Ειδήσεις

Οικονομικός Διάλογος ΕΕ-Τουρκίας: Συνεργασία ή Ανοχή στην Αυταρχικότητα;

Ο  ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τον πρόσφατο «Οικονομικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες στις 3 Απριλίου, υπό τη αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Mehmet Şimşek κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ο πρόσφατος “Οικονομικός Διάλογος Υψηλού Επιπέδου” μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 3 Απριλίου, υπό τη αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Mehmet Şimşek, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική συνέπεια της ΕΕ.

Η επανεκκίνηση του διαλόγου, για πρώτη φορά από το 2019, πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η Τουρκία εντείνει τις συλλήψεις αιρετών δημάρχων, όπως του δημάρχου της Κων/πολης Ekrem Imamoğlu, τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και τις διώξεις στελεχών της κοινωνίας των πολιτών.

Η επιλογή της οικονομικής συνεργασίας χωρίς ξεκάθαρους πολιτικούς όρους φαίνεται να αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι η Μικτή Κοινοβουλευτική  Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας ομόφωνα αποφάσισε να αναβάλει τη διακοινοβουλευτική συνάντηση στην Άγκυρα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 14 και 15 Απριλίου 2025, και παρά την ορθή απόφαση (που επικρότησαν και οι ευρωβουλευτές του ΕΚ στην Ολομέλεια του Απριλίου), της Επίτροπου  Διεύρυνσης κα. Marta Kos να αναβάλει τη συμμετοχή της στο διπλωματικό forum στην Αττάλεια 11-13 Απριλίου 2025  και την επίσης συμμετοχή της στην 82η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, λόγω της κατασταλτικής πολιτικής της Τουρκίας, με την απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (να συνδιοργανώσει τον πρόσφατο “Οικονομικός Διάλογος Υψηλού Επιπέδου” με την Τουρκία), δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη συνέπεια της ευρωπαϊκής πολιτικής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία.

Ερωτάται η Επιτροπή :

Ποια πολιτικά κριτήρια λήφθηκαν υπόψη για την επανέναρξη του “Οικονομικός Διάλογος Υψηλού Επιπέδου” ΕΕ-Τουρκίας, δεδομένης της πρόσφατης απόφασης της Επιτρόπου κα. Μάρτα Kos να ακυρώσει τη συμμετοχή της στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην Άγκυρα;

Πώς διασφαλίζεται ότι η αναθέρμανση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας δεν θα εκληφθεί από την Τουρκία ως επιβράβευση της αυταρχικής της πολιτικής;

Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε ο διάλογος αυτός να συνδεθεί με τη σαφή βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διασφαλίσει ότι οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία δεν θα υπονομεύσουν τη σταθερή στάση της υπέρ των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου. Η διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών δεν μπορεί να τίθεται σε δεύτερη μοίρα στο όνομα της οικονομικής συνεργασίας.»

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου