Η Ρώμη προειδοποίησε με «αντίποινα» τους εταίρους Ευρωπαίους της, εάν οι λοιπές χώρες της Ε.Ε. δεν μοιραστούν το βάρος των προσφύγων. Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απείλησε με ένα «σχέδιο Β» τους ομολόγους του εάν δεν δείξουν «αλληλεγγύη», χωρίς να εξηγήσει περισσότερα.
Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα βρεθεί απέναντι σε μια «διαφορετική Ιταλία» εάν δεν υιοθετήσει το προτεινόμενο από την Κομισιόν σύστημα ποσοστώσεων στη συνάντηση των 28 υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο αυτή την εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι η Ιταλία θα πιέσει για ευρωπαϊκή βοήθεια στον επαναπατρισμό όσων προσφύγων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.
«Θα τους το πω ξεκάθαρα», τόνισε ο Αλφάνο, «παιδιά είτε μοιράζουμε ίσα τους μετανάστες στην Ευρώπη ή οργανώνουμε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λιβύη ή οργανώνουμε σοβαρές επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Εάν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί στις ευθύνες της και την αλληλεγγύη, θα βρεθεί μπροστά σε μια διαφορετική Ιταλία».
Οι διπλωματικές έριδες κορυφώθηκαν καθώς εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε σημεία-κλειδιά στα σύνορα της Ιταλίας με τους βόρειους γείτονες της, μετά την απόφαση της γαλλικής αστυνομίας να μπλοκάρουν όλα τα περάσματα, συμπεριλαμβανομένου και της Ventimiglia, κοντά στα θέρετρα της Γαλλικής Ριβιέρας.
«Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Που είναι η ανθρωπιά;» είπε ο Νασέρ Αλντεν Αμπντουλαζίζ, μετανάστης από το Νταρφούρ και ένας από τους περίπου 200, κυρίως από το Σουδάν, την Λιβύη και την Ερυθραία, που διαμαρτύρονταν για τρίτη ημέρα στο πέρασμα Ventimiglia.
Μη μπορώντας να περάσουν στη Γαλλία οι μετανάστες έχουν στρατοπεδεύσει επί ημέρες στη βραχώδη ακτή έξω από τον σταθμό του τρένου και επιζούν με την βοήθεια ντόπιων και του Ερυθρού Σταυρού.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι έχει ενισχύσει τις περιπολίες στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της άφιξης μεγάλου αριθμού μεταναστών. Το ίδιο γίνεται και στον βορά, στα σύνορα με την Αυστρία και την Γερμανία.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι πρόσφυγες πρέπει να δίνουν τα στοιχεία και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και μετά να καταθέτουν αίτηση ασύλου στην χώρα άφιξης τους, δηλαδή στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ιταλία.
Ωστόσο πολλοί προτιμούν να διασχίσουν την χώρα χωρίς να καταγραφούν στους επίσημους καταλόγους προκειμένου να φθάσουν σε άλλες χώρες στον βορά, όπου πολλοί έχουν συγγενείς και φυσικά καλύτερες προοπτικές να βρουν εργασία.
Μετανάστες έξω από το σταθμό του Μιλάνο Μετανάστες έξω από το σταθμό του Μιλάνο | AP Photo/Luca Bruno
Γι αυτό και το «κλείσιμο» των συνόρων έχει προκαλέσει συνωστισμό στα ιταλικά σύνορα και στους σταθμούς τρένων και λεωφορείων, αναγκάζοντας τις αρχές σε Ρώμη και Μιλάνο να πάρουν έκτακτα μέτρα στήνοντας αντίσκηνα και σταθμούς πρώτης βοήθειας και να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.
Η Κομισιόν έχει προτείνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ένα σύστημα ποσοστώσεων για να μοιραστεί η φιλοξενία 40.000 «βεβαιωμένους» πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία μεταξύ των 28 χωρών.
Αλλά διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον οι μισές χώρες θέλουν αυτό το σύστημα να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και όχι μόνιμη. Οργισμένος ο Ρέντσι έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και για το αρχικό σχέδιο χαρακτηρίζοντας το «σχεδόν προκλητικό».
Οπως είπε, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των προσφύγων που προβλέπει δεδομένου ότι μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν φθάσει στην Ιταλία 57.167 μετανάστες, αριθμός αυξημένος περίπου κατά 4.000 σε σχέση με πέρσι.
«Τις επόμενες ημέρες στο τραπέζι θα βρεθεί η ταυτότητα της Ευρώπης και η φωνή μας θα ακουστεί αφού είμαστε ιδρυτικό μέλος» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην Corriere della Sera. «Εάν το Συμβούλιο Κορυφής επιλέξει την αλληλεγγύη τότε έχει καλώς. Εάν όχι τότε έχουμε και εμείς «σχέδιο Β», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
in.gr