Ειδήσεις

ΤΕΕ: Πραγματικότητα η Διακήρυξη της Αθήνας για Κλιματικές Δράσεις με βάση τον Πολιτισμό – Τι περιλαμβάνει

Πραγματικότητα αποτελεί η Διακήρυξη της Αθήνας για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως ανακοίνωσε κλείνοντας το 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH, η Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας και Επικεφαλής Επιστημονική Υπεύθυνη της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αρχικά η κ. Μοροπούλου ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος «Το Εύλογον», που ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2026, 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στον Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, επιδιώκεται η προσφορά τεχνογνωσίας, κινήτρου και δυναμικής που ξεπερνά την προσωπική συνεισφορά του καθενός. «Η όλη πρόκληση για να αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο σε κρίση, είναι να φέρουμε στο επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά και να αναπτύξουμε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το μήνυμα του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε τη Διακήρυξη της Αθήνας που συντάχθηκε με τη συνδρομή υψηλών εκπροσώπων της Europa Nostra και την οποία συνυπογράφει και η Κύπρος.

Η Διακήρυξη για Κλιματικές Δράσεις με βάση των Πολιτισμό, που πρόκειται να σταλεί σε μεγάλους Οργανισμούς και τον ΟΗΕ, έχει ως βασικό μήνυμα, όπως ανέφερε η κ. Μοροπούλου ότι «προχωράμε σε νέες στρατηγικές, από την παθητική στρατηγική της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια ενεργή στρατηγική της αποκάλυψης του ρόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών στοιχείων ως πηγής για ήπια ανάπτυξη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη που θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή».

Το δεύτερο αίτημα, για μια Ευρωπαϊκή Εταιρική Σχέση για Ανθεκτική Πολιτιστική Κληρονομιά, είναι προς την κυβέρνηση για τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δράση για ανθεκτική πολιτιστική κληρονομιά, κάτω από το πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON EUROPE, καθώς η Ελλάδα δεν είναι συμμέτοχος. Και το τρίτο κάλεσμα είναι για τη διάσωση των παραδοσιακών ναυπηγείων. «Να σώσουμε την καρδιά της ναυτικής παράδοσης, του πολιτισμού του Αιγαίου, ως σημαντικό μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας» σημείωσε η κ. Μοροπούλου. Το σχετικό ψήφισμα έχει στηριχθεί από το Οικονομικό Φόρουμ Γυναικών και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και τώρα στηρίζεται από το Διεθνές Συνέδριο.

Η κα Μοροπούλου έστειλε μήνυμα ότι «περνάμε σε μία νέα εποχή» και συμπλήρωσε ότι «θα θυμάμαι πάντα ότι όταν δήλωσα πως ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός, αυτό έφερε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων, την ανθρωπότητα, να γονατίζουν μαζί μας μπροστά σε αυτό το μοναδικό μνημείο και για αυτό τον λόγο μπορέσαμε σε ένα σημείο τεράστιας διαμάχης να ολοκληρώσουμε το έργο της αποκατάστασης». Κλείνοντας η κ. Μοροπούλου είπε «γι’ αυτό ας κρατήσουμε τα μνημεία ζωντανά και αυτά θα παραμείνουν ζωντανά αν βρίσκονται σε επαφή με την κοινωνία».

Ακολουθούν τα κείμενα της Διακήρυξης της Αθήνας (στα αγγλικά), όπως συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage) για την Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Προκλήσεων που διοργανώνει 7-9 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου