Ειδήσεις

Ο «περήφανος» Τραμπ και η «μητέρα όλων των βομβών»: Επίδειξη ισχύος με το βλέμμα στον Κιμ

Το χτύπημα στην Συρία σηματοδότησε την αλλαγή στάσης του Τραμπ – Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, και χρησιμοποιήθηκε κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, ήταν το επόμενο βήμα – Ακολουθεί η Πιονγκγιάνγκ;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χθες την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κάνοντας υπερήφανο, όπως δήλωσε ο ίδιος, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία» δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά, γι’ αυτόν τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά» συμπλήρωσε.

Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι, κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν. «Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες» επισήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι, εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Από τον Αύγουστο του 2016 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα.

«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ISIS. Από αυτή την άποψη, ήταν μια μέτρια επιτυχία» σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού, Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

«Από στρατηγικής άποψης, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία» προσέθεσε.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».

Εξάλλου, ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον: «Η χρήση αυτής της μοναδικής βόμβας από την νέα κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει μια πολύ πιο ισχυρή και επιθετική προσέγγιση στις κρίσεις από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί ξεκάθαρα προειδοποίηση».

Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος και τη Βόρεια Κορέα.

Το… προφίλ της «μητέρας όλων των βομβών»

Η GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα η οποία δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό στρατιωτικό Albert L. Weimorts, Jr. Η βόμβα μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να πλήξει σπήλαια και αποθήκες. Μάλιστα, μπορεί να καταστρέψει έκταση σε διάμετρο 152 μέτρων.

Είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6 του αμερικανικού στρατού το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για εκσκαφές και δημιουργία κρατήρων. Ένα τυποποιημένο εκρηκτικό όπως το Η6 προσφέρει ευκολία χρήσης σε εκσκαφές που έχουν χρονικό περιορισμό, κατεδαφίσεις αλλά και οχυρώσεις.

Η πρώτη δοκιμή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου το 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα και έκτοτε τέθηκε και πάλι σε δοκιμή στις 21 Νοεμβρίου το 2003. Χθες ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε σε χρήση σε πεδίο μάχης.

Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9,15 μέτρα, ενώ κατευθύνεται από δορυφόρο, καθιστώντας την μια από τις παγκόσμιες μεγάλες «έξυπνες βόμβες».

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου