Ειδήσεις

Οι θεσμοί αλλάζουν το νόμο Φίλη για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ιδιωτικά

Μπορεί η κυβέρνηση να γλίτωσε την κατάργηση του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, μετά το βέτο των θεσμών στο παρά πέντε της συμφωνίας, όμως οι αλλαγές είναι καίριες. Η ανεξάρτητη επιτροπή που θα αναλάβει την απόφαση για την καταχρηστικότητα ή μη της απόλυσης εκπαιδευτικού πλέον θα αποτελείται από τρεις πρωτοδίκες (αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων με συμμετοχή συνδικαλιστών, όπως όριζε ο νόμος) και θα πρέπει να αποφασίσει εντός 60 ημερών. Βέβαια, με το φόρτο της εργασίας στα δικαστήρια, προκαλεί ερωτήματα το στενό χρονικό περιθώριο των δύο μηνών, μιας και μετά το πέρας της διορίας, αν δεν έχει βγει απόφαση, η απόλυση κρίνεται νόμιμη.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του επιχείρησε ακόμα μία φορά να θολώσει τα νερά για τις τελικές αποφάσεις, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για «μη ουσιαστικές αλλαγές». Μάλιστα, εξαπολύει κατηγορίες για «παραπληροφόρηση που επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα». Βέβαια, όταν τέθηκε η σχετική ερώτηση από τον «Ε.Τ.» προς τον Κώστα Γαβρόγλου για να ξεδιαλύνει την παραπληροφόρηση (κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), ο υπουργός Παιδείας δεν φώτισε κανένα σημείο των συζητήσεων, έκανε λόγο για «μικρό μπλέξιμο» (σ.σ. που τελικά αποδεικνύεται μεγαλύτερο απ’ όσο ήθελε να παρουσιάσει) και πρακτικά απέφυγε να απαντήσει, μεταφέροντας τη συζήτηση στην επιχειρηματολογία των σχολαρχών, όχι όμως στις πιέσεις των θεσμών.

Η επιτροπή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, η ανεξάρτητη επιτροπή που θα αναλάβει την καταχρηστικότητα ή μη απόλυσης εκπαιδευτικού θα αποτελείται από τρεις πρωτοδίκες, έναν πρόεδρο και δύο μέλη, ενώ ως παρατηρητές (χωρίς κομβικό ρόλο στη λήψη απόφασης) θα είναι ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών) και ένας εκπρόσωπος της ΣΙΣ (ομοσπονδία ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων).

Πρακτικά, η ηγεσία ναι μεν κερδίζει χρόνο, καθώς βάσει του νόμου Φίλη, για να προχωρήσει μια επιχείρηση σε απόλυση θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια, αλλά με τις νομοθετικές τροποποιήσεις καθυστερούν οι διαδικασίες. Η πρώτη έκθεση για καταγγελία σύμβασης συντάσσεται από το διευθυντή του σχολείου και η δεύτερη (σ.σ. ένα χρόνο μετά) από το διευθυντή σχολείου και το σχολικό σύμβουλο. Η ανεξάρτητη επιτροπή αποφαίνεται εντός δύο μηνών και στη συνέχεια ο διευθυντής εκπαίδευσης θα πρέπει να εκδώσει απόφαση εντός τριών ημερών. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι ανάλογα με την απόφαση μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης.

Στην πράξη, οι παραπάνω αλλαγές γραφειοκρατικοποιούν περαιτέρω τη διαδικασία και προκαλούν ρήγματα στο νόμο Φίλη, ο οποίος έθετε ασφυκτικά περιθώρια απόλυσης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Βέβαια, οι ιδιοκτήτες σχολείων παραμένουν δυσαρεστημένοι με τις εξελίξεις, καθώς, όπως σημειώνουν, η διαδικασία της απόλυσης (δύο εκθέσεις σύμβασης) παραμένει και ουσιαστικά μονιμοποιεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, εντός δύο ετών με αιτιολόγηση καταγγελίας.

 

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ-Ελεύθερος Τύπος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου