Γράφει ο Μανώλης
Μοράρης, Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος
Τα αμπελόφυλλα έχουν πλούσια διατροφική αξία καθώς προσφέρουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και κάλιο. Έχουν λίγες θερμίδες όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Είναι καλή πηγή βιταμινών, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και χαλκού. Περιέχουν επίσης και άλλες θρεπτικές ουσίες όπως: ω-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ) και αντιοξειδωτικά.
ΥΛΙΚΑ
• 5×250 γραμμάρια φιλέτα σολομού (χωρίς δέρμα και κόκαλα)
• 20 αμπελόφυλλα
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 2 λεμόνια
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Λαδώνετε ελαφρά ένα πυρέξ για να βάλετε τον σολομό.
2. Πλένετε καλά τα φύλλα και τα στραγγίζετε. Βάζετε τα φύλλα στο πυρέξ με τη γυαλιστερή-«καλή» πλευρά προς τα πάνω, για να καλύψουν το κάτω μέρος του πυρέξ. Τοποθετείτε τα φιλέτα σολομού από πάνω.
3.Στύβετε το ένα λεμόνι πάνω από τα φιλέτα και το άλλο το κόβετε φέτες και βάζετε από μια φέτα σε κάθε σολομό. Αλατοπιπερώνετε.
4.Διπλώνετε τα φύλλα γύρω από τα φιλέτα σολομού και τοποθετείτε και τα υπόλοιπα από πάνω για να κρατηθούν τα φύλλα στη θέση τους. Δένετε τα φύλλα με σπάγκο κουζίνας και περιχύνετε το ελαιόλαδο με λίγο νερό. Τοποθετείτε στον φούρνο το πυρέξ και ψήνετε για 20-25 λεπτά.
5.Σερβίρετε σε πιάτα το σολομό σας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!