Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης απο το βήμα του Συνεδρίου του Economist. Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμμία αλλαγή στον ΦΠΑ πριν το τέλος του καλοκαιριού, ενώ πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη και όχι την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την καθιέρωση περιόδου χάριτος για εισφορές νεοφυών επιχειρήσεων (start up) και την διαχρονική ύπαρξη προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας.
“Αν κλείσουμε συμφωνία με μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ για να πάρουμε μία δόση και μετά απο ένα μήνα έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα, αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς” υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απο την αυστηρότητα.
Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει “πάρα πάρα” πολλές προτάσεις στην διαπραγμάτευση, αναφέροντας την πλήρη αυτονόμηση της ΓΓΔΕ, τα μέτρα για την μείωση του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και άλλα. Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελέσει διέξοδο στα προβλήματά μας και να επιτρέψει την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους και ειδικότερα τα ομόλογα που κατέχει η ΕυρωπαΙκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα εξής:
Οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6, 7 λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο) να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Εναλλακτικά πρότεινε να μεσολαβήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογο που θα αγοράσει ο ESM και το ομόλογο αυτό θα το ανταλλάξει ο ESM με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός εκτίμησε ότι το όφελος θα είναι διπλό, αφού και δεν θα πληρώσουμε τώρα τις υποχρεώσεις μας και η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος εσωτερικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες για ανταλλαγές ομολόγων ώστε να εξομαλυνθούν οι λήξεις υποχρεώσεων προς τον EFSF την περίοδο 2012-22-23.
“Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να επανασχεδιαστεί” δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι δεν μιλάει για “κούρεμα, διότι είναι κακή λέξη”.
Καθημερινή