Ειδήσεις

Ένταση στο Αιγαίο: Οι φόβοι και οι σχεδιασμοί της Αθήνας

Πώς αποκωδικοποιούν κυβερνητικά στελέχη τα «συλλυπητήρια» της Άγκυρας για την συντριβή του Μιράζ και τον θάνατο του πιλότου. Το επεισόδιο στη Ρω και το blame game ενός θερμού επεισοδίου. Γιλντιρίμ προς Τσίπρα: Εχει προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Μπορεί η συντριβή του Μιράζ και ο θάνατος του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου να μην σημειώθηκε στη διάρκεια της αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών, που είχε ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα, ωστόσο χρεώνεται στον ψυχρό πόλεμο που έχει προκαλέσει η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Το στοιχείο αυτό θα αναδεικνύει η κυβέρνηση όλο και πιο ευκρινώς στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να προκαλέσει, με τη σειρά της, συμμάχους και εταίρους να πάρουν θέση και να πιέσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία ειδικά, να αποσπάσει τη μέγιστη υποστήριξη στο αίτημα για άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που εξακολουθούν να κρατούνται, πάνω από ένα μήνα πια, στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

«Αμυντικά» συλλυπητήρια

Κυβερνητικά στελέχη έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να του μεταφέρει τα συλλυπητήρια του Ταγίπ Ερντογάν (και να εκφράσει τα δικά του).

Κατά τις εκτιμήσεις, αποδίδουν αυτή την κίνηση όχι, βεβαίως, στο σαβουαρ βιβρ αλλά στην προσπάθεια της Άγκυρας να μην συνδεθεί άμεσα το τραγικό γεγονός με τις αναχαιτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Κυρίως, να μην χρεωθεί σε ενέργεια των Τούρκων πιλότων.

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, το κυβερνητικό επιτελείο εντάσσει στις ασκήσεις επί χάρτου του τελευταίου διαστήματος το ενδεχόμενο να επιδιώκει η τουρκική πλευρά την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο με τρόπο όμως που να χρεωθεί στην ελληνική.

Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίσθηκε «με εξαιρετική ψυχραιμία», όπως λένε στελέχη του, το περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, όταν τουρκικό ελικόπερο «χαμήλωσε» πάνω από τη Ρω με σβηστά φώτα για να δεχτεί τροχιοδεικτικές βολές από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

(σ.σ. Η «εξαιρετική ψυχραιμία» αφορούσε κυρίως την μετέπειτα πολιτική διαχείριση καθώς το Μαξίμου, μετά από την ενημέρωση που είχε από το ΓΕΕΘΑ, έσπευσε να υποβαθμίσει το συμβάν ως «μη μείζον» επειδή δεν σημειώθηκε παράβαση).

Γιλντιρίμ: Η δικαστική διερεύνηση έχει προχωρήσει

Παράλληλα με όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρο την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ.Τσίπρας έθεσε εκ νέου το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του (αφού δέχτηκε τα συλλυπητήριά του για τη συντριβή του Μιράζ και τον θάνατο του Έλληνα πιλότου) χωρίς ωστόσο να λάβει ξεκάθαρη απάντηση.

Το μοναδικό στοιχείο που του μετέφερε ο κ.Γιλντιρίμ ήταν πως η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι σύντομα θα αποδώσει τις κατηγορίες ο εισαγγελέας.

Για το εάν αυτές οι κατηγορίες οδηγήσουν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτών ή εάν θα παρατείνουν το δράμα, δεν δόθηκε στίγμα.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, πάντως, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενώ θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα – κίνηση που θεωρείται “πολύ καλή πολιτική στήριξη”.

Κι αυτό διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελάχιστες φορές έχει κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει για το πρόβλημα που προκαλεί σε μία χώρα-μέλος μία άλλη χώρα που βρίσκεται σε ενταξιακή διαδικασία – έστω και παγωμένη.

Θεωρείται βέβαιο άλλωστε ότι η τουρκική προκλητικότητα θα αναδειχθεί ιδιαίτερα στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό ακριβώς που επιθυμεί η Αθήνα.

 

Μαρίνα Μάνη

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου