Συνεντεύξεις

Αννα Ζωάννου: Μια αντιδήμαρχος, που εργάζεται αθόρυβα και προσφέρει τεράστιο έργο

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι «η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής αλλάζει στον Δήμο Ρόδου» εκφράζει σε συνέντευξή της στην «δ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, Αμεα και Εθελοντισμού κα Άννα Ζωάννου, η οποία περιγράφει την κατάσταση με τις κοινωνικές δομές τις οποίες λειτουργεί ο Δήμος Ρόδου αλλά και την σημαντική προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
 • Κυρία Ζωάννου, έχετε ένα πλήθος από αρμοδιότητες σε ένα πολύ ευαίσθητο πεδίο που ονομάζεται Κοινωνική Πολιτική. Θα ήθελα να μας περιγράψετε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Όλες οι αρμοδιότητες είναι αυτό που λέμε ‘Κοινωνική Πολιτική’. Είναι μεγάλο κομμάτι το οποίο αφορά τις δράσεις και τις δομές που όλες ασχολούνται με τις ευαίσθητες ομάδες και τους αδύναμους συμπολίτες μας. Να ξεκινήσω από τα λεγόμενα ‘Προνοιακά Επιδόματα’ καθώς έχοντας μια εικόνα για το 2017, μπορώ να σας πω ότι οι ωφελούμενοι που τα δικαιούνται, αφορούν όλη την Δωδεκάνησο. Το πάγιο νούμερο το οποίο εξυπηρετούμε είναι γύρω στα 2.500 άτομα –εκτός από την Κω και την Κάλυμνο, που έχουν δικό τους αρχείο και δικά τους δεδομένα. Ωστόσο και αυτά, βγαίνουν από την δική μας δομή –τα γραφεία της Κοινωνικής Πολιτικής και της Πρόνοιας. Να σας μιλήσω με νούμερα: οι επιδοτούμενοι είναι γύρω στα 2.500 άτομα ανά δίμηνο. Από εκεί και πέρα, το συνολικό διαθέσιμο ποσό είναι γύρω στο 1,8εκ. ευρώ και βέβαια από την αρχή του χρόνου έχουμε όλο και καινούργιες περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά έχουν κάθε χρόνο περισσότερες ανάγκες. Φέτος έχουμε 30 νέες αιτήσεις για προνοιακό επίδομα. Έχουμε περίπου 15 προνοιακά επιδόματα (σε διαφορετικούς κωδικούς) και όλα προέρχονται από εθνικούς πόρους (υπουργείο Εσωτερικών). Όλα αυτά περνούν από τα χέρια δύο υπαλλήλων. Βέβαια, υπάρχουν και οι καθημερινές ανάγκες όταν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται βοήθεια. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση και συνεργασία και πραγματικά νομίζω πως προσφέρουμε μεγάλη βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
 • Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης τι είναι;
Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σιγά – σιγά θα υποκαταστήσει κάποια άλλα επιδόματα -στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που εφαρμόζεται. Μέχρι σήμερα από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε να χορηγείται, έχουν εγκριθεί περίπου 550 αιτήσεις στο νησί της Ρόδου –για άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό το Εισόδημα για να το πάρει κάποιος πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια όπως π.χ. το εξάμηνο να μην υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Από εκεί και πέρα, αυξάνεται ανά 100 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο μέλος κ.λπ. Το ό,τι υποβλήθηκαν 550 αιτήσεις, είναι ένα ‘καμπανάκι’ για την Ρόδο. Αυτά τα άτομα δικαιούνται φτηνότερο ρεύμα, φτηνότερο νερό και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν και κάποιες άλλες περοχές –όπως π.χ. το ΤΕΒΑ. Είναι ένα πρόγραμμα του οποίου θα ξεκινήσει να τρέχει τώρα ο διαγωνισμός και ο Δήμος Ρόδου για πρώτη φορά θα προμηθευτεί με 275.000 ευρώ τρόφιμα, τα οποία θα μοιράσει σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα έρθει προς έγκριση και η πρόταση για τα κοινωνικά φροντιστήρια –ενισχυτική διδασκαλία από την νέα χρονιά για τα παιδιά που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, ενώ ακόμη ένα προνόμιο είναι τα θέματα υγείας.
 • Μιλήστε μας και για τα Κέντρα Κοινότητας
Τα Κέντρα Κοινότητας, πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και είναι η ‘ομπρέλα’ που αγκαλιάζει όλες αυτές τις δομές για τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Δηλαδή, θα έρχεται ο πολίτης, θα δίνει τα στοιχεία του, θα περνούν από μηχανογράφηση, θα ταξινομούνται ανά περίπτωση κ.λπ. και από εκεί και πέρα, είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν συμβουλευτική, μόρφωση, κοινωνικά φροντιστήρια, θέματα Υγείας – περίθαλψη, προνοιακά επιδόματα, ΤΕΒΑ. Έχουμε προσλάβει ήδη 9 άτομα για να στελεχώσουν αυτές τις δομές (κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγος, ψυχολόγος κ.ά.) Μέσα σε αυτά επειδή συμπεριλαμβάνεται και το κομμάτι των Ρομά, έχουμε προσλάβει και μια κοινωνική λειτουργό, μία εκπαιδευτικό και διαμεσολαβητή που θα μπορεί να μεταφέρει σ’ εμάς τα προβλήματα που θα βλέπει μέσα στους καταυλισμούς.
 • Οι Ρομά είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που συγκαταλέγεται σε αυτές τις ομάδες;
Ναι, είναι ξεχωριστό κομμάτι και αφορά τους μόνιμους κατοίκους. Έχουν καταγραφεί ήδη και έχουμε εικόνα για το τι γίνεται μέσα σε αυτούς τους καταυλισμούς. Θα υπάρχει λοιπόν μια κινητή μονάδα με αυτό το προσωπικό που θα μπορεί να καταγράψει τα προβλήματα όσον αφορά τα παιδιά κ.λπ. ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
 • Θα μας κάνετε και μια ενημέρωση για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών;
Ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών είναι ένας από τους ξενώνες που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, λειτουργεί με φύλακες, με κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο. Μέχρι τώρα έχουν φιλοξενηθεί 70 – 100 άτομα (γυναίκες και παιδιά) τα τελευταία τρία χρόνια, όπου βρίσκουν στέγη, ψυχολογική υποστήριξη, φαγητό κι εμείς, μόλις περάσει το διάστημα των 6 μηνών που έχουν το δικαίωμα να φιλοξενούνται, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε να βρίσκουν στέγη, δουλειά, να μπορούν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο και να έχουν βοήθεια όσον αφορά την εκπαίδευση και φυσικά, να έχουν ιατρική περίθαλψη. Είναι πολύ βασική αυτή η δομή. Εμείς προσπαθούμε να την κρατάμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, να προσφέρουμε πολύ καλές υπηρεσίες και πιστεύω ότι αυτή η δράση θα συνεχιστεί γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική και χρήσιμη για την κοινωνική πολιτική. Οι πόροι προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι διάφορες περιπτώσεις τόσο Ελληνίδες όσο και αλλοδαπές, και φυσικά δεν τελειώνει η προσπάθεια για φαγητό κλπ. και για ό,τι έχει σχέση με την καθημερινότητά τους.
Υπάρχει ακόμη μια ‘αδελφή δομή’ του ξενώνα, το συμβουλευτικό κέντρο υποστήριξης γυναικών, που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα γύρω στις 250 γυναίκες και τις έχει υποστηρίξει από ψυχολογικής,κοινωνικής άποψης και επαγγελματικής ένταξης, ενώ έχει ενημερώσει γύρω στα 4.000 άτομα –γιατί η δουλειά τους είναι κυρίως στα ΙΚΕ, στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, όπου γίνονται workshops, βιωματικά εργαστήρια για ενημέρωση σχετικά με την έμφυλη βία. Έχουμε άμεση σχέση και με τους εκπαιδευτικούς και με ψυχολόγους που βοηθούν και κάνουν ενημέρωση στα παιδιά. Να σημειώσουμε πως μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το bullying για το οποίο προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους γονείς. Σε αυτά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Πέρα από το ό,τι το ζητούν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν πολύ ενεργά σε αυτές τις δράσεις.
 • Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά που μας περιγράφετε, όλες αυτές οι δομές, οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον πολίτη, δεν είναι έργο ‘βιτρίνας’ –δεν φαίνεται δηλαδή…
Δεν φαίνονται συνειδητά, γιατί είναι πάρα πολύ ευαίσθητες ομάδες και υπάρχει εσωστρέφεια. Δεν περιγράφεται εύκολα το έργο και η δουλειά που γίνεται αλλά είμαστε και υποχρεωμένοι να κρατάμε χαμηλούς τόνους, γιατί πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να τηρείται το απόρρητο. Να σημειώσω πως υπάρχει και ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας που είναι ανεξάρτητος οργανισμός, αλλά είναι αλληλένδετος με τις υπηρεσίες μας και υπάρχει άριστη συνεργασία για να έχουμε ένα κοινό καλό αποτέλεσμα.
• Τι γίνεται με τα Δημοτικά Ιατρεία;
Ο ΔΟΠ ασχολείται με τα Δημοτικά Ιατρεία τα οποία είναι σε όλη την πόλη της Ρόδου, όπου εξυπηρετούν τους πολίτες δύο γιατροί (εκ περιτροπής) με νοσηλεύτρια. Τώρα ξεκίνησε την λειτουργία του και το Δημοτικό Ιατρείο στο λιμάνι της Ρόδου –το οποίο δεν ανήκει στα άλλα Δημοτικά Ιατρεία αλλά στον Δήμο Ρόδου. Από χρόνια θεωρείται ότι ήταν απαραίτητο αλλά λειτούργησε φέτος και αφορά την άμεση εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών που φτάνουν στο λιμάνι της Ρόδου και χρειάζονται κάποιες πρώτες βοήθειες. Δεν είναι ακριβώς ιατρείο, λειτουργεί σαν σταθμός πρώτων βοηθειών. Είναι πολύ απαραίτητο και θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό πριν. Ξεκίνησε πάρα πολύ καλά και έχουμε θετικές εντυπώσεις. Τα υπόλοιπα Δημοτικά Ιατρεία που λειτουργούν καθημερινά (εκ περιτροπής) είναι στην Μεσαιωνική Πόλη, στα Κρητικά, στους Αγίους Αποστόλους, στον Άγιο Ιωάννη, στην Ανάληψη και στο Ροδίνι. Στο Φαληράκι δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Εμείς συνεπικουρούμε την Πρωτοβάθμια Υγεία, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, βοηθώντας τις ευάλωτες ομάδες, για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.
• Να περάσουμε και στο Συσσίτιο. Συνεχίζει την λειτουργία του, όπως ξέρουμε.
Το Συσσίτιο, όπως ξέρετε, λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Υπάρχει φαγητό καθημερινά για 150 άτομα, που είναι εγγεγραμμένα (γεύματα για μεσημέρι και βράδυ). Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, υπάρχει μάγειρας, βοηθητικό προσωπικό. Αθροιστικά όμως, δεν είναι αυτό το νούμερο.
Πρέπει να ξέρετε ότι καθημερινά, έχουν ανάγκη πολλοί άνθρωποι, που δεν είναι στην λίστα και δεν τηρούν τις προδιαγραφές για να έχουν ένα πιάτο φαγητό, αλλά εμείς τους εξυπηρετούμε. Είναι ασθενείς, είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και έχουν φτάσει στα όρια της φτώχειας και είναι δυστυχώς πολλοί. Βέβαια, εκτός από τον προϋπολογισμό του ΔΟΠ ο οποίος δεν φτάνει για όλες αυτές τις ανάγκες, έχουμε πάρα πολλούς χορηγούς, ξενοδόχους, επιχειρηματίες, συμπολίτες μας, που είναι πάντα δίπλα μας –και κυρίως στις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Θα μου πείτε, οι ανάγκες είναι σε καθημερινή βάση, αλλά όλοι μας βοηθούν.
 • Οι εθελοντικές ομάδες συμβάλλουν στο έργο της Κοινωνικής Πολιτικής;
Βεβαίως, πάρα πολύ. Είναι σύλλογοι, σωματεία κ.λπ. Έχουμε μια μεγάλη γκάμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε πάρα πολύ καλά για το καλό της κοινωνίας και των συμπολιτών μας.
 • Μια σημαντικότατη δομή είναι το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’. Θα ήθελα να μας μιλήσετε και γι αυτό.
Πράγματι είναι μια πολύ σημαντική δομή, που εξυπηρετεί όλο το νησί με νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό και με οικογενειακή βοηθό. Όλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να καλύπτουν τις ανάγκες και στα πιο απόμερα χωριά όσο μπορούμε πιο συχνά. Πέραν τούτου, όποτε έχει χρειαστεί να συμμετέχουν σε ανάγκες της υπηρεσίας μας, πραγματικά δεν έχουν καμία αντίρρηση και μας βοηθούν και πέρα από τις αρμοδιότητές τους. Για την πόλη, το κομμάτι του ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ υπάγεται στην ΑΜΚΕ και εξυπηρετεί περίπου 400 άτομα και ακόμη 400 περίπου για έξω από την πόλη –στα χωριά. Μηνιαίως, προσφέρουμε  2.200 υπηρεσίες σε συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη (αγορά φαρμάκων, πληρωμές λογαριασμών, να κάνουν μπάνιο όσους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, κόψιμο μαλλιών, να κάνουν αιμοληψία, συνταγογράφηση, να τους πάνε στο νοσοκομείο και άλλες πολλές υπηρεσίες). Είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι διότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν διαφορετικά και είναι μοναχικά άτομα, είναι ηλικιωμένα έχουν ανάγκη να μιλήσουν με κάποιον κ.λπ. Το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
Να σας μιλήσω και για τα ΚΗΦΗ με την ευκαιρία (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων). Δεχόμαστε άτομα που έχουν άνοια ή αλτσχάιμερ τα οποία τα βοηθάμε μέσα από την δημιουργική απασχόληση τόσο τα ίδια όσο και τις οικογένειές τους. Γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά γιατί είναι μια δύσκολη ομάδα, που μπορούν να απασχολούνται τα πρωϊνά και κάνουν αρκετές δραστηριότητες που τους κρατάνε σε εγρήγορση.
Παράλληλα, υπάρχουν και τα ΚΑΠΗ όπου πάνε οι πιο ενεργοί, οι πιο δραστήριοι ηλικιωμένοι. Εκεί με εθελοντές καθηγητές γίνονται πολλές δραστηριότητες, με ψυχολογική υποστήριξη και κάνουν διάφορες δράσεις (γυμναστική, χορό, αγιογραφία κ.λπ.)
Να σας πω ακόμη ότι μέσα από την ΑΜΚΕ υπάρχουν Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Αμεα, στα οποία εντάσσονται παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλες εκπαιδευτικές δομές και προσπαθούμε να τα απασχολήσουμε με δημιουργικές δράσεις.
• Τι γίνεται με τα αδιάθετα φρούτα; Κάθε πότε δίδονται και σε ποιες ομάδες;
Τα αδιάθετα φρούτα είναι καινούργια προγράμματα, μια πολύ σημαντική δράση γιατί με ευρωπαϊκά κονδύλια, φρούτα τα οποία διάφοροι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν μπορούν να διαθέσουν αντί να πηγαίνουν στις χωματερές, έρχεται το κράτος, τα αγοράζει και μετά διανέμονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Πρόκειται για φρέσκα φρούτα, βέβαια. Είχαμε άψογη συνεργασία γι αυτό το πρόγραμμα με το Φιλόπτωχο Ταμείο και με την Εκκλησία και με τα σχολεία. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με συνεταιρισμούς στην Πελοπόννησο και στην Βόρεια Ελλάδα που μας τα αποστέλλουν. Αυτό γίνεται δύο φορές τον χρόνο.
 • Κυρία Ζωάννου, τελικώς, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής αλλάζει στον Δήμο Ρόδου;
Ακριβώς και αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω. Με αυτή την δημοτική αρχή, αλλάζει και η μορφή της Κοινωνικής Πολιτικής στην Ρόδο. Φεύγει από την Πρόνοια,   εξελίσσεται και έχει ένα ευρύτερο φάσμα. Ουσιαστικά μετατοπίζει το κέντρο βάρους μόνον από τα προνοιακά επιδόματα στην ενίσχυση και την ενδυνάμωση των ανθρώπων που θα μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σε λίγο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι μέσα από συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη να μπορούν οι ομάδες αυτές να έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Γι αυτό φτιάξαμε και χώρους συμβουλευτικής, όπου θα γίνονται ομαδικές συνεδριάσεις, εργαστήρια κ.λπ. Θα υπάρχει και μια πλατφόρμα στην οποία ο σύμβουλος θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες, στα προγράμματα, στα σεμινάρια, στα εκπαιδευτικά πακέτα και θα μπορεί να υποστηρίζει τον πολίτη. Τέλος, να σας αναφέρω πως αξιοποιώντας τα προγράμματα, καταφέραμε να εξυπηρετούμε τον ωφελούμενο στο σπίτι του με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας καθώς θα καταχωρούνται όλα on line και μέσω tablet που μας έχουν διαθέσει από το ΤΕΒΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου