Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες στο πεδίο των διαπραγματεύσεων καθώς τα χρονικά περιθώρια για μία “ομαλή” λύση έως τις προγραμματισμένες συνόδους του Eurogroup και του ESM την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο στενεύουν.
Η ελληνική αντιπροσωπεία παραμένει και σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να καταθέσει πιθανά πρόσθετα στοιχεία/ διευκρινίσεις, αλλά και για νέα ραντεβού.
Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν σήμερα αλλά και αύριο, Δευτέρα, και μάλιστα παρουσία του ΔΝΤ, δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές στο Capital.gr.
Από χθες, η νέα ελληνική πρόταση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών οι οποίοι έκαναν σαφές ότι απαιτείται τεχνική αξιολόγηση των στοιχείων από τους θεσμούς.
Οι διαρροές που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από αυτές, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία».
«Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κυκλωτικές πιέσεις τόσο από τους “θεσμούς” που ζητούν πρόσθετες υποχωρήσεις όσο και από το εσωτερικό της που κάνει σαφές ότι δεν θα δεχθεί μία συμφωνία που δεν θα είναι “βιώσιμη”. “Σε όλα τα ενδεχόμενα οι αποφάσεις δεν θα είναι αναίμακτες” εξηγούν κυβερνητικές πηγές.
Αποκλίσεις
Σημειώνεται η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης για 9 μήνες έως Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει η σύμβαση με το ΔΝΤ.
Στο χρηματοδοτικό πεδίο κάνει λόγο για διαθέσιμη χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 23,5 δις. ευρώ, η οποία εκτιμά ότι επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες έως το τέλος του 2016, μαζί με πρόσβαση στις αγορές, και εφόσον ο ESM μεταφέρει χρονικά τις πληρωμές προς την ΕΚΤ οι οποίες γίνονται πιεστικές εδικά το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου 2015.
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και σε χθεσινές του δηλώσεις απέρριψε ότι μπορεί να γίνει ανεκτό το αίτημα των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος και 2% για το 2016. Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές πηγές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικής υποχώρησης, εφόσον όμως οι δανειστές συναινέσουν σε απόφαση που δεν θα αφορά μόνο τις ελληνικές υποχρεώσεις, αλλά και σε λύσεις για το ζήτημα του χρέους, λύση η οποία ακόμα και αν δεν έρθει άμεσα, θα έχει, όπως αναφέρουν, σαφείς γραπτές δεσμεύσεις για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής της.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι θεσμοί ζητούν παρεμβάσεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 1,8 δις. ευρώ, με δύο συντελεστές (η ελληνική πλευρά επιμένει στη διατήρηση 3 συντελεστών με έσοδα περί το 1 δις. ευρώ), ενώ στο πεδίο του ασφαλιστικού ζητούν περικοπές δαπανών για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καθώς και κατάργηση του ΕΚΑΣ, με στόχο περιστολή δαπάνης κατά 1,8 δις. ευρώ.
Ισχυρές ενστάσεις υπάρχουν, ειδικά από το ΔΝΤ -που επιστρέφει σήμερα στις διαπραγματεύσεις- διότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα συνδεδεμένα με αύξηση φόρων, ενώ το ΔΝΤ θέλει περιστολή δαπανών όχι μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και στο Δημόσιο, το οποίο παραμένει “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση.
Το team
Η ελληνική αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες με στόχο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να υπάρξει άμεση διαπραγμάτευση και πολιτικές επαφές. Στην ομάδα μετέχουν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Παπάς και Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με τον ANT1, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέλεξε να στείλει την Κυριακή στις Βρυξέλλες τον επικεφαλής για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν αλλά και τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.
Το Eurogroup
Το βασικό “ορόσημο” είναι η σύνοδος του Eurogroup, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΚΤ αλλά και του ESM την Πέμπτη 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι μόνο τα κοινοβούλια που πρέπει να επικυρώσουν μία παράταση δημιουργώντας την ανάγκη πρώτης πολιτικής συμφωνίας συμφωνίας πολύ πριν την λήξη χρόνου στο τέλος Ιουνίου αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ρευστότητα των τραπεζών.
Το ΔΣ της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το όριο του ELA στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίπεδο, κατά 2,3 δισ. ευρώ διατηρώντας έτσι το “μαξιλάρι” των ελληνικών τραπεζών στα όρια των 3 περίπου δισ. ευρώ. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι η ΕΚΤ διατηρεί την μέχρι σήμερα στάση της, δηλαδή να παρέχει βραχυπρόθεσμα χρόνο στους πολιτικούς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, αλλά πάντα μέσα στα όρια συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα ο οποίος αυτή την φορά είναι η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup…