Τοπικές Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων και εκπαιδευτικών στη Pόδο

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ζητούν να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή! Ήταν η πρώτη μαζική συγκέντρωση στη Ρόδο (χωρίς να τηρούνται απαραίτητα οι αποστάσεις ασφαλείας) μετά τη λήξη της καραντίνας και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19!
Η διάταξη για Live streaming μαθήματα από τις σχολικές αίθουσες αποτελεί το βασικό «σημείο τριβής». Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να μείνει μακριά από τα σχολεία ο…μεγάλος αδελφός!
«Είναι ξεκάθαρη η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Χρειάζεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας, πράγμα που δεν έχει γίνει. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων υποστηρίζει τους αγώνες μας και είναι και αυτή κάθετα αντίθετη στη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων», δήλωσε ο κ. Γιώργος Τέντας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών τονίζουν ότι είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι κατατέθηκε μεσούσης της πανδημίας νέο πολυνομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και πολιτικούς φορείς. Ο γενικός γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Θεόδωρος Ξάφης δηλώνει ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τη διάσταση της νησιωτικότητας με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.
«Σήμερα, όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιδρά στην αντεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Λέμε όχι στην αντινησιωτική πολιτική του υπουργείου, όχι στο μεγάλο αδελφό των σχολικών τάξεων. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καλέσει η υπουργός τους αρμόδιους φορείς, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Καλούμε την υπουργό σε ουσιαστικό διάλογο.
Το νομοσχέδιο, δεν λαμβάνει υπόψη τη διάσταση της νησιωτικότητας, όπως κάθε νομοσχέδιο που κατέθεταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Τα νησιά μας, τα Δωδεκάνησα, είναι ένας νομός με πολλά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, στο διορισμό των εκπαιδευτικών κλπ… Θα έπρεπε οι μαθητές των νησιών να έχουν μία διαφορετική αντιμετώπιση, να προβλέπεται η εισαγωγή τους με κάποια ποσόστωση στις ανώτερες και ανώτατες σχολές», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξάφης.
Η κυρία Χριστίνα Γεωργίου, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρόδου, δηλώνει ότι η ύπαρξη κάμερας στη σχολική τάξη, ενδέχεται να επιβαρύνει την ψυχολογία των μαθητών. Τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σχολείων και των μαθητών, με την παροχή του απαιτούμενου εξοπλισμού κλπ. Αναλυτικότερα η κα Γεωργίου δήλωσε τα εξής:
«Συμμετέχουμε στη σημερινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών… δεν επιθυμούμε να βγουν τα παιδιά μας σε κοινή θέα. Υπάρχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με άλλης φύσεως προβλήματα και η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, η κάμερα μέσα στη σχολική τάξη, θα επιβαρύνει την ψυχοσύνθεσή τους. Είμαστε υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης. Είναι απαράδεκτο εκ μέρους της νέας κυβέρνησης να προσπαθεί να περάσει όλα αυτά τα μέτρα εν μέσω πανδημίας. Την ίδια στιγμή δεν έχει προσφέρει ούτε ένα ευρώ για τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Έχουν αναρωτηθεί εάν όλες οι οικογένειες έχουν υπολογιστή ώστε να παρακολουθούν τα παιδιά το μάθημα; Υποτίθεται ότι ο κάμερες μπαίνουν γι’ αυτό το σκοπό… Μιλάμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτό διεκδικούμε και θα επιμείνουμε. Η παιδεία και η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να μας τα προσφέρει το Κράτος».
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Φτακλάκη. Όπως δήλωσε, η προοδευτική παράταξη θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Το Κίνημα Αλλαγής έχει στηρίξει ενεργά τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο έχει πολλά προβλήματα. Ως τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής θα σταθώ στα ζητήματα νησιωτικότητας. Καταγγέλλουμε τις πρακτικές μεσαίωνα της κυρίας υπουργού… Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων ώστε να μην μένουν τα σχολεία-κυρίως στα μικρά νησιά-χωρίς εκπαιδευτικούς μέχρι και τον Ιανουάριο. Προτείνουμε το σύστημα διπλής μοριοδότησης και ζητάμε κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές… Είμαστε δε κάθετα αντίθετα στην τροπολογία που πέρασε εν ριπή οφθαλμού για τη βιντεοσκόπηση και μετάδοση του μαθήματος.
Είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική και την έχουμε καταγγείλει. Θέλουμε δημοκρατικά σχολεία με ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό, αξιακό σύστημα. Είμαστε υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας, όμως ως ένα εργαλείο των εκπαιδευτικών και όχι ως υποκατάστατο της εκπαίδευσης… Φοβούμαστε ότι δια του πονηρού η υπουργός θα θελήσει να καλύψει τις δυσπρόσιτες περιοχές που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια προοπτική», δήλωσε η κα Φτακλάκη, σημειώνοντας θα πρέπει να βελτιωθούν τα δίκτυα προκειμένου να λειτουργήσει το ψηφιακό σχολείο και να διατεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός στα σχολεία και στους μαθητές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου