Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο θα δίνει την δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, είπε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο» αλλά αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, μάλιστα «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής», όπως είπε.
Αναλυτικά η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστώ πολύ.
Περνάμε, λοιπόν, τώρα στην με αριθμό 163/28-4-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
Στην ερώτηση του κ. Κόνσολα θα απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Κύριε Κόνσολα, έχετε το λόγο για δύο λεπτά να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Δύο; Μειώσαμε το χρόνο, κύρια Πρόεδρε; Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά είναι εξαιρετική ευκαιρία σήμερα που στη συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία με παρουσία του Υπουργού διεξάγεται μια πολύ σημαντική συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αφορούν την οικονομία της περιοχής, αλλά γενικότερα και της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και με αφορμή, κύριε Υπουργέ, ότι έχει στοχοποιηθεί ευθέως το τουριστικό προϊόν, η οικονομία του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η οικονομία στις νησιωτικές περιοχές, στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και με αφορμή, κύριε Υπουργέ, τις ερωτήσεις μας που σχετίζονται τόσο με την υφέρπουσα κυβερνητική πολιτική όσο και με τη δημοσιογραφική φημολογία για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και επίσης την πρόσθετη φορολόγηση στο τουριστικό προϊόν, καταθέτουμε σήμερα τις ερωτήσεις, αφού είχαμε καταθέσει και στις 25/2, 7/4, 5/5, δηλαδή το τελευταίο διάστημα. Χαίρομαι που είστε εδώ σήμερα να απαντήσετε συνολικά στην ερώτηση αυτή.
Ξεκίνησε αυτή η συζήτηση με αφορμή την επιστολή σας προς το Eurogroup για τις παράλογες εκπτώσεις ή εξαιρέσεις για τις οποίες κάνει μνεία η επιστολή προς τον Πρόεδρο του Eurogroup. Στη συνέχεια κάποιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν κλίμα ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης, αλλά και προβλήματα γενικότερα στην τουριστική οικονομία και ιδιαίτερα στη νησιωτική οικονομία. Επιπρόσθετα, τώρα τελευταία ακούσαμε για την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων που προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει που θα ακυρώσουν πράξεις στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ του Αιγαίου, αφού πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και έχει αρνητικές συνέπειες, ακόμα ακόμα και αυτές οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που προτίθεστε να επιβάλετε.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, κύριε Υπουργέ -και θέλω την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε- σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο της επιβολής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, να καταθέσω στα Πρακτικά σχετική νομοθεσία από το 1986 αρχόμενη, στη συνέχεια το 1990, το 2000, από κάποιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους συνολικά σε αυτήν την Αίθουσα.
Καταθέτω για παράδειγμα την πρόταση νόμου του κ. Τάσου Καραμάριου, Βουλευτή Δωδεκανήσου εκείνη την περίοδο, ο οποίος είχε κάνει μία πρόταση για τους συντελεστές ΦΠΑ. Έτσι η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1986 θεσμοθετεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και επεκτείνεται αυτό το μέτρο στο Βόρειο Αιγαίο το 1990 και στη συνέχεια στις Κυκλάδες το 2000.
Άραγε εκείνοι οι λόγοι που επιβάλλουν αυτό το θεσμικό πλαίσιο εκλείπουν; Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν εκλείπουν ούτε οι γεωπολιτικοί λόγοι ούτε οι γεωφυσικοί λόγοι ούτε η γεωγραφική ασυνέχεια, αλλά ούτε και δεκάδες λόγοι που τεκμηριώνουν την επιβολή αυτών των ιδιαίτερων μειωμένων συντελεστών, κάτι το οποίο επιδεικνύεται και από τις ερωτήσεις Ευρωβουλευτών που καταθέτω στα Πρακτικά -για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες που χρειάζεται να τα μελετήσουν- και μάλιστα απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που λένε ότι μέχρι σήμερα τα κράτη–μέλη δεν καταργούν αυτήν την παρέκκλιση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Πρόσθετα θα καταθέσω, επίσης, ότι στη Γερμανία το νησί Heligoland έχει μηδενικούς συντελεστές, στην Ισπανία ένα σύνολο νησιών έχει μηδενικούς συντελεστές, στη Γαλλία, στην Κορσική, στην Ιταλία, στην Αυστρία, στις Αζόρες, στην Πορτογαλία, στη Μαδέιρα, σε αποικίες, στη Φινλανδία. Το λέω αυτό ενδεικτικά γιατί δεν είναι μόνο οι συντελεστές ΦΠΑ, είναι οι συντελεστές που οι κυβερνητικοί παράγοντες προτίθενται να καταργήσουν σε ό,τι αφορά τόσο την επιβολή φόρου στην εστίαση -που γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ανακοινωθεί- και κατ’ επέκταση στην επιβολή φόρου στη διαμονή 3% με 5%. Δηλαδή ουσιαστικά καταργούνται de facto οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Διπλό κακό.
Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, επειδή σας έχω παρακολουθήσει πολύ καλά, σέβομαι απεριόριστα το επιστημονικό σας υπόβαθρο, οι καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας διερμηνεύονται με τη θεωρία των παιγνίων. Ειλικρινά δεν έχω διάσταση ειρωνείας, αλλά επιβεβαιώνω τη θέση αυτή, ότι αποτελεί αυτή η συζήτηση ακόμα και παραπέμπω σε αυτή τη θεωρία των παιγνίων.
Θέλω να σας παρακαλέσω να επανεξετάσετε αυτά τα σημαντικά μέτρα με τα οποία de facto στα νησιά του Αιγαίου, στο τουριστικό προϊόν η μεταβολή είναι επί το χείρον και πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Πρέπει να αναστείλετε αυτήν την πρόθεση. Διότι σήμερα σε όλη την Ελλάδα για παράδειγμα ισχύει να είναι 9% στα νησιά, 13% σε όλη την Ελλάδα. Αλλά σε μειωμένους συντελεστές που αφορούν το τουριστικό προϊόν γενικότερα είναι ζήτημα επιβίωσης και όχι προνόμιο. Είναι ζήτημα προϋπόθεσης ανάπτυξης των επιχειρήσεων και όχι προνόμιο. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, κύριε Υπουργέ.
Πολύ τηλεγραφικά να σας πω ότι θα υπάρχει μείωση του αριθμού των επισκεπτών, είναι δεδομένο. Έχετε δει και σας προτρέπω να δείτε τη μελέτη τόσο του ΣΕΤΕ σε σχέση με τον αριθμό των κρατήσεων αυτής της περιόδου, όσο και την επιστολή του Προέδρου του ΣΕΤΕ προς τον Πρωθυπουργό, αλλά κυρίως τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών και Φορολογικών Μελετών. Εκεί δείχνει μετ’ επιτάσεως τι σημαίνει να υπάρχει αύξηση σε συντελεστές γενικότερα στο τουριστικό προϊόν. Άρα, θα υπάρχει μείωση φορολογικών εσόδων, θα υπάρχει αύξηση της ανεργίας, αλλά κυρίως θα υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά.
Παρακαλώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να επανεξετάσουμε και να περιορίσουμε αυτές τις προθέσεις και να μην υπάρχει μία παρέμβαση στο βασικότερο πυλώνα της οικονομίας που είναι ο τουρισμός και ιδιαίτερα στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Κόνσολας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Αν έχω ερμηνεύσει σωστά, κύριε Κόνσολα, δεν θα κάνετε χρήση της δευτερολογίας σας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Αν κρίνετε ότι είναι τόσο ασήμαντο, κυρία Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Όχι, ίσα ίσα, κρίνω ότι είναι πολύ σημαντική η ερώτηση που κάνατε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το Προεδρείο ήταν πάρα πολύ ανεκτικό από το πρωί, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Υπάρχουν δεκατρείς ερωτήσεις, όμως. Αν σε κάθε ερώτηση, κύριε Νικολόπουλε, ξεπερνάμε τον Κανονισμό κατά τριάντα λεπτά, όπως έγινε μέχρι τώρα, θα τελειώσουμε μάλλον το βράδυ. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν, κύριε Νικολόπουλε και πρέπει να υπάρχει και σεβασμός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το νέο Προεδρείο έχει άλλη αντίληψη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Νικολόπουλε, ξέρετε πολύ καλά ότι έχω ανοχή, αλλά και η ανοχή έχει κάποια όρια.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει το λόγο.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Κόνσολα, είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να απαντήσω στο ερώτημα σας. Όπως γενικά, θέλω να δηλώσω, κυρία Πρόεδρε, ότι είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο και να απαντώ σε ερωτήσεις. Είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές αυτής της δύσκολης δουλειάς, ιδίως σε μία περίοδο που περνάω τον περισσότερο μου χρόνο στις Βρυξέλλες, όπου ξέρετε είναι μία διαδικασία καθαρά αντικοινοβουλευτική και μία διαδικασία που προσπαθεί να ακυρώσει το Κοινοβούλιο και όχι μόνο το δικό μας.
Τώρα, ας έρθουμε στο θέμα. Να είμαστε ξεκάθαροι, γιατί ο κόσμος των νησιών χρειάζεται καθαρότητα. Πρέπει να είμαστε απολύτως σύντομοι και περιεκτικοί. Την περασμένη φορά που μίλησα για το συγκεκριμένο ζήτημα είχα δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται στο διάστημα αυτής της επέκτασης της δανειακής συμφωνίας να ανεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Είχα προχωρήσει και περαιτέρω και είχα πει ότι εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αύξηση. Ισχύει. Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι δεδομένο.
Πρέπει να σας πω, κύριε Κόνσολα, κάτι που ξέρετε, αλλά θα ήθελα να το πω και δημοσίως στο Κοινοβούλιο, ότι έχω δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στο ΦΠΑ των νήσων -ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις!- σε βαθμό που νομίζω ότι πρέπει να αναχθεί στη σφαίρα της ψυχιατρικής.
Πηγαίνεις στην Ουάσιγκτον και εκεί που υπάρχουν τόσες χιλιάδες πιο σημαντικά θέματα να συζητηθούν, σε πιέζουν για το ΦΠΑ στα νησιά ή για τα φαρμακεία. Υπάρχουν κάποια ιδεολογήματα, κάποιες ιδεοληψίες των θεσμών, που νομίζω ότι κάποια στιγμή όταν θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία της διαπραγμάτευσης, καλό θα ήταν να τη συζητήσουμε, για να την αναλύσουμε να δούμε το γιατί.
Θέλω να σας πω ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ δεν χάνουμε ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουμε για αυτά που λέγατε εσείς. Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε πολύ καιρό με την κ. Μέρκελ να τις εξηγεί ποιο ήταν το σκεπτικό για να είναι μειωμένος ο ΦΠΑ στα νησιά, ότι δεν είναι το ίδιο να μεταφερθούν εμπορεύματα και άνθρωποι από το Αμβούργο στη Στουτγάρδη και το ίδιο από τη Νίσυρο στη Σαντορίνη.
Χρησιμοποιούμε κάθε λογικό επιχείρημα, χρησιμοποιούμε και τα παραδείγματα που αναφέρατε, για παράδειγμα, τις Κανάριες Νήσους, όπου ο ΦΠΑ είναι 5%, καθώς και άλλα νησιωτικά συμπλέγματα και τη Σκωτία, που βέβαια δεν είναι στην ευρωζώνη, όπου είναι πολύ χαμηλότερος ο ΦΠΑ κοκ.
Στην ερώτησή σας είπατε ότι έχει μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση για την αναστάτωση που δημιουργείται στο νησιωτικό πληθυσμό. Δεν νομίζω ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό. Εμείς προσπαθούμε παντού και πάντα να λέμε αυτό που σας είπα τώρα. Η αναστάτωση προκαλείται από την τεράστια πίεση εκ μέρους των δανειστών, η οποία μεταφέρεται μέσα από τις εφημερίδες.
Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα. Είναι σκάνδαλο κατ’ εμέ -και νομίζω θα συμφωνήσετε- το γεγονός ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε σχεδόν διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και είχαμε μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να το αποδεχθούμε. Είναι ένα σκάνδαλο αυτό.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι, βεβαίως, να αντιμετωπιστεί αυτό, όχι με αύξηση του συντελεστή. Αυτό πάει κόντρα σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Υπάρχει, για παράδειγμα, η σκέψη για ένα ανώτατο όριο στις αλλαγές τοις μετρητοίς, ιδίως για τους τουρίστες, κάτι το οποίο θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.
Εγώ θα δεσμευτώ σε κάτι αυτή τη στιγμή, γιατί, όπως ξέρετε, ο ΦΠΑ είναι ένα από τα μεγάλα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δεν είναι κακό να υπάρχει ένας εναρμονισμός του ΦΠΑ, ένας εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ. Νομίζω ότι και η δική σας κυβέρνηση θα το σκεφτόταν.
Η δέσμευσή μου, όμως, είναι ότι αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών, θα προβλεφθεί ένα σύστημα απλό, ηλεκτρονικό, χωρίς να χρειαστεί επισκέψεις σε ΔΥΟ -που έτσι κι αλλιώς δυστυχώς κλείνουν σε πολλά νησιά- με το οποίο θα γίνεται επιστροφή της διαφοράς στους κατοίκους των νησιών, αν αυξηθεί και στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού και ενός εναρμονισμένου ΦΠΑ.
Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ και θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει απόδοση της οποιασδήποτε αύξησης. Για τη μετά το Σεπτέμβριο εποχή μιλάμε τώρα. Φέτος δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε αυτή την τουριστική σεζόν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κ. Βαρουφάκη.
Θεωρώ προσωπικά ότι είναι πολύ σημαντική η δέσμευση που έδωσε σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Κύριε Κόνσολα, έχετε το λόγο. Παρακαλώ, να υπάρχει τήρηση του χρόνου.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, επιχαίρω που διαβεβαιώνετε ότι τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξει αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Όμως, δεν άκουσα να διαβεβαιώνετε σε αυτή την Αίθουσα αν θα επιδιώξει η Κυβέρνηση ή εσείς αύξηση 3%-5% στο φόρο διαμονής, δηλαδή στις διανυκτερεύσεις, ή 3% στην εστίαση, στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις γενικότερα σε όλη τη χώρα. Για μένα θα ήταν πολύ σημαντικό να ακούγαμε και αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζω τις ευαισθησίες σας για τα θέματα της νησιωτικής περιοχής και χαίρομαι που είπατε τα παραδείγματα από την Ευρώπη, όπου υπάρχουν περιοχές με μηδενικό ΦΠΑ, όχι απλά μικρότερο ή ελαχιστοποιημένο σε σχέση με τον εθνικό χώρο.
Όμως, κύριε Υπουργέ, θέλω να θυμίσω στην Αίθουσα αυτή γι’ άλλη μια φορά ότι ιδιαίτερα για τα νησιά δεν εκλείπουν οι γεωπολιτικοί και γεωφυσικοί λόγοι, καθώς και οι λόγοι της ασυνέχειας, για τους οποίους επιβλήθηκαν αυτοί οι συντελεστές στο σύνολό τους. Διότι δεν είναι μόνο ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά. Είναι η de facto κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, εφόσον επιχειρηθεί η αύξηση των συντελεστών στην εστίαση και τη διαμονή και ιδιαίτερα για μετά το Σεπτέμβριο, όπως είπατε.
Πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε μετά το Σεπτέμβριο τι θα γίνει. Θα αυξηθεί η εστίαση, η διανυκτέρευση, οι συντελεστές; Κατανοώ, βεβαίως, την ευαισθησία να πείτε ότι θα υπάρχει μια ηλεκτρονική μεθοδολογία στην επιβολή φόρου. Δηλαδή, μια νησιώτισσα θα πάει στο ταμείο του σούπερ μάρκετ να πληρώσει και μετά θα υπάρχει επιστροφή; Πώς θα υπάρχει επιστροφή ΦΠΑ;
Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα είναι αλλού. Πιστεύω ότι είναι λανθασμένη επιλογή να επιβαρύνουμε φόρους τον τουρισμό μας γενικότερα, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας σήμερα σε όλη τη χώρα.
Κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής υπάρχει στα νησιά. Είναι αυτοί που πρέπει να δουν πραγματικά πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Κάποιοι άλλοι θεωρούν, επίσης, ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, όπως είπατε και εσείς και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, οφείλεται στον τουρισμό και γι’ αυτό τον έχουν στοχοποιήσει γενικότερα.
Είναι λάθος, κύριε Υπουργέ. Η φοροδιαφυγή υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν είμαστε μόνο εμείς παράδειγμα. Ως προς τη διαμονή, οι περισσότερες συναλλαγές στα νησιά είναι διαφανείς. Γίνονται με συμβόλαια με τους tour operators.
Αν θέλετε και το πιστεύετε και εσείς -και γι’ αυτό είμαι σίγουρος- να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, μπορούμε να ελέγξουμε τα καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια, μπορούμε να ελέγξουμε μηχανισμούς για έκδοση αποδείξεων. Όμως, το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ θεωρώ ότι μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας και του γλαφυρού κινείται.
Τη φοροδιαφυγή μπορούμε να την περιορίσουμε με τη διαδικασία ελέγχων -έχετε την εμπειρία από το διεθνές περιβάλλον-, με φορολογικά κίνητρα και έκπτωση φόρου για αυτόν που χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα. Νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε την τουριστική οικονομία σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Βαρουφάκη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Κόνσολα, δεν μπορούμε να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση τώρα. Καταλαβαίνετε γιατί. Κάθε στιγμή είναι μια ρευστή διαπραγμάτευση.
Πρέπει να ξέρετε ότι η ιδιαιτερότητα των νησιών είναι κάτι το οποίο εμείς το σεβόμαστε και το κουβαλάμε μαζί μας στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, όπου διαπραγματευόμαστε. Θα πρέπει να το ξέρετε αυτό. Είμαστε συνεπείς σε αυτή τη δέσμευσής μας, όποιο και να είναι τελικά το φορολογικό καθεστώς το οποίο θα επιλεχθεί για τη μετά το Σεπτέμβριο εποχή.
Δεν θέλω να πολιτικολογήσω τώρα στο πλαίσιο κάποιου διαξιφισμού, αλλά δεν αντέχω, θα το πω. Μας εγκαλείτε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση πιο γρήγορα. Και εμείς θέλουμε να την κλείσουμε γρήγορα. Όταν, όμως, έχουμε τέτοια αγκάθια, είναι πολύ δύσκολο -μιλάω για εμένα προσωπικά- να υπογράψω μόνο και μόνο για να κλείσει μια τέτοια συμφωνία, όταν αυτό το πρόβλημα και άλλα εκατό αποτελούν πληγές για τον τόπο. Γι’ αυτό κρατάει η διαπραγμάτευση, γιατί διαπραγματευόμαστε γι’ αυτά τα ζητήματα. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά, τα οποία αφορούν αδικίες, αναποτελεσματικότητες, τη συνέχιση της κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα -και θα κλείσω με αυτό- αναφερθήκατε στη διανυκτέρευση. Θα σας πω ότι ποτέ δεν σκεφτήκαμε μια οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος. Μιλούσαμε για κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες αρκετών αστέρων, όχι των ενοικιαζόμενων δωματίων, όχι μονάδων με ένα ή δύο αστέρια.
Αυτό δεν το αναγγέλλω ότι θα γίνει, αλλά σας λέω ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης μεταξύ μας του τι προτείνουμε η σκέψη μας ήταν πάντα να είναι προοδευτική η κλίμακα και να μην αφορά τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι.
Αναφερθήκατε στο θέμα των μετρητών και της εστίασης, στα σούπερ μάρκετ, στη νησιώτισσα η οποία πηγαίνει στο μπακάλικο της γειτονιάς. Αυτό που προσπαθούμε είναι να έχουμε έναν χαμηλό συντελεστή σε όλη τη χώρα, που να είναι πιο χαμηλός από αυτόν που είναι στα νησιά σήμερα έτσι κι αλλιώς, ώστε να μην πιάνεται η νησιώτισσα που πηγαίνει στον μπακάλη.
Εάν θέλει να αγοράσει γούνα στη Μύκονο, τότε εμένα δεν με πειράζει να πληρώσει υψηλότερο ΦΠΑ. Εάν αγοράσει όχι γούνα, αλλά ένα αγαθό το οποίο αγοράζεται πιο σπάνια –όχι από αυτά που αγοράζει στην καθημερινότητά της- και χρειαστεί εμείς να της ζητήσουμε να καταχωρίσει την απόδειξη, για να πάρει πίσω τη διαφορά του ΦΠΑ, έτσι ώστε να σεβαστούμε την ιδιαιτερότητα των νησιών, αυτή είναι μία παραχώρηση που εγώ θα κάνω για να κλείσω τη συμφωνία πιο γρήγορα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.