Ειδήσεις

Παπανδρέου υπέρ της αποποινικοποίησης χρήσης της κάνναβης

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (GCDP), συνυπέγραψε επιστολή με 1000 διεθνείς προσωπικότητες ενόψει του UNGASS, στη Νέα Υόρκη, την Διεθνή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά (η προηγούμενη ήταν το 1998), ζητώντας “αλλαγή στη στάση των κρατών παγκοσμίως απέναντι στον εθισμό και την εγκληματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν”.

AdTech Ad

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Γ. Παπανδρέου, τονίζεται:

“Το ζήτημα των ναρκωτικών, της δυστυχίας και της εγκληματικότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτά απαιτεί διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την εναρμονισμένη αλλαγή σε ό,τι αφορά τις εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης της εγκληματικότητας και ανάπτυξης πολιτικών υγείας για τον εθισμό.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής για προσωπική χρήση δεν λειτούργησε. Όπως δεν λειτούργησε η απαγόρευση. Αντιθέτως, ισχυροποίησαν και πλούτισαν τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, σε έναν φαύλο κύκλο βίας, φαινομένων κυβερνητικής διαφθοράς, ηθικής κατάπτωσης και αλλοίωσης ακόμα και οικονομικών αγορών. Οι πολιτικές αυτές ξεκινούν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και οφείλουμε να τις αναθεωρήσουμε με βάση όσα μεσολάβησαν, από την εμπειρία μας και τα επιστημονικά συμπεράσματα”.

Η αποποινικοποίηση της χρήσης και η συνακόλουθη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά, είναι πάγιες θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2011, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της 25μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τις Πολιτικές Ναρκωτικών (Global Commission on Drug policy – GCDP) συνυπογράφοντας τότε την πρώτη έκθεση της Επιτροπής.

Σκοπός της GCPD είναι η προώθηση της συζήτησης για τα ναρκωτικά, στη βάση της επιστήμης και της έρευνας, των στοιχείων, αντί της σημερινής αναποτελεσματικής ηθικολογίας που βλάπτει τελικά όλους τους πολίτες – χρήστες και μη – σπαταλώντας εθνικούς και διεθνείς πόρους στην καταστολή, αντί να διοχετευθούν στην πρόληψη και την περίθαλψη.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Επιτροπή κάλεσε 1000 διεθνείς προσωπικότητες ενόψει του UNGASS, στη Νέα Υόρκη, την Διεθνή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά (η προηγούμενη ήταν το 1998), ζητώντας αλλαγή στη στάση των κρατών παγκοσμίως απέναντι στον εθισμό και την εγκληματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σχετικά:

«Η πολιτική μας για τα ναρκωτικά, οφείλει να αναστρέψει αυτό το αρνητικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου, με ανθρωπισμό και σεβασμό στα δικαιώματα του ασθενή, και νέα νομοθεσία για την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς λόγους, για παράδειγμα, κάτι που συζητείται και ελπίζω να επιτραπεί σύντομα και στην Ελλάδα».

“Η Ελβετία παραμένει στα πιο προοδευτικά παραδείγματα αποτελεσματικών πολιτικών, προωθούνται αλλαγές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ στον αντίποδα Ρωσία και Κίνα προτίθενται να εντείνουν τις πολιτικές καταστολής. Τέλος, σε πολλά κράτη, ισχύει ακόμα η θανατική ποινή για αδικήματα ναρκωτικών. Η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα των εθνικών πολιτικών, καθιστώντας το έργο της Επιτροπής, της ενημέρωσης και του διαλόγου με στόχο την αλλαγή, επίκαιρο και αναγκαίο”, αναφέρεται από τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου