«Επείγοντα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης», προτείνει το ΚΙΝΑΛ με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.
«Η δέσμη οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις 8 Μαΐου, προδίδει κίνηση πανικού προεκλογικού χαρακτήρα, με μόνο στόχο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την καταρρέουσα κυβέρνησή του», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αφού παρέδωσε ως ενέχυρο στους θεσμούς, με τρόπο αδιανόητο, ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος που διασφάλισε με την φορολογική λαίλαπα, θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε μέτρα πρόχειρα, χωρίς ιεράρχηση και στόχους. Μέτρα-αντίδωρο στην δραματική αφαίμαξη που έχουν υποστεί οι Έλληνες τα τέσσερα τελευταία χρόνια».
Το ΚΙΝΑΛ προειδοποιεί πως με δεδομένο «το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργείται τόσο καιρό και κορυφώθηκε ανεπίτρεπτα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, είναι πιθανό να προκληθεί ανήκεστη βλάβη στην εύθραυστη ελληνική οικονομία κατά την τελική ευθεία προς τις εκλογές».
«Έστω και τώρα, για να μπορέσει η εθνική οικονομία να αποτρέψει τον διαφαινόμενο προεκλογικό εκτροχιασμό, επαναφέρουμε την πάγια πρότασή μας, που αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να βγει ομαλά και οριστικά η χώρα από την κρίση. Την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, σε ένα ολοκληρωμένο και ιεραρχημένο σχέδιο μέτρων και πολιτικών, όπως πρότεινε η Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση στη Βουλή», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και προτείνει:
– την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
– τη στήριξη για πέντε χρόνια των νέων που ξεκινούν δική τους επαγγελματική δραστηριότητα, με απαλλαγή από φόρους και εισφορές,
– τη χορήγηση φορολογικών κίνητρων για προσλήψεις νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα,
– τη θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης των νέων ζευγαριών για τρία χρόνια, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται,
– τη θέσπιση κατώτερης σύνταξης στα 500 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 για το ζευγάρι,
– μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και επιστροφή του φορολογικού συντελεστή στο 13%