Ειδήσεις

«Ευθύνη της Πολιτείας η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο της Ρόδου»

Το κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει η διοίκηση του νοσοκομείου με γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η ιατρός-ογκολόγος δεν έχει δικό της αυτόνομο χώρο για να εξετάζει τους ασθενείς και συστεγάζεται σε κοινόχρηστο γραφείο, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Παράλληλα, επισημαίνει τη μηδενική πρόοδο σε ό, τι αφορά στη δημιουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος, αλλά και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι αποτελεί διαρκές και καθολικό αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.
Τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, αξίας 40.000€, από το 2015, το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει απροθυμία και αδράνεια για την ολοκλήρωσή της.
Την ίδια απροθυμία δείχνει και για τη λειτουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να εφεύρει αρκετές δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης για το ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο.
Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για τις συνθήκες εξυπηρέτησης των καρκινοπαθών στο νοσοκομείο της Ρόδου που πρέπει να βελτιωθούν και να διατεθεί επιτέλους στη γιατρό ένας αυτόνομος και αποκλειστικός χώρος».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2017
Αρ.πρ.: 6361/14-06-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο της Ρόδου και άμεση ανάγκη λειτουργίας αυτόνομου ογκολογικού τμήματος και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου»

Κύριε Υπουργέ,

Οι καρκινοπαθείς είναι η πλέον ευαίσθητη ομάδα ασθενών, η οποία χρήζει ειδικής φροντίδας.
Στα Δωδεκάνησα και στο Νότιο Αιγαίο εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο η λειτουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο της Ρόδου.
Παρά το γεγονός ότι, εδώ και δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη για το Ακτινοθεραπευτικό Εργαστήριο, αξίας 40.000€, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.
Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία αυτόνομου ογκολογικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, με δεδομένο ότι το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει θέση Διευθυντή και δύο γιατρών.
Οι καρκινοπαθείς από τα Δωδεκάνησα αναγκάζονται να μετακινούνται, είτε προς την Αθήνα, είτε προς την Κρήτη, μαζί με τους συγγενείς που τους συνοδεύουν, με ό, τι αυτό σημαίνει σε έξοδα αλλά και ταλαιπωρία.
Έχω επανειλημμένως αναδείξει το πρόβλημα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με Ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου 2016 σας είχα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τα προβλήματα λειτουργίας σε νευραλγικούς τομείς (με αρ.πρ.:675/17.03.2016), η οποία και συζητήθηκε στις 14 Απριλίου 2016.
Επίσης, σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, στις 5 Οκτωβρίου 2016, σας καταθέσαμε μαζί με τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, Ερώτηση (με αρ.πρ.89/5.10.2016) σχετικά με την ολοκλήρωση και αυτονόμηση του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ρόδου. Στην Ερώτηση αυτή δεν υπήρξε απάντηση και έτσι από κοινού προχωρήσαμε σε αίτηση για τη συζήτηση της Ερώτησης στη Βουλή. Η ερώτηση συζητήθηκε, τελικά, στις 27 Φεβρουαρίου 2017.
Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει από το Υπουργείο Υγείας δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.
Ακόμα και η τοποθέτηση ιατρού-ογκολόγου στο νοσοκομείο της Ρόδου, αντιμετωπίζει προβλήματα.
Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου, η ιατρός-ογκολόγος δεν έχει δικό της αυτόνομο χώρο για να εξετάζει τους ασθενείς και συστεγάζεται σε κοινόχρηστο γραφείο.
Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει κτιριακές υποδομές, είναι απορίας άξιον γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει διαμορφώσει ειδικό χώρο προκειμένου να δέχεται και να περιθάλπει η ιατρός τους καρκινοπαθείς.
Είναι, επίσης, σαφές ότι το κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει η διοίκηση του νοσοκομείου με γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να συστήσει στη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Ρόδου να βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των καρκινοπαθών, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες με την παραχώρηση ειδικού χώρου στην ιατρό-ογκολόγο προκειμένου να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
2. Εάν το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της μελέτης του Ακτινοθεραπευτικού Εργαστηρίου του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκτέλεσης;
3. Εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να δημιουργήσει αυτόνομο ογκολογικό τμήμα και να προχωρήσει στην προκήρυξη των μόνιμων θέσεων γιατρών που προβλέπονται από το Οργανόγραμμα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου