Συνεντεύξεις

Xρ. Δουλκερίδης: «Ενα νησί σαν την Ρόδο, θα έπρεπε να έχει μια δυνατή τουριστική στρατηγική»

Οι Ιξέλλες είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους στην περιφέρεια των Βρυξελλών, είναι ο Δήμος όπου βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Τα ηνία αυτού του σημαντικού Δήμου κρατά ο Χρήστος Δουλκερίδης με καταγωγή από τη Ρόδο. Γιος μεταναστών ανθραακωρύχων της δεκαετίας του 1960 (η μητέρα του είναι από τη Θολό), είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει Δήμο στην περιφέρεια των Βρυξελλών.
Ο κ. Δουλκερίδης μπήκε στην πολιτική πριν από τριάντα περίπου χρόνια, τα τελευταία 20 με τους Οικολόγους. Υπήρξε υπουργός στέγασης και τουρισμού (την περίοδο 2009-2014) και κατάφερε να «εκτοπίσει» από το Δήμο το κεντροδεξιό κόμμα MR, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 33%. Η σαρωτική νίκη, έκανε τους πολιτικούς αναλυτές να μιλούν για «πράσινο κύμα».
Ταξιδεύει συχνά στη Ρόδο και στην πρόσφατή του επίσκεψη μίλησε στη «δημοκρατική» για την εκλογή του και την αναγκαιότητα της οικολογικής στροφής σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.

• Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για την μεγάλη σας επιτυχία να εκλεγείτε δήμαρχος Ιξελλών. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να το πετύχετε αυτό;
Πάντα μου κάνουν αυτή την ερώτηση και βέβαια πάντα η απάντηση είναι η ίδια. Πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται στην ελληνική μου καταγωγή…επειδή οι Έλληνες διαπρέπουμε στο εξωτερικό.
Προσωπικά, έχω να πω, πώς όταν ένα παιδί με ξένη καταγωγή πετύχει σε ένα ξένο κράτος, η επιτυχία του οφείλεται στο ίδιο το κράτος στο οποίο ζει. Εν προκειμένω το Βέλγιο μού έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω την Βελγική εθνικότητα, να συμμετέχω στις εκλογές και να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου.
Βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες που δίνουν τέτοιες ευκαιρίες, δεν είναι μόνο το Βέλγιο. Θα έπρεπε ίσως να παραδειγματιστεί και η Ελλάδα που έχει στείλει τα παιδιά της σε όλο τον κόσμο, σε χώρες που τους έδωσαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να διαπρέψουν, να γίνουν υπουργοί, βουλευτές…
Γιατί να μη βλέπει και η Ελλάδα τα παιδιά της με τα ίδια μάτια, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους; Στο Βέλγιο δεν με αντιμετωπίζουν ποτέ ως «Έλληνα», παρόλο που η εμφάνιση και το όνομά μου φανερώνουν ότι έλκω την καταγωγή μου από αλλού. Με θεωρούν έναν από αυτούς. Η Ελλάδα άρχισε να ενδιαφέρεται για εμένα τώρα που έγινα δήμαρχος, ενώ εκλέχτηκα βουλευτής πριν από 20 χρόνια και υπήρξα για πέντε χρόνια υπουργός.
• Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για το πράσινο κύμα που κατέκτησε το Δήμο, όπου ανήκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού το ποσοστό του 33% που λάβατε είναι ιδιαίτερα υψηλό. Καταφέρατε δε να εκτοπίσετε το κεντροδεξιό κόμμα MR που ήταν εδραιωμένο στο Δήμο σας. Πώς προέκυψε αυτή η τόσο μεγάλη άνοδος των οικολόγων;
Οι οικολόγοι μπήκαν στην βελγική Βουλή από το 1980, δεν είναι ένα κόμμα που μετρά μερικά χρόνια ύπαρξης και παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το ποσοστό του 33% είναι πραγματικά σπάνιο για το Δήμο μας, αφού είναι πολλές οι υποψηφιότητες και αυτό μπορεί να το αποδώσει κανείς σε μία σειρά από λόγους.
Η οικολογία σε πολλά κράτη της Ευρώπης, έχει κερδίσει μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, οι οποίοι προέρχονται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να καταναλώνουμε με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Με τα τωρινά δεδομένα θα έπρεπε να είχαμε πέντε πλανήτες σαν τη γη, δεν αρκούν οι φυσικοί πόροι της γης μας.
Είτε είσαι, δεξιός, ακροδεξιός, ακροαριστερός, κεντρώος ή οτιδήποτε άλλο, τα πράγματα είναι απλά. Δεν μπορεί μία γη να παράγει πέντε φορές πάνω από τις δυνατότητές της! Εμείς ερχόμαστε να προτείνουμε λύσεις, λύσεις που έχουν αρχίσει να βλέπουν πολύ σοβαρά οι Ευρωπαίοι και κυρίως η νεολαία η οποία υποστηρίζει πολύ το πρόγραμμά μας. Σχεδόν κάθε εβδομάδα ομάδες νέων διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και για όποιο άλλο θέμα μπορείτε να φανταστείτε το οποίο απειλεί το περιβάλλον και που θα βρουν μπροστά τους οι μελλοντικές γενιές.
Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ευαισθητοποίηση στην Ευρώπη γύρω από τα θέματα αυτά. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έχουν λάβει υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, όταν μιλάνε για την οικολογία. Προσωπικά, πιστεύω ότι ήμουν τη σωστή στιγμή στο κατάλληλο μέρος. Ήταν θετικό το momentum για την εκλογή μου. Οι συμπολίτες μου με γνώριζαν, ξέρανε τις θέσεις μου, με εμπιστεύονταν για την εμπειρία μου. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μου, συνέπεσε με την ανησυχία και το ενδιαφέρον για την εφαρμογή αειφόρων πολιτικών και την υιοθέτηση ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας λοιπόν;
Όταν έθεσα υποψηφιότητα δεν φανταζόμουν ότι θα εκλεγώ. Για πάρα πολλά χρόνια οι πολίτες ψήφιζαν με τον ίδιο τρόπο, ακολουθούσαν τις ίδιες ιδεολογίες και επέλεγαν τα ίδια πρόσωπα. Το τόλμησα και το έκανα όπως εγώ πίστευα. Έκανα μία καμπάνια με αυθεντικότητα, δεν άρχισα να λέω παραμύθια, δεν πήγαινα σε μέρη που δεν είχα πάει ποτέ ξανά, δεν κέρασα καφέδες… Έδωσα προτεραιότητα στο όραμα, στο στόχο και στις ιδέες. Διαπίστωσα ότι κανείς από τους αντιπάλους μου, δεν το έκανε αυτό. Κανείς δεν παρουσίασε πρόγραμμα.
Η οικολογία έχει να κάνει με την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων πρωτίστως. Στο Δήμο μας ζουν 150 διαφορετικές εθνικότητες! Όταν κάποιος είναι αποτελεσματικός, όταν έχει ιδέες και προτάσεις, όταν είναι έντιμος, κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν ακολουθώ την πεπατημένη. Όταν παίρνω μία απόφαση μπορώ να την τεκμηριώσω, να εξηγήσω τους λόγους κι έτσι επέρχεται η ισορροπία.
Θέτω λοιπόν την αρμονική συμβίωση όλων μας ως βασική προτεραιότητα. Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι και η οικολογική στροφή της οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πολλές από τις συνήθειές μας για να βελτιώσουμε τον αέρα που αναπνέουμε, τον τρόπο που παράγουμε ό,τι καταναλώνουμε, για να ζούμε σε ένα πράσινο και αειφόρο περιβάλλον.
• Υπάρχουν όμως αντιδράσεις σε τέτοιες πρακτικές;
Γίνεται προσπάθεια από τα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, να μας πλήξουν επειδή τα ποσοστά μας ανεβαίνουν. Προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία μας, λέγοντας ότι θα αυξήσουμε τους φόρους, σαν να ήμασταν ανέκαθεν στην κυβέρνηση και θεσπίσαμε όλους τους φόρους που πληρώνουμε σήμερα. Το οικολογικό χρέος που πληρώνουμε και που θα πληρώσουμε στο μέλλον, επειδή όσοι κυβερνούσαν δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε, είναι πολύ μεγαλύτερο.
Υπάρχουν εύκολες λύσεις, στο πώς χτίζουμε, στο πώς παράγουμε, στο πώς καταναλώνουμε… Πρέπει το κράτος να μας πει πώς θα κάνουμε το καθετί, να δίνει την κατευθυντήρια γραμμή.
• Ποια είναι η άποψή σας για το debate στο Δήμο Ρόδου με θέμα την οικολογία;
Αρχικά είναι θετικό που έγινε μία συζήτηση για το θέμα αυτό. Στην πολιτική έχει σημασία να αρχίσει κάτι να συζητιέται. Διαφορετικά, εάν κάτι είναι έξω από την ατζέντα, δεν θα προχωρήσει ποτέ.
Δεν άκουσα όλο το debate αλλά μόνο μερικές απαντήσεις. Μπορώ όμως να πω ότι οι ιδέες που εκφράστηκαν είναι κλασικές, θα έλεγα ότι είναι της περασμένης 15ετίας. Υπήρξαν επιχειρήματα που δεν ήταν επίκαιρα, ενώ υπάρχουν περισσότερες προτάσεις και λύσεις. Δεν αρκεί π.χ. να λες πώς θα διαχειριστείς τα απορρίμματα, αλλά θα πρέπει να έρχεσαι με μία πρόταση για το πώς θα τα μειώσεις.
Η Ρόδος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου. Δεν είναι ένα μικρό νησί. Θα μπορούσε να πρωτοστατεί στην αειφορία. Πρέπει να θέσει στόχους. Ένας τέτοιος στόχος θα ήταν να γίνει έως το 2030 το πιο οικολογικό νησί στο Αιγαίο, να εφαρμοστούν ανάλογες πολιτικές σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και κυρίως στην καθημερινότητα. Να υποστηριχθεί το project αυτό από ανθρώπους έμπειρους της τοπικής κοινωνίας.
Όλα αυτά τα θέματα σχεδόν κανείς δεν τα θίγει. Στην Ελλάδα και στη Ρόδο, ό,τι και αν γίνεται προς την επιθυμητή κατεύθυνση έχει αποσπασματικό χαρακτήρα επειδή μας υποχρεώνει η Ευρώπη ή επειδή κάποιος κατάλαβε ότι κάτι πρέπει να γίνει, λείπει όμως η στρατηγική που θα πρέπει να εφαρμόσει ο Δήμος.
Δεν νοείται να χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία ντομάτες Βελγίου και τα χωράφια να μένουν ανεκμετάλλευτα. Δεν νοείται να μην μειώνουμε τα απορρίμματα και την ενέργεια που καταναλώνουμε…

• Διατελέσατε υπουργός τουρισμού. Ποια είναι η άποψή σας για τον τουρισμό της Ρόδου;
Θα έλεγα ότι ο τουρισμός εξελίσσεται χωρίς καμία στρατηγική. Ένα νησί σαν τη Ρόδο θα έπρεπε να έχει μία δυνατή τουριστική στρατηγική και να μην αναλώνεται μόνο στις τουριστικές αφίξεις, στον αριθμό των επισκεπτών.
Ποιος κερδίζει από το τουρισμού του all inclusive; Ποιος κερδίζει από αυτό το μοντέλο; Οι ανταγωνιστές θα είναι πάντα πιο οικονομικοί από εμάς. Εμείς πρέπει να επενδύσουμε σε κάτι διαφορετικό, να στοχεύσουμε στην ποιότητα. Θα πρέπει κάποτε να παραδεχθούμε ότι μπορεί να είναι καλύτερα, να έχουμε λιγότερο αλλά ποιοτικότερο τουρισμό. Δύσκολο βέβαια να παραδεχθεί κάτι τέτοιο κανείς…
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα; Πιστεύετε ότι θα ενισχυθούν οι Οικολόγοι σε αυτή την αναμέτρηση;
Δύο κινδύνους διατρέχει Ευρώπη. Ο ένας είναι να πάρει ακροδεξιά κατεύθυνση, πράγμα που θα έχει ολέθριες συνέπειες και ο δεύτερος είναι να μην πάρει μέτρα οικολογίας όπως κάνουν άλλες ήπειροι. Στην οικολογική οδό θα στραφούν όλοι τελικά. Αν δεν καταλάβουμε ότι η αειφορία είναι το μέλλον, θα είμαστε η πιο οπισθοδρομική ήπειρος στο κόσμο παρόλο που θέλουμε να αποκαλούμαστε προοδευτικοί. Η θα επιλέξεις την οικολογία από υποχρέωση και θα το πληρώσεις ακριβά ή από επιλογή με στόχο, όραμα και στρατηγική και θα έχεις τα αντίστοιχα οφέλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου