Ειδήσεις

Οι Ελληνες πόνταραν online 5,3 δισ. το 2017 σε τυχερά παιχνίδια

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Οι 24 προσωρινά αδειοδοτημένοι πάροχοι εμφάνισαν στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) συνολικό τζίρο (πονταρίσματα) ύψους 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,1% σε σχέση με το 2016.

Το πιο σημαvτικό είναι ότι οι εταιρείες παρουσίασαν αύξηση των μεικτών εσόδων τους (Gross Gaming Revenue ή GGR) κατά 30%, οδηγώντας σε αντίστοιχη αύξηση της φορολογίας των παιγνίων (GGR Tax). Ετσι, πέρυσι το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε κάτι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ από φόρους παιγνίων μέσω του Διαδικτύου. Το ποσό αυτό, πριν από τέσσερα χρόνια ήταν μηδενικό και όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και στη διάρκεια του 2018.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τον ηλεκτρονικό τζόγο ελέγχουν δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις εταιρείες Malta Gaming Services, γνωστότερη ως «stoiximan.gr» και Β2Β Gaming Services Malta, γνωστότερη ως «betshop.gr». Oι δύο επιχειρήσεις ελέγχουν το 80% του συνολικού (δηλωμένου) τζίρου στην Ελλάδα και το 90% των (δηλωμένων) ακαθάριστων εσόδων των παρόχων (GGR).

Βεβαίως, όπως υποδηλώνουν και οι ονομασίες τους, είναι εταιρείες με έδρα τη Μάλτα. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που κατέχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Εκεί, ή σε άλλους εξωχώριους παραδείσους (Γιβραλτάρ, Ν. Κεϊμάν κ.λπ.) βρίσκονται και οι πλατφόρμες, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το λογισμικό που εξυπηρετούν διαδικτυακά τους πελάτες τους ανά τον κόσμο. Ετσι, τα οικονομικά τους μεγέθη, είναι κατά δήλωση, και όχι άμεσα ελεγχόμενα από τις ελεγκτικές αρχές.

Πάντως, φαίνεται ότι οι εταιρείες Διαδικτύου πιέζονται διαρκώς για να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους μεγέθη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές της χώρας ακολουθούν την πολιτική του «καρότου και του μαστιγίου».

Σε όσους λειτουργούν νομότυπα, η κυβέρνηση και η αρμόδια επιτροπή παιγνίων υπόσχονται μια θέση στην επόμενη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων τυχερών παιγνίων.

Αντίθετα, σε εκείνους που αποδεδειγμένα παρανομούν, αξιοποιείται η απειλή της «μαύρης λίστας» της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η τελευταία, στο τέλος του 2016, ενέταξε στη «μαύρη λίστα» και τους δικτυακούς τόπους δύο προσωρινά αδειοδοτημένων παρόχων. Πρόκειται για τις εταιρείες Yez Gaming Ltd και την Eldorado Sportwetten Gmbh, οι δικτυακοί τόποι των οποίων στο τέλος του 2016 και τις αρχές του 2017 εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ανεξάρτητης αρχής, πίεσε τους παρόχους για καλύτερη και τακτικότερη ενημέρωση. Για παράδειγμα, υποχρέωσε τους παρόχους να αναφέρουν τα στοιχεία τους ανά μήνα, να είναι περισσότερο αναλυτικά, να ορίζουν εκπρόσωπο υπεύθυνο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, επικοινωνίας κ.ο.κ. Ετσι, ο φόρος παιγνίων, από μηδενικός που ήταν το 2014, το 2015 αυξήθηκε σε 31 εκατ. ευρώ, το 2016 σε 75 εκατ. ευρώ και πέρυσι σε 98 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στοιχήματα λόγω Μουντιάλ

Για φέτος, η αγορά των τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Αν και χαμηλότερη από εκείνη της περασμένης χρονιάς, εντούτοις αναμένεται να είναι διψήφια. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν δύο γεγονότα: πρώτον, η φετινή διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Mουντιάλ) στη Μόσχα, και δεύτερον, η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα και αναμένεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τον στοιχηματισμό, σχετικά με την έκβαση των ποδοσφαιρικών αγώνων που θα διεξαχθούν στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες θεωρούν ότι η επικείμενη ρύθμιση της αγοράς μπορεί να αποκαλύψει τον πραγματικό όγκο των τυχερών διαδικτυακών παιγνίων που εκτιμάται στα 8-9 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου