Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Σε μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα αναφέρεται σήμερα στην συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, ιατρός κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
Ο κ. Θ. Σωτρίλλης αναφέρεται στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο ηλικιακός μέσος όρος των ανδρών που νοσούν και υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του προληπτικού ελέγχου ακόμα και από τα 50 έτη. Εξαίρει τους συναδέλφους του στο Νοσοκομείο Ρόδου για την αυταπάρνηση και την κατάρτισή τους αλλά και το επίπεδο γνώσεων των ιδιωτών γιατρών, ενώ ο ίδιος όπως λέει, μπορεί να μην ασκεί πλέον το επάγγελμα του ιατρού, όμως δεν παύει να ενημερώνεται, να μαθαίνει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ιατρική.
Μιλά επίσης για την ενασχόλησή του με τα κοινά και τους στόχους που έχει θέσει ως αντιπεριφερειάρχης, αφήνοντας πίσω την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου.
• Κύριε Σωτρίλλη θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη με την ιδιότητά σας ως ιατρού και να σας ρωτήσω, αν στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη.
Ναι, δυστυχώς καταγράφεται πάρα πολύ μεγάλη αύξηση και ιδίως σε νεαρότερες ηλικίες. Παλαιότερα βλέπαμε κρούσματα καρκίνου του προστάτη μετά τα 60 με 65 έτη, τώρα αυτό το ηλικιακό όριο έχει μειωθεί κατά πολύ και φτάνει ακόμα στα 50 έτη.
• Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό…
Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και δυστυχώς, πολλές φορές όταν το ανακαλύπτουν, επειδή πρόκειται για άτομα νεαρότερης ηλικίας που δεν περνά από το μυαλό τους ότι ενδέχεται να εμφανίσουν καρκίνο, καθυστερούν να απευθυνθούν στον γιατρό, με αποτέλεσμα όταν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα η κατάσταση να είναι προχωρημένη, συνήθως έχουν ξεπεράσει το «στάδιο 6» όπως λέμε. Μετρώντας από το 5 μέχρι το 10, φτάνουν στον γιατρό στο στάδιο 6 ή και πολλές φορές στο στάδιο 7. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενα, σε αυτά τα στάδια, να έχουμε μεταστάσεις τοπικές ή και οστικές. Πριν καταλήξουμε στην θεραπευτική αγωγή, ερευνούμε ενδελεχώς και λεμφαδένες και οστικές μεταστάσεις και ανάλογα με τα ευρήματα χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Κάνουμε ό,τι καλύτερο και ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να κρατήσουμε σε «καταστολή» την ασθένεια ώστε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή διαβίωση με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του οργανισμού.
• Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας θα πρέπει να ξεκινά πλέον νωρίτερα τον προληπτικό έλεγχο;
Ο άνδρας πρέπει οπωσδήποτε από 50 ετών να ξεκινά τον προληπτικό έλεγχο κι αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες ή προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα γενικά, καλό είναι ο έλεγχος να ξεκινά και νωρίτερα, περίπου από 45 ετών.
• Ο έλεγχος αυτός κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Σε ετήσια βάση.
• Οι άνδρες είναι εξοικειωμένοι με τον έλεγχο; Επισκέπτονται τον γιατρό σε τακτική βάση;
Όπως γνωρίζετε στα τελευταία δύο χρόνια δεν ασκώ το επάγγελμα του ιατρού, μιλώ με την εμπειρία όμως των ετών και με βάση όσων συζητώ με συναδέλφους μου ιατρούς του Νοσοκομείου αλλά και ιδιώτες. Προκύπτει λοιπόν ότι οι άνδρες είναι υποψιασμένοι πλέον, επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους για να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο και γενικότερα ψάχνονται περισσότερο. Ευτυχώς, πέρα από την μεγάλη εμπειρία και την άριστη κατάρτιση των συναδέλφων του Νοσοκομείου της Ρόδου, με μεγάλη χαρά βλέπω και τους νέους ιδιώτες συναδέλφους ουρολόγους – κι αυτό δεν το λέω ούτε για να τους τιμήσω, ούτε ως σχήμα λόγου αλλά είναι η πραγματικότητα – να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα και την απαιτούμενη σοβαρότητα πολλά περιστατικά. Αυτό προκύπτει από τις επαφές με τους νέους συναδέλφους με τους οποίους συζητώ συχνά και ανταλλάσσουμε απόψεις για ιατρικά θέματα. Είναι σημαντικό πάντως να σημειώσουμε ότι στο Νοσοκομείο μας, παρ΄ότι έχει ένδεια προσωπικού, εντούτοις οι ιατροί που υπηρετούν σε αυτό εργάζονται με προθυμία και συνέπεια, είναι αξιόπιστοι και αξιόλογοι και μπορούν να ανταποκριθούν άριστα σε κάθε περιστατικό.
• Στα τελευταία δύο χρόνια που δεν ασκείτε το επάγγελμα του ιατρού, μετά από μια επιτυχημένη πορεία, έχετε δώσει βάρος στα κοινά, αν και ασχολείστε εδώ και αρκετά χρόνια, τώρα αφιερώνετε περισσότερο χρόνο. Η ενασχόληση με τα κοινά παράλληλα με το απαιτητικό επάγγελμα του ιατρού, πώς προέκυψε αρχικά;
Με τα κοινά ασχολούμαι πολλά χρόνια, από τον καιρό που ήμουν ακόμη στο Νοσοκομείο και είχα ενεργό δράση με τους νοσοκομειακούς ιατρούς. Κάποια στιγμή όμως, έρχονται νέοι συνάδελφοι και πρέπει να παραδώσεις την σκυτάλη, διότι δεν μπορείς να μονοπωλείς την γνώση και την ενασχόληση με τα κοινά. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι δεν έχω εγκαταλείψει την ιατρική και δεν την εγκατέλειψα, όχι με την άποψη ότι βλέπω ασθενείς σε ιατρείο, αλλά παρακολουθώ τις εξελίξεις στην ιατρική, ενημερώνομαι, μαθαίνω, η γνώση δεν σταματά ποτέ. Ευτυχώς έχω πολύ καλή σχέση με τους συναδέλφους μου και κουβεντιάζουμε αρκετά για διάφορα περιστατικά. Πολλοί από τους πρώην ασθενείς μου θέλουν μια δεύτερη άποψη και συζητώ όχι μόνο μαζί τους αλλά και με τον συνάδελφο που τους παρακολουθεί, χωρίς ποτέ να τον παρακάμπτω ή εν εγνοία του, και ανταλλάσσουμε απόψεις για τα περιστατικά και για την θεραπεία. Πάντα, λοιπόν, είχα διάθεση για προσφορά και με χαρά ασχολούμαι με τα κοινά εδώ και αρκετά χρόνια. Βεβαίως στα τελευταία χρόνια, ασχολούμαι περισσότερο διότι δεν ασκώ το επάγγελμά μου και ως εκ τούτου έχω περισσότερο χρόνο.
• Μετά την θητεία σας ως προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, έχετε πλέον αναλάβει καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, με μεγάλο εύρος δράσης.
Η ανάληψη των καθηκόντων του Τομέα Υγείας στο Νότιο Αιγαίο, συνεπικουρούμενος από δύο συναδέλφους από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνει τον τομέα των εμβολιασμών, τις ασθένειες, την υγιεινή των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, τα μεταδοτικά νοσήματα, τα μικροβιακά φορτία που έχει το νερό, οι αποχετεύσεις και γενικότερα ό,τι πρέπει να γίνει για να προληφθεί μια κατάσταση. Μέχρι τώρα, παρ΄ότι είναι νέο αντικείμενο – όχι άγνωστο – με την συνεργασία των συναδέλφων και των συνεργατών στο Υγειονομείο, παράγουμε αποτέλεσμα. Ως προς τον τομέα Πρόνοιας, αυτός ανήκει στον συνάδελφο Νίκο Καραμαρίτη, είναι ένα αντικείμενο που γνωρίζει καλά και πάνω στο οποίο έχει ήδη εργαστεί. Οπου κρίνει εκείνος ότι χρειάζεται η παρέμβασή μου, συνεπικουρώ.
• Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Κω και την Κάλυμνο με τον κ. Καραμαρίτη, όπου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, θέσατε τις βάσεις για μια σημαντική δράση.
Με απόφαση του περιφερειάρχη, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο κ. Καραμαρίτης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα επεκταθεί στα νησιά της Κω και της Καλύμνου. Ειδικά στην Κάλυμνο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και χρειάζεται στήριξη. Κάναμε μια πρώτη επίσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Ν. Καραμαρίτη για να δούμε πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί και επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο. Βρήκαμε ευήκοα ώτα και στην Κάλυμνο και στην Κω, θα ακολουθήσει και δεύτερη επίσκεψη στα νησιά ώστε σε συνεργασία με την εκκλησία, τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς να καταφέρουμε να επεκτείνουμε άμεσα την δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη, μέσω αυτής της δομής.
• Ποιους άμεσους στόχους έχετε θέσει ως αντιπεριφερειάρχης Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής;
Αυτό που θέλω να φροντίσω άμεσα είναι οι συνθήκες υγιεινής στα ιδρύματα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι συνεργάτες μας, δουλεύουν εντατικά, γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους, είναι κατηρτισμένοι και είναι πιστοποιημένοι. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και στη Ρόδο και στα νησιά – όποια μπορούμε να επισκεφθούμε – διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνεργάτες που διαθέτουμε για τους ελέγχους είναι μόλις τρεις, στην Κω είναι ακόμα μια συνεργάτιδα με οκτάμηνη σύμβαση, που όπως αντιλαμβάνεσθε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Στα υπόλοιπα νησιά δεν υπάρχει προσωπικό άρα θα πρέπει πηγαίνουν οι συνεργάτες μας από τη Ρόδο. Παράλληλα, ήδη έχουμε ξεκινήσει το τεστ μαντού στα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, προκειμένου να καταφέρουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στα τελευταία χρόνια. Αυτό γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Δήμους που μας διαθέτουν τα μέσα μετακίνησης προς τα νηπιαγωγεία καθώς θα πρέπει να τα επισκεφθούμε δύο φορές: μία φορά για να γίνει η δερμοαντίδραση και μία δεύτερη φορά, μετά από 48 ώρες για να διαβαστεί το αποτέλεσμά της. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και έχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων για πάνω από 2.000 παιδιά σε όλα τα νησιά.
Επιπλέον, είμαστε επιφορτισμένοι και με τις εξετάσεις των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Περιφέρεια, που γίνονται μετ΄εμποδίων λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας, χωρίς να έχουμε καμία υποστήριξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα πρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ να μεριμνήσει ώστε να μας στείλει άτομα από το προσωπικό που προσελήφθη για τα hotspots της ηπειρωτικής χώρας και κάποια από αυτά δεν λειτουργούν. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αναλάβει τους πρόσφυγες προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε το δικό μας, περιορισμένο, προσωπικό να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμά του καθώς με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ο φόρτος εργασίας πολλαπλασιάζεται και οι υποχρεώσεις αυξάνονται.