Μείζονες διαστάσεις, που πιθανότατα θα τεθούν επί τάπητος και σε εκπροσώπους της κυβέρνησης κατά την διάρκεια των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Ρόδο την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να προσλάβει η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ν. Θεοδωρίδη.
Η Περιφερειακή Αρχή καταλογίζει στον κ. Θεοδωρίδη ότι την έχει στοχοποιήσει και ότι με ενέργειες και παραλείψεις του φέρει εμπόδια στην ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει.
Είναι γνωστό συγκεκριμένα ότι η «αντιδικία» προκλήθηκε αρχικά εξαιτίας της καθυστέρησης που υπήρξε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην ίδρυση και λειτουργία δικτύου 25 υδατοδρομίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,
Μετά από καυστικές ανακοινώσεις της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τα γραφειοκρατικά “βουνά” που υψώνει η ΑΔΑ στο θέμα των υδατοδρομίων στο Ν. Αιγαίο, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης, είχε δώσει τις δικές του απαντήσεις στη διοίκηση της ΠΝΑι, με μία μακροσκελέστατη ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας υποστηρίζει κατηγορηματικά πως, ο περιφερειάρχης “προσπαθούσε να παρακάμψει το νομοθετικό πλαίσιο”.
Το συγκεκριμένο εμπόδιο ξεπεράστηκε στην πορεία ενώ δεν έγινε ευρέως γνωστό ότι ενώ οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας, που έχουν «αντιγράψει» ουσιαστικά το μοντέλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες το δίκτυο στα νησιά «κόλλησε» εκ νέου εξαιτίας της μη έγκρισης της σύμβασης με τον μελετητή του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Ο περιφερειάρχης αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον κ. Θεοδωρίδη αύριο ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά την απόφασή του να ακυρώσει απόφαση παραχώρησης στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τμήματος ακινήτου στην Τοπική Κοινότητα Ιαλυσού, για την ανέγερση Ναού με χρηματοδότηση από την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού.
Η απόφαση του κ. Θεοδωρίδη είναι προδήλως εσφαλμένη, όπως ανέδειξε και με γνωμοδότηση του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου και ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές σε συνεργάτες του ότι «άγνοια νόμου» δεν δικαιολογείται καθώς το ειδικό καθεστώς της Δωδεκανήσου στην διαχείριση υποθέσεων του είδους αποτελεί ειδική διάταξη στο νόμο, που όφειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να γνωρίζει.
Ο ναός στην Ιαλυσό που κτίστηκε το 1730 (με πληθυσμό, τότε κοντά στους 1.000 κατοίκους) δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ποιμνίου καθώς ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει, σήμερα, τους 20.000.
Σημειώνεται ότι για την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 του Νόμου 2839/2000 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τη παραχώρηση ακινήτου στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού για ανέγερση Εκκλησίας, με αιτιολογία ότι η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 1 και 2 του Π.Δ. 242/1996 επιτρέπει τη δωρεάν παραχώρηση μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι υφίσταται νεότερη διάταξη που το επιτρέπει