Ειδήσεις

Πιο κοντά Αθήνα-πιστωτές για τις αποκρατικοποιήσεις

Πολλά βήματα σύγκλισης έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την υιοθέτηση του αρχικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εντούτοις, όλα δείχνουν ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα σύγκλισης της ελληνικής πλευράς, αυτά είναι εν πολλοίς αποτυπωμένα στην 47 σελίδων ελληνική πρόταση που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση στις 3 Ιουνίου 2015. Επίσης επιβεβαιώνονται και από τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, όπως του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε ότι όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν προϋπολογισθεί για φέτος θα ολοκληρωθούν (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ). Επίσης, η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Φίλη ότι το Μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, προτού υπάρξει ένα εύρυθμα υλοποιήσιμο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οι δύο πλευρές, παρόλο που συμφωνούν στο 90% των αποκρατικοποιήσεων, πρέπει να κοιτάξουν τις «λεπτομέρειες», στις οποίες συνήθως κρύβεται ο διάβολος. Η πλευρά των θεσμών αναφέρει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι εκείνο που ίσχυε στις 31/12/2014, και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει άμεσα να το υλοποιήσει. Η ελληνική πλευρά όμως θέτει επιμέρους θέματα για τα οποία τώρα γίνεται διαπραγμάτευση.
ΤΑΙΠΕΔ: Βασικό θέμα συζήτησης δεν είναι η διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ο τρόπος αξιοποίησης των πόρων που αυτό αποκτά. Η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει τη δημιουργία Ταμείου Δημόσιου Πλούτου, και πλέον ζητεί τμήμα των εσόδων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που δεν προσδιορίζεται, να διοχετευθεί στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τους «θεσμούς» αυτό συνιστά περίπου «casus belli».

Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η πλευρά των «θεσμών» ζητεί έσοδα τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, ενώ η ελληνική αντιπροτείνει λιγότερα από 11 δισ. ευρώ. Ο περυσινός στόχος ήταν στα 22,3 δισ. ευρώ, αλλά πλέον αυτός θεωρείται ανέφικτος, μετά τις καθυστερήσεις αλλά και την επιδείνωση που μακροοικονομικού κλίματος στη χώρα. Η ελληνική πλευρά ζητεί μια χαμηλή βάση, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα την βοηθήσει και στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους.

Στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η Αθήνα αφήνει μετέωρη την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αν και αυτή περιέχεται στην ελληνική πρόταση, εντούτοις δεν υπάρχουν προβλέψεις εσόδων, όπως ισχύει για όλες τις άλλες αποκρατικοποιήσεις. Οι «θεσμοί», από την πλευρά τους, ζητούν την άμεση υλοποίηση όλων των εκκρεμών αποκρατικοποιήσεων, και κυρίως του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων, που είναι οι πιο σημαντικές.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επίσης πολλές άλλες προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική είναι η διατήρηση μειοψηφικής συμμετοχής σε κάθε είδους αποκρατικοποίηση. Αν και η πρόβλεψη αυτή μπορεί κάλλιστα να ισχύσει για κάθε άλλη μελλοντική αποκρατικοποίηση, εντούτοις δημιουργεί προβλήματα στις συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις και κυρίως εκείνες του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων. Η κυβέρνηση επιμένει σ’ αυτή την προϋπόθεση, παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξασφαλίσει για το Ελληνικό Δημόσιο ρήτρες συμμετοχής στα κέρδη της τάξης του 30%.

Πάντως, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προϋπολογίζει ως έσοδο στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρόμιων το τίμημα που έχει προσφέρει ο προτιμητέος επενδυτής, σημαίνει ότι τουλάχιστον η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θα περάσει χωρίς την προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά. Επίσης είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι σχετικό με την έκβαση της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης, καθώς δεν έχουν κλείσει εξίσου σημαντικά θέματα, όπως το ύψος του πλεονάσματος κ.ά.

Η πλευρά των θεσμών ωστόσο συνεχίζει να θέτει το θέμα της στήριξης του ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση και κυρίως την υποβοήθηση του έργου του, μέσω της επίτευξης ενός υγιούς κανονιστικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος που θα διασφαλίσει όχι μόνον τους επενδυτές, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό το περιβάλλον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία τασσόταν σαφώς υπέρ της μείωσης του κράτους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου