρετίζουμε στην Αίθουσα την παρουσία των αλιέων, των ανθρώπων του μόχθου, του αγώνα, της καθημερινότητας, των προβλημάτων, αλλά, ταυτόχρονα, και της προοπτικής», είπε ο Δημήτρης Γάκης, υποδεχόμενος τους ψαράδες του Αιγαίου στην Επιτροπή.

Η συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα αλιευτικής πολιτικής, επικεντρώθηκε στα καίρια προβλήματα του κλάδου, όπως είναι η ανεξέλεγκτη αλιεία, η υπερεκμετάλλευση των πόρων, που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και την είσοδο ξενικών ειδών στο υδάτινο υποσύστημα του Αιγαίου, επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα και τη δυνατότητα αλιείας στους κατ’ επάγγελμα αλιείς και προκαλούν αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των νησιωτών. Ταυτόχρονα, κατατέθηκαν και συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στις αλιευτικές δραστηριότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βουλευτές και από την κυβέρνηση στη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Προτάσεις που να στηρίζουν πρόνοιες στη νέα κοινή αλιευτική πολιτική οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντολογικές, παραγωγικές, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των Περιφερειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είτε πρόκειται για συλλεκτική αλιεία είτε για υδατοκαλλιέργειες, που να διασφαλίζουν τα αποθέματα και να δημιουργούν μακροπρόθεσμες βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τον κλάδο.

«Ο κλάδος της αλιείας χρειάζεται (επίσης) αναβάθμιση σε ζητήματα εκπαίδευσης, τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως είναι ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός, η δυναμική του οποίου είναι τεράστια. Όποιος δε γνωρίσει τον κόσμο της θάλασσας, το βυθό της είναι σαν να έζησε μισή ζωή. Παράλληλα απαιτούνται άμεσα και συντονισμένα δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης των αλιέων ανά ομάδα παραγωγών και ανά περιφέρεια, ακόμη και ανά νησί, για το κρίσιμο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, υπογράμμισε ο Δημήτρης Γάκης, σημειώνοντας, ότι η βιωσιμότητα (στην περίπτωση μας – για τα αλιευτικά αποθέματα) θα πρέπει να κυριαρχεί στους περιφερειακούς σχεδιασμούς. Έτσι θα βοηθήσουμε τόσο στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας όσο και στην αξιοποίηση προγραμμάτων που θα μετριάσουν τις ανισότητες στις λιγότερο ανεπτυγμένες νησιωτικές περιοχές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου