Εκείνο το all time classic παλιό διαφημιστικό σλόγκαν έλεγε: «Ο επιμένων ελληνικά». Είχε βγει στα 80’s με στόχο να πείσει τους Έλληνες να αφήσουν στην άκρη την ξενομανία και να στηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα. Το σλόγκαν αυτό δεν ξέρουμε αν έπιασε. Μεταξύ μας δεν έπιασε. Και δεν έπιασε τελικά ούτε και στο μπάσκετ. Και δεν μιλάμε για εκείνα τα χρόνια. Μιλάμε και για το σήμερα.
Θέλετε παράδειγμα. Οι Ελληνες ήταν «κομπάρσοι» φέτος στην Basket League. Αντί να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές και να έχουν την μερίδα του λέοντος στα ρόστερ των ομάδων δεν ήταν καν περισσότεροι από τους ξένους.
Και οι αριθμοί λένε σε αυτή την περίπτωση την απόλυτη αλήθεια.
Από τους 245 παίκτες που ήταν φέτος στις ομάδες της Basket League, οι 124 ήταν ξένοι και οι 121 ήταν οι Ελληνες!
Όλα αυτά στέλνουν φυσικά ηχηρό μήνυμα προς τον ΕΣΑΚΕ, την Basket League και γενικότερα προς όσους έχουν στα χέρια τους τις τύχες του ελληνικού μπάσκετ.
Πλέον επιβάλλεται η αναθεώρηση πολλών καταστάσεων προκειμένου το προϊόν να γίνει περισσότερο ελκυστικό, να τονωθεί το ελληνικό στοιχείο και να εκλείψουν οι ξένοι της σειράς. Που πλέον δεν χαρακτηρίζονται «αμφιβόλου ποιότητας» αλλά… χαμηλής ποιότητας στο μεγαλύτερο μέρος τους!
Ένα πρωτάθλημα κρίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και χειροπιαστά επιχειρήματα και όχι αν ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από Περιστέρι και ΑΕΚ ή αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον Προμηθέα. Ή ακόμα κι αν απουσιάζει ο Ολυμπιακός ή είναι φαβορί για υποβιβασμό ο ΠΑΟΚ και ο Άρης!
Εδώ αποδεικνύεται ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων έχει εκλείψει το ελληνικό στοιχείο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και κυριαρχούν ξένοι παίκτες που δεν ανεβάζουν το επίπεδο και την ποιότητα ούτε της ομάδας ούτε του πρωταθλήματος.
Στους 9 οι ξένοι ανά ομάδα!
Είτε το πιστεύετε είτε όχι κατά την σεζόν 2019-2020 στην Basket League χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι ξένοι απ’ ότι Έλληνες παίκτες!! Συνολικά έλαβαν μέρος 245 παίκτες (τέσσερις μάλιστα, οι Μαυροκεφαλίδης, Τσαλμπούρης, Σακελλαρίου, Μαραγκίδης και Μαραγκός είχαν συμμετοχή σε δύο ομάδες στην ίδια σεζόν). Οι 124 ήταν ξένοι και οι 121 ήταν Έλληνες.
Χονδρικά, 124 ξένοι σημαίνει περίπου…9 ανά ομάδα!!! Το πόσοι από τους 124 μας έχουν μείνει αξέχαστοι, το αφήνουμε στην κρίση σας, άλλωστε είναι εύκολη η απάντηση.
Αν δούμε αναλυτικά τις ομάδες, θα διαπιστώσουμε ότι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Προμηθέας είχαν δυναμική παρουσία Ελλήνων παικτών. Το ποσοστό του Ιωνικού, επίσης υψηλό είναι πλασματικό αφού όλοι θυμάστε πόσες αλλαγές έγιναν στην ομάδα.
Η ανάλυση Ελλήνων – ξένων
ΑΕΚ: Συνολικά 18 παίκτες, 10 Έλληνες και 8 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 45% και των ξένων στο 55%
ΆΡΗΣ: Συνολικά 18 παίκτες, 10 Έλληνες και 8 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 26% και των ξένων στο 74%… Χωρίς περισσότερα σχόλια ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου των Ελλήνων ήταν από έναν παίκτη, τον Μποχωρίδη.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Συνολικά 16 παίκτες, 8 Έλληνες και 8 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 32% και των ξένων στο 68%. Μεγάλη η διαφορά δεν βρίσκετε;
ΉΦΑΙΣΤΟΣ: Συνολικά 14 παίκτες, 7 Έλληνες και 7 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 36% και των ξένων στο 64%. Μεγάλη η βελτίωση από πέρυσι αλλά και πάλι…
ΙΩΝΙΚΟΣ: Συνολικά 22 παίκτες, 12 Έλληνες και 10 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 40% και των ξένων στο 60%. Το σύνολο των παικτών (22) και των ξένων (10) λέει πολλά, μαζί με τα όσα είδαμε στον δεύτερο γύρο.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Συνολικά 16 παίκτες, 8 Έλληνες και 8 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 45% και των ξένων στο 55%. Με δεδομένο ότι στην Basket League έκανε… προπόνηση για την Euroleague, συμπεράσματα δεν βγαίνουν. Και είναι και άλλο επίπεδο.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ: Συνολικά 16 παίκτες, 7 Έλληνες και 9 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 32% και των ξένων στο 68%… Ότι οι ξένοι ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες τα λέει όλα!
ΛΑΡΙΣΑ: Συνολικά 19 παίκτες, 8 Έλληνες και 11 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 20% και των ξένων στο 80%… Κι αν αναλογιστούμε ότι το συντριπτικό μέρος του 20% ανήκει σε έναν (Νώντας Παπαντωνίου) συν τους άλλους αριθμούς, τότε κλείνει η συζήτηση.
ΛΑΥΡΙΟ: Συνολικά 16 παίκτες, 9 Έλληνες και 7 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 40% και των ξένων στο 60%. Σοβαρή προσπάθεια και αξιέπαινη με βάση και την καλή αγωνιστική πορεία της ομάδας.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Συνολικά 20 παίκτες, 9 Έλληνες και 11 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 30% και των ξένων στο 70%. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Έντεκα ξένοι, ελάχιστη συμμετοχή Ελλήνων, μηδέν εις το πηλίκο.
ΠΑΟΚ: Συνολικά 18 παίκτες, 8 Έλληνες και 10 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 27% και των ξένων στο 73%… Από την πορεία που είχε ο ΠΑΟΚ φάνηκε πόσο πολύ τον βοήθησε το… παραπάνω project.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Συνολικά 17 παίκτες, 8 Έλληνες και 9 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 36% και των ξένων στο 64%. Η ουσία είναι ότι οι Ελληνες είχαν ρόλο.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Συνολικά 23 παίκτες, 14 Έλληνες και 9 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 46% και των ξένων στο 54%. Με δεδομένο ότι από τους 14 Έλληνες οι 8 ήταν… κάτω των 20 ετών, έχουμε μπροστά μας το μόνο ενθαρρυντικό παράδειγμα του πρωταθλήματος.
ΡΕΘΥΜΝΟ: Συνολικά 17 παίκτες, 8 Έλληνες και 9 ξένοι. Ο χρόνος των Ελλήνων στο 23% και των ξένων στο 77%. Καλή αγωνιστική πορεία, τρομερός Φράνκαμπ (όντως «λαβράκι») μηδέν τοπικό στοιχείο.
Ο υπολογισμός βγάζει ότι οι ξένοι έπαιζαν στα 2/3 του χρόνου των αγώνων (66% με 34% των Ελλήνων)!
ΠΗΓΗ: BASKETBLOG.GR