Με τον… αέρα που της δίνει η υπεροχή της στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτή καταγράφεται σε όλα τα κύματα των δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται στην τελική φάση του προεκλογικού της αγώνα, στοχεύοντας στην περαιτέρω αμφίπλευρη διεύρυνση, η οποία θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο της αυτοδυναμίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται για μία ακόμα περιοδεία στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, με τον ίδιο να θέτει επί τάπητος και σε τόνους εξακολουθητικούς το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου.
“Οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με αλήθεια και με ανάπτυξη… Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό είναι το δίλλημα το οποίο θα θέσουμε μπροστά στους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν ισχυρή ανάπτυξη, που είναι προϋπόθεση για μία αυτοδύναμη Ελλάδα”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι ζητάει, ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να έχει δώσει στην οδό Πειραιώς μία ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. Μια εντολή που θα ανάψει το “πράσινο φως” στην υλοποίηση ενός σαρωτικού κύκλου μεταρρυθμίσεων, ο οποίος σχετίζεται με το πολλάκις εκπεφρασμένο τρίπτυχο της “γαλάζιας” στρατηγικής. Μείωση φόρων και εισφορών. Προσέλκυση επενδύσεων. Δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης. Τα… μανίκια έχουν σηκωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προετοιμάζεται για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης. Τα πρώτα νομοσχέδια, που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης και το νέο φορολογικό πλαίσιο βρίσκονται στην τελική φάση της επεξεργασίας τους. “Το πρώτο νομοσχέδιό μας θα αφορά στην οργάνωση της κυβέρνησης. Και δεν θα αφορά μόνο πόσα υπουργεία θα έχουμε. Θα είναι ένα σχήμα μικρότερο από το σημερινό. Ενδεχομένως με μία εξαίρεση, δεν θα έχει καθόλου αναπληρωτές υπουργούς. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην οργάνωση του κράτους και σε σημαντικές τομές. Η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα διαφάνειας καταργείται. Και θεσπίζεται άμεσα μία Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, ισχυρότατη, στην οποία συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης (στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open).
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμηνύει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η οδός Πειραιώς είναι έτοιμοι να… μπουν με τη μία στα βαθιά, προκειμένου να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. “Μία κυβέρνηση δε μπορεί να προκύπτει από καραμπόλες. Δεν δέχομαι τη λογική ότι “δεν μου χωράει αυτός εδώ, να τον βάλουμε εκεί”. Δεν υπάρχουν πολιτικά πασπαρτού ή γαλλικά κλειδιά. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι καλοί να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά. Και την επόμενη ημέρα θα πρέπει να τοποθετηθούν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Οπότε, προφανώς, είναι πολύ ξεκάθαρο το κυβερνητικό σχήμα στο μυαλό μου”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ότι έχει καταλήξει ήδη στο πρόσωπο που θα κληθεί να διαχειριστεί το υπουργικό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας.
Στο μέτωπο των ψηφοδελτίων, η οδός Πειραιώς είναι έτοιμη να δώσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα τα ονόματα που θα κληθούν να δώσουν τη μάχη του σταυρού σε Αττική και περιφέρεια. Όσον αφορά στο Επικρατείας, τρία είναι τα πρόσωπα που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, συγκεντρώνουν επάνω τους τα… φώτα. Το πρώτο είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου. Το δεύτερο είναι αυτό του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και συμβούλου στρατηγικής, Τάκη Θεοδωρικάκου. Το τρίτο είναι αυτό του καθηγητή, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είναι σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, συνδιαμόρφωσε τη “γαλάζια” πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προετοιμασία των πρώτων νομοσχεδίων της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, στις εκλόγιμες θέσεις θα βρεθούν δύο γυναίκες, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, καθώς, με βάση το γεγονός ότι δεν πρέπει να έχει περιορισμό εμφανίσεων στην προεκλογική περίοδο, είτε θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είτε δε θα είναι υποψήφια.