Τοπικές Ειδήσεις

Αντιηλιακή προστασία δέρματος!

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός

Το δέρμα για να διατηρείται υγιές εκτός από σωστό καθαρισμό και ενυδάτωση χρειάζεται και αντιηλιακή προστασία!
Τα αντιηλιακά προιόντα είναι κρέμες, gel ή λοσιόν που περιέχουν φίλτρα, δηλ. μόρια που είτε αντανακλούν είτε απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύοντας το δέρμα προσώπου και σώματος από τις ανεπιθύμητες ενέργειες,τις άμεσες και τις όψιμες. Οι άμεσες είναι τα ηλιακά εγκαύματα, το έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα), η ελάστωση του δέρματος και οι όψιμες είναι οι φωτογήρανση (ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες κλπ.) και οι κακοήθειες. Η πλέον επικίνδυνη ακτινοβολία είναι η UVB γιατί ευθύνεται για κακοήθειες ενώ η UVA προκαλεί ερυθήματα.
Η ολιγόλεπτη έκθεση μας στον ήλιο είναι αναγκαία γιατί διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών μας. ΄Ομως πρέπει να γνωρίζουμε τις ώρες που μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο για λίγο,φυσικά πάντα με αντιηλιακό και πώς πρέπει να το χρησιμοποιούμε! Να μήν ξεχνάμε ότι ακόμα και με συνεφιά οι ακτίνες του ήλιου φθάνουν στην γή και διαπερνούν το δέρμα μας. Τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετες στην γή πρέπει να αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και πάντα να κυκλοφορούμε αφού έχουμε βάλει αντιηλιακό,τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα,για να αποφύγουμε όχι μόνο την φωτογήρανση του δέρματος και τις συνέπειες της (ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες, τριχοφυία κλπ.) αλλά και τις κακοήθεις εκδηλώσεις στο δέρμα, όπως μελάνωμα κλπ. H επανάληψη του αντιηλιακού κάθε 2-3 ώρες είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος. Η αντίληψη ότι αντιηλιακό φοράμε μόνο στην παραλία είναι λανθασμένη και δέν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς αντιηλιακή κρέμα τώρα ειδικά τα τελευταία χρόνια και σε μέρη με πολύ ηλιοφάνεια, όπως είναι ο τόπος μας!
Τα αντιηλιακά για να παρέχουν την ιδανική προστασία πρέπει να έχουν κάποιες ιδιότητες όπως: Να μήν είναι λιπαρά, ερεθιστικά και τα φίλτρα που περιέχουν να είναι φωτοσταθερά.Αντιηλιακό που χρησιμοποιούσαμε πέρυσι και μας έχει μείνει δέν μας παρέχει προστασία, γιατί τα φίλτρα του διαρκούν για 9 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας. Επίσης τα αντιηλιακά δέν πρέπει να τα ξεχνάμε σε ζεστά μέρη όπως το αυτοκίνητο γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των φίλτρων. Δέν πρέπει να περιέχουν αλκοόλη (οινόπνευμα) γιατί αφυδατώνουν το δέρμα και διαταράσσουν τον φραγμό του δέρματος. Οταν ιδρώσουμε ή βραχούμε στην θάλασσα πρέπει να ανανεώσουμε το αντιηλιακό για να υπάρχει συνεχής προστασία. Δέν πρέπει να ξεχνάμε την αντιηλιακή προστασία των χειλιών,που είναι μιά ευαίσθητη περιοχή. Αντιηλιακό βάζουμε και στα χέρια μας για να αποφύγουμε τις αντιαισθητικές πανάδες! Στην επιλογή των αντιηλιακών πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αγοράζουμε αντιηλιακά από πλανόδιους ή μή ειδικούς γιατί, είτε μπορεί να περιέχουν ακατάλληλα συστατικά, χημικά, parabens, ειτε χρησιμοποιώντας ένα λιπαρό αντιηλιακό σε ένα δέρμα με λιπαρότητα ή τάση για ακμή να χειροτερέψει το πρόβλημα. Αυτά που είναι ανθεκτικά στο νερό παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.
΄Ολα τα άτομα δέν έχουν την ίδια ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία.Πιό ευαίσθητα είναι τα ανοικτόχρωμα, αυτοί που έχουν γαλανά μάτια αλλά και όσοι παίρνουν φάρμακα για κατάθλιψη, για αντισύλληψη, για διαβήτη, για αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά. Ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματος και τον τύπο είναι και ο βαθμός προστασίας. Ενα σκουρόχρωμο άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει προιόν με χαμηλό δείκτη σε συγκριση με ένα ανοικτόχρωμο με ευαισθησία!
Βέβαια όλες επιθυμούν να βγούν στην παραλία με ένα μαυρισμένο σώμα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε ανώδυνα και ακίνδυνα με τεχνητό μαύρισμα αερογράφου. Η λοσιόν μαυρίσματος που χρησιμοποιεί ο αερογράφος περιέχει ακίνδυνες φυτικές ουσίες π.χ. αλόε βέρα και ζαχαροκάλαμο και δίνουν ένα ομοιόμορφο χρώμα στο σώμα λίγο σκουρότερο από το φυσικό του. Ανανεώνοντάς το μετά 2 εβδομάδες διατηρείται το χρώμα. Έτσι απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στην θάλασσα χωρίς να χρειάζεται παραπάνω χρόνος για μαύρισμα σώματος. Καθ’ όλη την διάρκεια που κολυμπάμε στην θάλασσα η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το δέρμα μας.
Ο δείκτης προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία (ονομάζεται SPF – Sun Protection Factor) και χρησιμοποιείται από το 1962 για τη μέτρηση τoυ βαθμού προστασίας από τις ακτίνες UVB.
Αναγράφεται σε κάθε συσκευασία και φανερώνει την ανθεκτικότητα που έχει το δέρμα στον ήλιο με τη χρήση του συγκεκριμένου αντιηλιακού. Ενα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 υπόσχεται ότι με τη χρήση του το δέρμα μας έχει 15 φορές μεγαλύτερη αντοχή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι θα είχε δίχως τη χρήση αυτού».
Το Solarium πρέπει να το αποφεύγουμε γιατί είναι συσκευή τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία όμοια με αυτήν του ήλιου και επομένως οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι!
ΜΗΝ παραμελείτε λοιπόν την αντιηλιακή σας προστασία ειδικά τώρα που ο ήλιος αρχίζει να καίει.

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη, Αισθητικός, πτυχ/χος Αθηνών και
Βιέννης, υπεύθυνη του
κέντρου αισθητικής katerina dayspa στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30
τηλ. 22410-31016
και 29504.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου