Την αυτονόμηση του Ογκολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Ρόδου, προκειμένου να αποτελέσουν αυτόνομα τμήματα, πρότεινε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Ο κ. Κόνσολας έθεσε και το ζήτημα της αλλαγής στο οργανόγραμμα, και της άμεσης προκήρυξης θέσεων, ενώ χαρακτήρισε τη λειτουργία του Ογκολογικού και του Αιμοδυναμικού, ως μείζον ζήτημα για το Νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και για όλα τα Δωδεκάνησα.
Ο Αν. Υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του κ. Κόνσολα και παρέπεμψε στη διοίκηση του νοσοκομείου για την αυτονόμηση και δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει θετική εισήγηση και πρόταση από την πλευρά της Διοίκησης του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ρόδου, ο κ. Κόνσολας τόνισε:
«Η υποστελέχωση του νοσοκομείου κινείται σε τραγικά επίπεδα. Ο δείκτης υποστελέχωσης είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα.
Από τις 148 οργανικές θέσεις γιατρών, είναι κενές οι 70 και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες. Υπηρετούν μόνο 78 γιατροί ενώ επίκεινται και συνταξιοδοτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα κενά. Παράλληλα, από τις 489 θέσεις νοσηλευτών είναι κενές οι 238».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόνσολας στα προβλήματα λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού, ζητώντας, παράλληλα με την προσωρινή λύση που δόθηκε, να δοθεί μόνιμη, βιώσιμη λύση. Η μόνιμη λύση, σύμφωνα με το Βουλευτή Δωδεκανήσου, είναι η αυτονόμησή του, η αλλαγή του οργανογράμματος και η προκήρυξη θέσεων.
Τόνισε ότι χρειάζεται αυτονόμηση του Αιμοδυναμικού, νέες προσλήψεις και ενίσχυση της υποστελεχωμένης καρδιολογικής κλινικής.
Ο Μάνος Κόνσολας απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας επισήμανε:
«Στα θέματα της υγείας στο νησιωτικό χώρο δεν ασκώ αντιπολίτευση, ούτε υπηρετώ φθηνές πολιτικές σκοπιμότητες.
Σας εκφράζω την αγωνία μου, που είναι αγωνία και των πολιτών.
Είμαι υπέρ των άμεσων και πρακτικών λύσεων.
Γνωρίζετε ότι σας έχω καταθέσει και προτάσεις, που αλλάζουν το καθεστώς των προσλήψεων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Συγκεκριμένα, κατέθεσα τις προτάσεις μου στον Υπουργό Υγείας από 4 Νοεμβρίου 2015.
Η δημόσια υγεία στα νησιά είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Για αυτό και απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση».
Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και τα προβλήματα λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου το οποίο καλείται να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που στο Τμήμα υπηρετούν μόνο 2 γιατροί, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 6.
Ο Μάνος Κόνσολας επανέφερε τις προτάσεις του για τα θεσμικά, βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως:
– Χορήγηση επιδόματος στέγης στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.
– Εκχώρηση θεσμοθετημένων πόρων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους για την υποστήριξη της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων.
– Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις.
– Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.
– Φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές για ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να ανοίξουν ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε νησιωτικές περιοχές.