Ηχηρό «όχι» αναμένεται να εισπράξει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το ΕΜΠ για τα σχέδιά του να «πανεπιστημιοποιήσει» τα ΤΕΙ και να δημιουργήσει πολυτεχνικές σχολές. Την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής στο Πανεπιστημίο Πατρών τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ειδικότερα, η κοινότητα των πολυτεχνείων διατυπώνει ενστάσεις για την αύξηση των πολυτεχνικών σχολών στη χώρα, διότι υπάρχει πληθώρα μηχανικών. Από την άλλη, θεωρείται ότι το εγχείρημα δεν έχει τα ακαδημαϊκά εχέγγυα, καθώς ουσιαστικά τα νυν ΤΕΙ που απορροφώνται από τα πανεπιστήμια θα αποτελέσουν τον πυρήνα των νέων σχολών με αντικείμενα ίδια ή συναφή με αυτά που υπάρχουν σε πολυτεχνικές σχολές.
Χθες, η Σύγκλητος του ΕΜΠ συζήτησε το θέμα και θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις της την προσεχή Δευτέρα. «Το εγχείρημα σχεδιάζεται πολύ πρόχειρα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες υποδομές και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της χώρας για μηχανικούς», δήλωσε στην «Κ» ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Νίκος Λαγαρός.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση και της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Η πρόεδρος Τώνια Μοροπούλου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση της αντιπροσωπείας, εκτός ημερησίας διατάξεως.
Από την άλλη, η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αντιδρά «στην υποβάθμιση του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών τετραετούς φοίτησης».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από σχολές κοινωνικών επιστημόνων. Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανέφερε χθες ότι «η ίδρυση ΑΕΙ πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση νομικής σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους. Επίσης, και οι πρόεδροι των υπαρχόντων τμημάτων Ψυχολογίας διαμαρτύρονται για την ίδρυση νέων. Οπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «τα τμήματα Ψυχολογίας της χώρας έχουν επανειλημμένως ζητήσει τη μείωση των εισακτέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκπόνηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα τμήματα εδώ και αρκετά χρόνια. Οι υπάρχοντες φορείς, στους οποίους μπορούν να ασκηθούν οι φοιτητές μας, αδυνατούν να απορροφήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ασκουμένων, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι φορές που καθυστερεί η λήψη του πτυχίου τους λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης».