Συνέντευξη Τύπου για θέματα της αρμοδιότητας του παραχώρησε χτες, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Θωμάς Σωτρίλλης, με σημείο αιχμής τους υγειονομικούς ελέγχους που διενεργούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όπως υπογράμμισε, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν εντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις γι αυτό και οι υπηρεσίες έχουν επιστήσει την προσοχή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Επιπλέον, αυτή την περίοδο ελέγχουμε αρκετούς εργαζόμενους οι οποίοι φέρνουν τα βιβλιάριά τους για εξετάσεις και ειδικά τους υπαλλήλους στον τομέα φαγητών, ποτών, εστίασης ή σε μεγάλα ξενοδοχεία επειδή έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο», όπως τόνισε.
Σε ερώτηση εάν γίνονται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού στην Ρόδο, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως συνεχίζονται κανονικά: «Εντοπίστηκε ένα μικρό πρόβλημα στην Αντιμάχεια (Κως) όπου μετέβησαν συνεργάτες μας και έκαναν δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική ανάλυση. Τα δείγματα εστάλησαν στην Λάρισα. Στην Ρόδο, δεν εντοπίστηκαν κάποια σοβαρά προβλήματα –μόνον στην Σορωνή, όπου το καπάκι της δεξαμενής σε μια πηγή, είναι σκουριασμένο».
Η πρόταση της ΠΝΑΙ
για τα αγροτικά ιατρεία
Ο κ. Σωτρίλλης αναφέρθηκε και στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Σύριζα που έγινε στην Σύρο, όπου τέθηκαν επί τάπητος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, τα αιτήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά τα αγροτικά ιατρεία: «Εκτιμώ ότι τα αιτήματα και οι προτάσεις μας, θα εξεταστούν. Εμείς ως ΠΝΑΙ ζητούμε οι διορισμοί στα αγροτικά ιατρεία να είναι διετείς και ει δυνατόν να είναι ειδικευμένοι γενικής ιατρικής, ή παθολόγοι. Με το σκεπτικό ότι μένοντας ο γιατρός δύο χρόνια σε έναν τόπο, γνωρίζει τους ασθενείς, τους δρομολογεί κι έτσι, δεν χρειάζεται κάθε χρόνο που αλλάζει ο γιατρός να αλλάζει και η φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα δύο χρόνια θα δώσουν όχι μόνον οικονομικά, αλλά και επιστημονικά κίνητρα και προπαντός συνυπηρέτηση (εάν υπηρετούν και οι σύζυγοί τους). Είναι ένα σκεπτικό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα νησιά ώστε να υπάρχει και η σιγουριά για την ύπαρξη ενός γιατρού. Εμείς ζητήσαμε και έναν παιδίατρο να πηγαίνει κάθε μήνα σε ένα νησί εκ περιτροπής για να βοηθήσουμε να μείνουν τα παιδιά στα σχολεία. Κάποτε πρέπει να γίνει κι αυτό. Κλείνουν σχολεία το ένα μετά το άλλο, σε χωριά και μικρά νησιά, μην το ξεχνάτε» όπως είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση των προτάσεων που κατατέθηκαν.
Μεταξύ των κινήτρων, είναι στα αγροτικά ιατρεία στα άγονα νησιά να δίδεται η δυνατότητα επισκέψεων γιατρών από μεγάλα νοσοκομεία ώστε να βοηθηθεί ο αγροτικός γιατρός. «Ακόμη ένα σοβαρό κίνητρο είναι η διασύνδεση που πρέπει να έχει ο αγροτικός γιατρός με τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία –κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Αν και υπάρχει το σύστημα τηλεϊατρικής, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στην πράξη. Ο αγροτικός γιατρός, έχει πάντα πρόβλημα και φοβάται μήπως και προκύψει κάτι έκτακτο», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Η έλλειψη παιδιάτρου
στο Καστελόριζο
Ο κ. Σωτρίλλης, αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη παιδιάτρου στο ακριτικό Καστελόριζο και δήλωσε τα εξής: «Πολλοί κάτοικοι του νησιού, αναγκάζονται να φύγουν από την Παρασκευή για να έρθουν στην Ρόδο και να φέρουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν και να φύγουν πάλι την Δευτέρα, με το πλοίο, αφού το αεροπορικό εισιτήριο είναι απαγορευτικό. Έκανα αίτηση στην 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου να μας επιτρέψει, ένας γιατρός να πηγαίνει μία φορά το μήνα, για να φροντίζει τα παιδιά. Τα έξοδα παραμονής, ύπνου και φαγητού τα αναλαμβάνει μία ομάδα κατοίκων του νησιού. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα».