Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μορφοβούνι Καρδίτσας, θα κηδευτεί σήμερα το μεσημέρι ο σμηναγός (Ι) Γιώργος Μπαλταδώρος, ο οποίος σκοτώθηκε προχθές το μεσημέρι, όταν το Μιράζ 2000-5 «καρφώθηκε» στη θάλασσα, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.
Στη θαλάσσια περιοχή της πρόσκρουσης εξακολουθούν να επιχειρούν συνεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με βασικό σκοπό, πλέον, την εκτίμηση αν τα πιο βαριά κομμάτια του μοιραίου αεροσκάφους μπορεί να ανελκυστούν από τον βυθό του Αιγαίου, ο οποίος στο συγκεκριμένο σημείο αγγίζει τα 200 έως 500 μέτρα βάθος. H Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ειδική μονάδα η οποία επιχειρεί καταδύσεις με σκοπό την ανέλκυση τέτοιων ναυαγίων.
Χθες έγινε γνωστό ότι έγινε προσπάθεια επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για έκφραση συλλυπητηρίων για την απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Προχθές οι δύο στρατιωτικοί δεν κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν, κυρίως διότι ο κ. Αποστολάκης βρισκόταν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ώστε να παρακολουθήσει τις διαδικασίες εντοπισμού του άτυχου σμηναγού και των συντριμμιών του Μιράζ 2000-5.
Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πεσόντος σμηναγού, περιγράφοντας την αυταπάρνηση και την υπέρτατη προσφορά του ως «πράξεις ανεκτίμητης αξίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων». Χθες, επίσης, ο αρχηγός του ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου μετέβη στο σπίτι του Γιώργου Μπαλταδώρου, για να συλλυπηθεί την οικογένεια, να εκφράσει τη συμπαράσταση της Π.Α. στους οικείους του, αλλά και να τους ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του 34χρονου σμηναγού.
Χθες, σε μια κίνηση αναγνώρισης της υπέρτατης θυσίας για την πατρίδα του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την «υιοθέτηση» των δύο ανήλικων τέκνων του. Την πρόταση έκανε πρώτος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Λίγο αργότερα την ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, γνωστοποιώντας ότι το Κοινοβούλιο θα «υιοθετήσει» τα ανήλικα τέκνα του εκλιπόντος σμηναγού και θα χορηγήσει τιμητική σύνταξη στη σύζυγό του. Με βάση την παλαιότερη εμπειρία (συνολικά έχουν υιοθετηθεί 35 ανήλικα παιδιά πεσόντων αξιωματικών), η Βουλή αναλαμβάνει τα έξοδά τους έως το 18 έτος της ηλικίας τους ή το 25ο εφόσον επιλέξουν να σπουδάσουν.