Το μόνο όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι σχεδόν μια μονάδα ύφεσης, χαμένες θέσεις εργασίας και ουσιαστικός περιορισμός
των διαθέσιμων εισοδημάτων
«Η ελληνική οικονομία έχει ήδη πάψει να αντέχει. Γι’ αυτό και επανήλθε η ύφεση. Γι’ αυτό και η ανεργία παίρνει την ανιούσα.Οι τράπεζες έχουν χάσει πάνω από 35 δισ. ευρώ καταθέσεων μέσα σε 4 μήνες. Σε μια μόνο μέρα μετά την μη αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων από τους εταίρους, έφυγαν 700 εκ. ευρώ».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παντάκης με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις.
«Κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε αντιφατικές ειδήσεις και συνεχή διάψευση των κυβερνητικών ελπίδων. Οπότε το να δηλώνεις σιγουριά για την τελική έκβαση είναι σαν να αναζητείς τον τυχερό λαχνό στο λαχείο. Φαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει 9μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτού του οποίου δεν αποδέχονταν ούτε τη δίμηνη τεχνική παράταση που είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς», υπενθυμίζει ο κ. Γιώργος Παντάκης και δεν αποκλείει προσφυγή σε εκλογές.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Γιώργος Παντάκης δηλώνει ότι το μόνο «όφελος» που θα προκύψει είναι σχεδόν μια μονάδα ύφεσης, χαμένες θέσεις εργασίας και ουσιαστικός περιορισμός των διαθέσιμων εισοδημάτων.
«Τι όφελος μπορεί να προκύψει για την οικονομία και τα νοικοκυριά από μια νέα επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ; Οι τιμές θα αυξηθούν σε μια σειρά από βασικά προϊόντα κατά 10% δυσχεραίνοντας την κατανάλωση των νοικοκυριών αλλά και την δυναμική των εξαγωγών», εξηγεί ο κ. Γιώργος Παντάκης.
Η συνέντευξή του κ. Γιώργου Παντάκη, αναλυτικά:
• Επέκταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση σε πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής. Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στην υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές;
Κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε αντιφατικές ειδήσεις και συνεχή διάψευση των κυβερνητικών ελπίδων. Οπότε το να δηλώνεις σιγουριά για την τελική έκβαση είναι σαν να αναζητείς τον τυχερό λαχνό στο λαχείο. Φαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει 9μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτού του οποίου δεν αποδέχονταν ούτε τη δίμηνη τεχνική παράταση που είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές και να κλείσει ο κύκλος του μνημονίου περνώντας στην πιστοληπτική γραμμή. Αυτού για το οποίο μετέπειτα κατηγορούσαν τον Σαμαρά ότι δεν το παρέτεινε για άλλους έξι μήνες και το έκαναν τελικά οι ίδιοι τελικά για πάνω από έναν χρόνο! Το ζήτημα πάντως δεν είναι αν τελικά θα υπογραφεί κάποια συμφωνία. Είναι τα πολλαπλάσια βάρη που θα αναγκαστούν να επωμιστούν οι Έλληνες και το κόστος που ήδη έχει πληρώσει η οικονομία. Και βέβαια είναι απορίας άξιον πως αυτό το κυβερνητικό συνονθύλευμα θα κατορθώσει να υπερβεί τις ιδεοληψίες του και να εκτελέσει αποτελεσματικά μια σειρά μεταρρυθμίσεων με τις οποίες διαφωνεί η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και να μπορέσει, γιατί σε αυτό προβλέπουν οι εταίροι, να βγει στις αγορές μέχρι το Μάρτιο κάτι που από πέρσι είχε πετύχει ο Σαμαράς. Πολύ αμφιβάλλω.
• Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται ενώ τραπεζικές πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη των πραγμάτων σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων. Πόσο θα αντέξει ακόμη η ελληνική οικονομία;
Οι τράπεζες έχουν χάσει πάνω από 35 δισ. ευρώ καταθέσεων μέσα σε 4 μήνες. Σε μια μόνο μέρα μετά την μη αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων από τους εταίρους έφυγαν 700 εκ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη πάψει να αντέχει. Γι’ αυτό και επανήλθε η ύφεση. Γι’ αυτό και η ανεργία παίρνει την ανιούσα. Γι’ αυτό σοβαρά επενδυτικά σχέδια αναβάλλονται ή και ακυρώνονται. Είναι γνωστό ότι η αγορά δεν αντέχει την αβεβαιότητα και προς το παρόν μόνο αβεβαιότητα και ασάφεια βλέπουμε από την κυβέρνηση. Αν μάλιστα αυτό συνεχιστεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο είναι δεδομένο ότι θα μιλάμε για μια οικονομικά χαμένη χρονιά που θα μας προετοιμάζει για ένα εξίσου καχεκτικό 2016 όταν θα φανούν και επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο από την νέα φοροεπιδρομή.
• Πιστεύετε πως θα τεθούν σε εφαρμογή πιο σκληρά μέτρα τώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας;
Αρκεί κανείς να διαβάσει τις 47 σελίδες της «υπερήφανης» κυβερνητικής πρότασης για να διαπιστώσει ότι ήδη έχουν αποδεχθεί μια σειρά από πολύ σκληρά μέτρα. Αυξημένα έσοδα κατά σχεδόν 1,5 δισ. μόνο από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ. Διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης και πολλαπλασιασμός των συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα. Ειδικός φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που προσπαθούσαν να ξανασταθούν στα πόδια τους σπρώχνοντάς τους σε απολύσεις προσωπικού και αυξήσεις τιμών. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στο ακέραιο και σιωπή για το αν και πότε θα αντικατασταθεί και πιο θα είναι το ύψος του νέου φόρου. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή γιατί ακόμα δεν έχει κλείσει η συμφωνία άρα όλο και κάποιο νέο βάρος θα προστεθεί.
• Δεν έχουν εκλείψει τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα. Ποια είναι η άποψη σας;
Με αυτή την αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε. Αν βρεθεί σε αδυναμία υπερψήφισης της όποιας συμφωνίας φέρει, κάποιου είδους προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από την άλλη, η εξουσία είναι μεγάλη ξελογιάστρα και κανείς, πόσω μάλλον οι νεότευκτοι αριστεροί θαμώνες της, δεν την αρνείται με ευκολία οπότε είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να περάσει έστω και περιορισμένες απώλειες και να αποφευχθούν οι κάλπες. Άλλωστε τι θα είχαν να προσφέρουν στην διαπραγματευτική ισχύ της χώρας πέρα από την ελπίδα μιας κυβερνητικής αλλαγής που θα συνδυαζόταν και με αλλαγή πολιτικής.
• Πώς είδατε τις προτάσεις για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ; Θα υπάρξει πραγματικά όφελος για την ελληνική οικονομία;
Τι όφελος μπορεί να προκύψει για την οικονομία και τα νοικοκυριά από μια νέα επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ; Οι τιμές θα αυξηθούν σε μια σειρά από βασικά προϊόντα κατά 10% δυσχεραίνοντας την κατανάλωση των νοικοκυριών αλλά και την δυναμική των εξαγωγών. Ο τουρισμός και η εστίαση θα βρεθούν σε δυσχερή θέση απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Το μόνο «όφελος» που θα προκύψει είναι σχεδόν μια μονάδα ύφεσης, χαμένες θέσεις εργασίας, ουσιαστικός περιορισμός των διαθέσιμων εισοδημάτων (μισθών και συντάξεων).
• Πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου;
Είναι γνωστό ότι οι ειδικοί συντελεστές δεν είναι μια ελληνική πρωτοτυπία που πρέπει να προσαρμοστεί στα διεθνή πρότυπα. Ισχύουν σε πολλές άλλες χώρες. Ειδικά στον τόπο μας τα νησιά αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταφορικό και ενεργειακό κόστος που καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και για λόγους εγχώριας επιχειρηματικής ισονομίας, αλλά και δυνατότητας αντιμετώπισης του τουριστικού ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες. Όσο αυτά τα δεδομένα ισχύουν είναι από υποκριτικό έως εθνικά επικίνδυνο να συζητάμε για οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή.
• Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή της εθνικής συνδιάσκεψης της ΝΔ. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί με αφορμή και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;
Οι εσωτερικές διαδικασίες στην ΝΔ δεν καθορίζονται από τα πρόσκαιρα δημοσκοπικά αποτελέσματα που ορισμένες φορές φάσκουν και αντιφάσκουν, υπερβάλλουν ή αποσιωπούν εμφανείς κοινωνικές διεργασίες. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε την διενέργεια της εθνικής συνδιάσκεψης ώστε να λειτουργήσει ως μια χρυσή ευκαιρία για να τεθούν θεσμικά και με παρρησία όλα τα θέματα που αφορούν την οργανωτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της παράταξης, να ακουστούν δημοκρατικά όλες οι απόψεις, να αναζητηθούν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω την μελλοντική πορεία μας.