Ειδήσεις

«Καταιγιστικές» αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες! Πραγματική κόλαση η ζωή των Ελλήνων

Βρυξέλλες, 13

Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group χθες στις Βρυξέλλες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ως το 2018, χωρίς όμως τη συγκατάθεση του ΔΝΤ που κρατά αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους, αφού θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο σε όσα γίνουν, για νέα μέτρα και ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναμένεται ένα «σπριντ» συνομιλιών και ψήφισης των προαπαιτούμενων για τις επόμενες δέκα μέρες, ώστε το Euroworking Group να ετοιμάσει κείμενα συμφωνίας ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη στο Εuroworking Group από την αναπληρωτή  υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες (ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο ή ως την Τρίτη) το νέο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ  μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για όλα τα δάνεια  που θα πουληθούν στα ξένα funds, ώστε να έχουν ψηφισθεί πριν την επόμενη Δευτέρα.
“Αγκάθι” παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων. Επιπλέον ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ , αντί άλλων έμμεσων φόρων. Σημείο τριβής  είναι και αν η απόφαση για ενεργοποίηση θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα.
Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση λένε πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμμεσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό, που μπορεί να μετατεθούν για 2018.
Τα κείμενα της τεχνικής “συμφωνίας επί της αρχής”, που εξετάζει το Euroworking Group κρύβουν αυξήσεις φόρων που θα σαρώσουν από το καλοκαίρι την αγορά, με μέτρα όπως:
–  Νέα αύξηση (η 6η σε έξι χρόνια) του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, που σημαίνει αφαίμαξη μισού δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά. Θα συμπαρασύρει τις τιμές στα τρόφιμα  (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.),  σε ταβέρνες και εστιατόρια, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) στα κόμιστρα των ταξί, στα ρούχα, στα καύσιμα, στα νεόδμητα σπίτια, στην τηλεφωνία.
–  αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, κυρίως της βενζίνης, ενώ ίσως περιοριστεί ή αποφευχθεί η αύξηση του φόρου του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές και τη θέρμανση, στο υγραέριο, και το φυσικό αέριο. Η τιμή της αμόλυβης θα φτάσει στο 1,5 ευρώ.
– αύξηση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για την μπύρα και την κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά για τα Δωδεκάνησα.
–  νέους φόρους κατανάλωσης στον  καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
–  από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή και νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων με βάση την αξία και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά των ΙΧ. Θα αλλάξει όμως και η φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων.
–  καθιέρωση ενός φόρου πληρότητας σε ξενοδοχεία που έχουν παραπάνω από δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πάνω από δύο κλειδιά.
– μόνιμο φόρο επί των τυχερών παιχνιδιών που να αντικαταστήσει την εισφορά 5 λεπτών ανά στήλη .
–  επιβολή εισφοράς για τους συνδρομητές ίντερνετ ύψους 5% αλλά και μία εισφορά 10% για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης. Η πρώτη πάντως ίσως τελικά να περιοριστεί ή αποφευχθεί.
– Την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων ENΦIA από τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και αύξηση στους συντελεστές .
Τέλος, ένα ποσό της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθεί από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με το πάγωμα των αυξήσεων λόγω προαγωγής και τον εξορθολογισμό των επιμέρους μισθολογίων, ενώ έρχεται και αύξηση της φορολογίας για τις εταιρίες Real Estate Εταιρείες Επενδύσεων και Εταιρειών Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου.

Με το νέο ασφαλιστικό
οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από σήμερα
Στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου θα υπάγονται όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβληθούν από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιουλίου 2016.
Σημειώνεται, ότι αργά χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», με αριθμό φύλλου 85/12-05-2016.
Στα πρώτα μέτρα του νομοσχεδίoυ που τίθενται σε εφαρμογή είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ. Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο περιελήφθη και τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διάταξη για την ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση.
Παρακράτηση φόρου
Οι μισθωτοί με εισόδημα από 9.000 ως 25.000 ευρώ το χρόνο είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αύξησης παρακράτησης φόρου λόγω του αφορολόγητου που μειώνεται στα 8.636 για άγαμους ή για έγγαμος χωρίς παιδί από 9.545 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται και η μηνιαία παρακράτηση εισφορών κατά 0,5%.
Τα ποσά που θα χάσουν οι μισθωτοί ύστερα από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και της αύξησης των εισφορών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση είναι:
– Χωρίς παιδιά από 19,5 ευρώ ως 32,7 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
– Με ένα παιδί από 15,4 ευρώ ως 28,6 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
– Με δύο παιδιά από 11,3 ευρώ ως 24,4 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής
Στατιστικής Αρχής
ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση
η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2016
Κατά 0,4% υποχώρησε το ΑΕΠ σε σχέση με
το 4ο τρίμηνο του 2015 και κατά 1,3% με το 1ο τρίμηνο του ίδιου έτους
Συρρίκνωση 0,4% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015, όπως δείχνουν τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,3%.
Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg, οι οποίοι έκαναν λόγο για πτώση ΑΕΠ 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκους το α’ τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 20 Μαϊου, με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα περιοριστεί στο 0,3% του ΑΕΠ το 2016 (αντί 0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Για το β’ εξάμηνο μάλιστα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη και το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν στην πρόβλεψη για ηπιότερη κάμψη της εγχώριας ζήτησης, 0,5% αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1% και της συνολικής ζήτησης (-0,3% αντί 0,4%) και ανάπτυξη 2,9% αντί 2,7% το 2017. Παράλληλα, μίλησε για καλύτερη επίδοση στο σύνολο των επενδύσεων για φέτος (πτώση μόνο 0,9% αντί 3,7% του ανέμενε το φθινόπωρο) αν και μικρή επί τα χείρω προσαρμογή για το 2017 (άνοδος 11,6% αντί για 12,8%).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου