Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας

Εξιχνιάστηκαν 265 υποθέσεις εξαπάτησης για τις οποίες κατηγορούνται οκτώ άτομα και ένας ανήλικος
Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν διακόσιες εξήντα πέντε περιπτώσεις απατών.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται οχτώ (8) ημεδαποί, ηλικίας από 18 έως 58 ετών, αντίστοιχα, καθώς και ένας ανήλικος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτες , ενώ τρεις (3) από τους παραπάνω κατηγορούμενους βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης για παρόμοια αδικήματα.

Από την εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -240.000- ευρώ.

Πώς δρούσαν
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Κορινθίας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, από το μήνα Μάρτιο του 2020 έως και το Μάιο του 2021, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι χρηματικά ποσά.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη κυρίως εντόπιζαν στο διαδίκτυο αναρτημένες αγγελίες πώλησης προϊόντων, στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους πωλητές-παθόντες και προσποιούμενοι τους υποψήφιους αγοραστές, τους έπειθαν να πραγματοποιήσουν την ανάλογη χρηματική συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των παθόντων ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής κατάφερναν να τους αποσπούν κατά μέσο όρο 200-600 ευρώ, ανά περίπτωση.

Σε λιγότερες περιπτώσεις, με το ίδιο πρόσχημα, κατάφερναν να τους αποσπούν κωδικούς web – banking , όπου στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους και μετέφεραν χρηματικά ποσά προς τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν οι δράστες.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ σε γνωστές ιστοσελίδες αγοραπωλησίας οχημάτων, εμφανίζονταν ως πωλητές και ενδιαφερόμενοι αγοραστές επικοινωνούσαν μαζί τους, όπου τους έπειθαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματικά ποσά ως δήθεν προκαταβολές ή έξοδα τιμολογίων κ.λ.π..

Τι έκαναν για να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες
Τα μέλη προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons ).

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά διακόσιες εξήντα πέντε περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -240.000- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου