Ειδήσεις

Η μη συμφωνία φέρνει ακυρώσεις στον τουρισμό

Ενα «κοκτέιλ» αρνητικών παραμέτρων απειλεί ευθέως την πορεία του ελληνικού τουρισμού για τη φετινή σεζόν, και κατ’ επέκταση την ενίσχυση των εσόδων της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Η μη επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, που παρατείνει την οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα, όχι μόνο έχει ανακόψει την ανοδική πορεία των τουριστικών κρατήσεων από βασικές αγορές, αλλά οδηγεί πλέον σε ακυρώσεις. Την ίδια ώρα, η απρόσκοπτη έλευση χιλιάδων μεταναστών σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου και η δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει επίσης κύμα ακυρώσεων στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Ηδη, η καθυστέρηση της συμφωνίας «ψαλίδισε» τα κέρδη των κρατήσεων που είχαν δημιουργηθεί έως την αρχή του έτους, για φέτος το καλοκαίρι, από αγορές όπως η γερμανική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητείται, πλέον, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) η δυνατότητα επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή χρονιά, παρά τις αρχικές προσδοκίες για νέο ρεκόρ αφίξεων στα 25 εκατ. και άμεσων εσόδων πάνω από 14 δισ. ευρώ. Εκτός εάν κλείσει άμεσα η συμφωνία, σταματήσει η «αιμορραγία» των κρατήσεων προς γειτονικούς προορισμούς και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο παραμείνει εντός των ορίων των ανταγωνιστικών χωρών.

Παράλληλα, με την ανακοπή του ρυθμού των κρατήσεων, καταγράφηκαν διάσπαρτες ακυρώσεις κρατήσεων από αγορές όπως η γερμανική, η τσεχική, η κροατική και η ρουμανική, αλλά και μία μικρή μείωση προγραμματισμένου πτητικού έργου κάποιων αεροπορικών εταιρειών από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. Επιπλέον, μαζικό χαρακτήρα είχαν οι ακυρώσεις σε λίγες ημέρες το προηγούμενο διάστημα σε νησιά του Αιγαίου, που δέχονται μεγάλο όγκο μεταναστών, όπως για παράδειγμα η Κως, όπου τα ξενοδοχεία του νησιού έχασαν περί τις 2.500 διανυκτερεύσεις. Να σημειωθεί ότι την αυξητική, μέχρι στιγμής, πορεία των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού συγκρατεί η μεγάλη άνοδος των αφίξεων στην Αθήνα, αλλά και η ισχυρή δυναμική που διατηρούν η Σαντορίνη και η Μύκονος ως αναγνωρίσιμα πολυτελή brand με ξεχωριστή οντότητα στη διεθνή τουριστική σκηνή. Ισχυρή πίεση δέχονται οι κρατήσεις και στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, με πτώση η οποία σε κάποιες περιοχές φθάνει στο 50%. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ λειτουργούν ανεξέλεγκτα χιλιάδες παράνομα καταλύματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, τα οποία αποτελούν μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής. Ο ΣΕΤΕ ξεκίνησε διαδικασία ηλεκτρονικών ελέγχων των παράνομων καταλυμάτων μέσω συνεργαζόμενης εξειδικευμένης εταιρείας.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω ενέργειες. Την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών ζητούν από την Πολιτεία και τοπικές τουριστικές ενώσεις αλλά και Ομοσπονδίες. Ενδεικτικά, η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου «Ο Ξένιος Ζευς» απέστειλε προς το υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού επιστολή, επισημαίνοντας ότι «σε όλα τα παραλιακά – τουριστικά μέρη του Ιονίου, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και ειδικά σε Πάργα και Σύβοτα, λειτουργούν πολλά παράνομα καταλύματα, κατοικίες και βίλες, χωρίς να έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και χωρίς να πληρώνουν φόρους». Η Ομοσπονδία ζητεί τη βοήθεια του υπουργείου για την καταπολέμηση των παράνομων καταλυμάτων ενόψει της αιχμής της σεζόν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου