Τοπικές Ειδήσεις

Καινοτόμο πρόγραμμα του EMΠ για την ανάπτυξη του τουρισμού σε Σύμη, Xάλκη, Kάσο και Kαστελόριζο!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για Αειφόρο Ανάπτυξη σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ, θα υλοποιήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επικεφαλής του φιλόδοξου αυτού προγράμματος τη συμπατριώτισσά μας κ. Τώνια Μοροπούλου, η οποία πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά.
Στα Δωδεκάνησα, η πρόταση αφορά τα νησιά Χάλκη, Σύμη, Καστελόριζο και Κάσο και ήδη ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, αποδέχθηκε την πρόταση της κ. Τ. Μοροπούλου για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενος την τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης του νησιού.
Βασικός στόχος της πρότασης είναι ο σχεδιασμός της αειφόρου ανάπτυξης με τουριστικές περιοχές, ώστε να προσανατολιστεί σε αυτές το υπάρχον τουριστικό ρεύμα με πόλους έλξης τουριστικούς πόρους και προϊόντα, που θα προκύψουν από την αναβάθμιση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος και από την ανάπτυξη και αξιοποίησή του μέσω εφαρμογών ΤΠΕ.
«Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος μας σε μια τέτοια προοπτική για τον τόπο μας ήταν άμεση και πλέον αναμένουμε την συνεργασία του Δήμου μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπό την επίβλεψη της προέδρου αντιπροσωπείας, καθηγήτριας Ε.Μ.Π. και επιστημονικά υπεύθυνης του ερευνητικού έργου ΑΕΙ, Τώνιας Μοροπούλου», δήλωσε στη «δ» ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Η «δημοκρατική», παρουσιάζει σήμερα την πρόταση του ΕΜΠ στους δημάρχους των νησιών Χάλκη, Σύμη, Καστελόριζο και Κάσο, την οποία υπογράφει η καθηγήτρια Ε.Μ.Π., επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού έργου ΑΕΙ και πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ κ. Τώνια Μοροπούλου και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά οι καινοτόμες δράσεις που θα υλοποιηθούν στα νησιά της Δωδεκανήσου:
Η αξιοποίηση εφαρμογών ΤΠΕ μπορεί να συμβάλει γενικότερα στην ανάπτυξη τουριστικών πόρων και προϊόντων των περιοχών με πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, με την αναβάθμισή του μέσω της της ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης και διαχείρισής του ώστε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τοπική τουριστική ανάπτυξη.
Το ΕΜΠ και η συντονίστρια του προγράμματος ΑΕΙ, Καθηγήτρια Αντωνία Μαροπούλου έχει μεγάλη εμπειρία και έχει αναπτύξει πρότυπη τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων αειφόρου τοπικής ανάπτυξης, τόσο στο αντικείμενο της αναβάθμισης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος, όσο και στην ανάλυση, διαχείριση και τεκμηρίωση του περιεχομένου του στον χώρο με αξιοποίηση εφαρμογών ΤΠΕ και με μοντελοποίηση σε ολοκληρωμένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ-Δ15).
Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η προστιθέμενη αξία της τουριστικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας, ενσωματώνοντας νέους τουριστικούς πόρους και προϊόντα. Με το μηχανισμό αυτό, εξωτερικές οικονομίες, όπως του τουρισμού, επενδύονται σε μία ενδογενή ανάπτυξη με όχημα μεταφοράς του τουριστικού ρεύματος από τις πλέον αναπτυγμένες στις «ξεχασμένες» ή/και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές νέους πόλους έλξης σε αυτές από την αναβάθμιση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος.
Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει πιλοτικό χαρακτήρα διότι είναι βιώσιμα, μεταφέρσιμα και χαρακτηριστικά είναι: Α) Αιτωλοακαρνανία: Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ανοικτού αρχαιολογικού πάρκου στην Αιτωλοακαρνανία με την χάραξη παραθαλάσσιων, παραποτάμιων και παραλίμνιων πολιτιστικών/περιβαλλοντικών διαδρομών που μπορεί, σε αυτήν την ολιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή της Ελλάδος, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Η περιοχή Θα τροφοδοτείται από το τουριστικό ρεύμα των Ιονίων νήσων, της Πάτρας της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας και από τον Θαλάσσιο τουριστικό με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη όλου του νομού Αιτωλοακαρνανίας (ενδιαφέροντος για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Β) Δήμος Ανατολικής Μάνης: Η περιοχή αυτή, που είναι και η λιγότερο αναπτυγμένη περιοχή της Πελοποννήσου, με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης τόπων αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μπορεί να γίνει ένα Μουσείο Ανοικτό σε τουριστικές εφαρμογές με βάση τα προσφερόμενα μνημεία, τόπους και τους παραδοσιακούς αρχιτεκτονικά οικισμούς. Θα αξιοποιήσει το τουριστικό ρεύμα της Πελοποννήσου και ειδικότερα από την Πάτρα, την Κόρινθο, την Τρίπολη, το Ναύπλιο, τη Λακωνία και ειδικότερα από την Δυτική Μάνη που παρουσιάζει ανάπτυξη (ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και την Εφορεία Σπάρτης).

Γ) Εύβοια- Δήμος Διρφύων -Μεσσαπίων: Η περιοχή των ορεινών όγκων της Δίρφυος μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτής της λιγότερο ανεπτυγμένης περιοχής της Εύβοιας, με προστιθέμενη αξία για το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω της χάραξης τουριστικών διαδρομών-μονοπατιών που διέρχονται από περιοχές πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (με ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος).
Δ) Νήσος Χίος: Η χάραξη διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος στις ήδη υπάρχουσες φυσικές διαδρομές, όπως το φαράγγι των Καμπιών, οι Άγιοι Πατέρες – Νέα Μονή, Μεστά—Ολύμποι κ.α., μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας για ολόκληρο το νησί της Χίου από το τουριστικά ρεύμα που κινείται προς την Χίο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και τοπικά σε διαδικτύωση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (ενδιαφέροντος για τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
Ε) Στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, την Χάλκη, την Σύμη, το Καστελόριζο και την Κάσο, που σήμερα βρίσκονται στην στενή ή την ευρύτερη περιφέρεια της Ρόδου, είναι δυνατόν με την κατάλληλη ανάπτυξη νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω της αναβάθμισης του μοναδικού αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τους αποθέματος να προσανατολίσουν τοπικά εξειδικευμένα μέρη του τουριστικού ρεύματος της Ρόδου, δημιουργώντας νέα τουριστική δραστηριότητα (Κάσος) ή προστιθέμενη αξία στον τουρισμό αλλά και την τοπική οικονομία, με αύξηση της παραμονής πέρα του ημερήσιου ή ολιγοήμερου τουρισμού (ενδιαφέρον για τους Δήμους των Νησιών και τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
Το αντικείμενο αυτό θα αναπτυχθεί στους κάτωθι άξονες:
– Αποτίμηση της αξίας (valorization), ανάλυση, τεκμηρίωση και μοντελοποίηση πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος όπως και η διερεύνηση ειδικών Θεμάτων ανθεκτικότητας (resίlίence) του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος στην πρόταση (ΕΜΠ, ΙΤΕ)
– Μεμονωμένους χρήστες (τουρίστες) (ΕΜΠ, ΤΕ, ΤΕΛΕΣΤΩ, GEO, ΙΤΕΠ-=ΕΕ)
– Οργανωμένους φορείς που μπορούν να διαχειριστούν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων (ΙΤΕΠ-ΞΕΕ, ΕΜΠ, ΤΕΛΕΣΤΩ, GEO)
• Μελέτη
• Αξιοποίηση εφαρμογών ΤΠΕ
– Ολοκλήρωση των δεδομένων στον χώρο (ΕΜΠ, GEO) και σχεδιασμός υλοποίησης (προτεινόμενες υποδομές, εφαρμογές και ενέργειες/προγραμματισμός) σε συνεργασία με τους προτεινόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΕΜΠ)
– Ανάπτυξης πλατφόρμας για την διαχείριση και την επεξεργασία των δεδομένων της ανάλυσης, τεκμηρίωσης και μοντελοποίησης πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος (ΤΕΛΕΣΤΩ, ΕΜΠ).
•Ένταξη του σχεδιασμού στην ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία εε τους φορείς των ΟΤΑ και ΤΕΕ (ΕΜΠ, ΤΕ, ΙΤΕΠ-ΞΕΕ)
• Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας ώστε να διατηρείται το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα (μέτρα προστασίας, πρότυπα ποιότητας και διαχείρισης) από την πρόσοδο που δημιουργεί η αξιοποίησή της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου