Ειδήσεις

Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούν πλέον τους… διευθυντές τους

Αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου στον σύλλογο διδασκόντων για την επιλογή διευθυντών, ενισχύεται όμως ο ρόλος τους στην αξιολόγηση της διεύθυνσης του σχολείου.

Χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καθησύχασε την εκπαιδευτική κοινότητα ότι δεν θα προκύψει καμία διαταραχή στα σχολεία μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ κλείνοντας παράλληλα το μάτι στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζε ως δημοκρατική επιλογή τη μυστική ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων.

Εσπευσε, λοιπόν να διευκρινίσει: «Πρέπει να προβλέψουμε κι έναν επί της ουσίας ρόλο του συλλόγου διδασκόντων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο σύλλογος διδασκόντων πρέπει να παίζει έναν πολύ βασικό ρόλο ως προς τις αυτοαξιολογήσεις της σχολικής μονάδας, ως προς την αποτίμηση του έργου του διευθυντή. Το έργο του διευθυντή πρέπει να αποτιμάται».

Σχετικά με το νέο πλαίσιο επιλογής διευθυντών, ο υπουργός Παιδείας αποφεύγοντας τις «κορώνες» του τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ το οποίο καταφέρθηκε εναντίον του ΣτΕ για την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Μπαλτά-Κουράκη, δηλώνει έτοιμος να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλωστε τον Ιούνιο λήγει η θητεία των διευθυντών σχολείων και το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η αλλαγή στις διευθύνσεις.

Ο νόμος που είχε φέρει το δίδυμο Μπαλτά – Κουράκη δεν έτυχε ενθουσιώδους απήχησης από τους εκπαιδευτικούς. Πολλοί μίλησαν για κομματικοποίηση της διαδικασίας, ενώ και οι διευθυντές έθεσαν το εύλογο ερώτημα «πώς θα αξιολογηθούν από ανθρώπους των οποίων είναι προϊστάμενοι ζητώντας παράλληλα την ψήφο τους;». Μάλιστα, πέραν τούτου, το ζήτημα της ψηφοφορίας είχε κατηγορηθεί όχι μόνο γιατί κάλυπτε το 1/3 της συνολικής μοριοδότησης αλλά και γιατί ήταν μυστική, επομένως δεν εντασσόταν σε κάποιο πλαίσιο επώνυμης και αιτιολογημένης αξιολόγησης.

Σε αυτό το σκεπτικό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογράμμισε ότι η μυστική ψηφοφορία «δεν διασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση με αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία, δηλαδή κατά τρόπο που καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση και άρα δεν είναι πρόσφορη για αξιοκρατική επιλογή των ικανοτέρων».

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ-Ελεύθερος Τύπος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου