Πλήγμα στην «παραπαίουσα», όπως τη χαρακτηρίζει, φαρμακευτική περίθαλψη, με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς, σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία , εκτιμά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ότι θα σημάνει η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Ο ΠΦΣ αναφέρει ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αναθεωρηθούν προς τα επάνω, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη που παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα πολύ κάτω του κοινωνικώς αποδεκτού ορίου, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και αυτό, όπως εξηγεί, διότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσνταντίνος Λουράντος, επισημαίνει, σε γραπτή δήλωσή του, ότι η λογική της οριζόντιας αντιμετώπισης των δαπανών υγείας αποδείχθηκε λανθασμένη και καταστροφική, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0% πχ στη Μάλτα, ή στη Σουηδία μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στην δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Λουράντος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ