Ρεπορτάζ

Στην Έκθεση Τροφίμων & Ποτών ANUGA η ΠΝΑΙ

Την συμμετοχή της στην έκθεση «ANUGA 2019 – Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών» που θα θα πραγματοποιηθεί από τις 5 – 9 Οκτωβρίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Koelnmesse της Κολωνίας στη Γερμανία, προετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατέχοντας τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

Η Anuga είναι η παγκοσμίως μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών και αποτελεί την σημαντικότερη επιχειρηματική και επικοινωνιακή πλατφόρμα για τον κλάδο. Η Ελλάδα βρίσκεται ανέκαθεν στις μεγαλύτερες συμμετοχές της Anuga, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και το 2017 –καταλαμβάνοντας τη 5η θέση- με 280 εκθέτες που κάλυψαν εκθεσιακή επιφάνεια πάνω από 6.000 τ.μ.
Στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 7.405 εκθέτες από 107 χώρες ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 160.000.
Κάτω από τη στέγη της Anuga λαμβάνουν χώρα συνολικά 10 ειδικές εκθέσεις, όπου κάθε ειδική έκθεση είναι ένα παγκόσμιο γεγονός για τον κάθε κλάδο, παρουσιάζοντας πολυάριθμα προϊόντα:
• Anuga Fine Food – Anuga Frozen Food
• Anuga Drinks – Anuga Bread & Bakery
• Anuga Chilled & Fresh Food – Anuga Dairy
• Anuga Meat – Anuga Organic
• Anuga Hot Beverages – Anuga Culinary Concepts
Στην Anuga 2019 μια ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων και συνεδρίων θα συνοδεύει και πάλι την έκθεση. Η θεματολογία των διασκέψεων και των διαλέξεων υψηλού επιπέδου καθορίζεται από τις υπάρχουσες τάσεις του κλάδου: Προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, Non-GMO products (Μη Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα), Superfoods, Έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα, Functional & Free from products, Βιολογικά προϊόντα, Kosher προϊόντα, Halal food, Προϊόντα Vegan και Χορτοφαγίας.
Σημειώνεται πως έχει ήδη βγει η σχετική πρόσκληση όπου καλούνται οι παραγωγοί που μεταποιούν ή και τυποποιούν αποκλειστικά πιστοποιημένα ΠΟΠ ή/και ΠΓΕ ή με έγκριση H.A.C.C.P. ή ISO αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & ποτά) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχουν ώστε να έχουν παρουσία στο περίπτερο της ΠΝΑΙ.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Η ΠΝΑΙ και ο πρωτογενής τομέας, με στοχευμένη πολιτική δράση που αναδεικνύει, προβάλλει και βοηθάει τους παραγωγούς μας να διαθέτουν τα τοπικά τους προϊόντα στην αγορά και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, συμμετέχει σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στις διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχουν παραγωγοί που έχουν εξαγωγική δυνατότητα και διαθέτουν προϊόντα πιστοποιημένα. Η συμμετοχή απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: κατ’ αρχήν τα προϊόντα να παράγονται στα νησιά μας –κάτι που έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε στις υπηρεσίες μας. Επιπλέον, η τυποποίηση και η μεταποίηση είναι μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να φιλοξενηθεί στα περίπτερα της ΠΝΑΙ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν, κάνουμε δεκτές τις αιτήσεις εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται».

Πολλά προϊόντα που
προωθούνται για πιστοποίηση
Ο κ. Ζαννετίδης, διαβεβαίωσε ότι τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια της ΠΝΑΙ να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς κάτι που δείχνει πως υπάρχει μια δυναμική στροφή προς τον Πρωτογενή Τομέα: «Από την πλευρά μας ως ΠΝΑΙ συνεχίζουμε και κυρίως δίνουμε σημασία στην πιστοποίηση όπως για τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, κ.λπ.
Μέχρι στιγμής έχουμε πιστοποιήσει το Μελεκούνι, το Λόπι της Κατταβιάς, το Κρασοτύρι της Κω και ετοιμάζονται η Σιτάκα της Κάσου και το Μέλι της Καλύμνου.
Στο επόμενο στάδιο θα ανακοινώσουμε την πιστοποίηση και άλλων προϊόντων ΠΠΓΕ σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων των νησιών μας που θέλουμε να προβάλουμε μέσω της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019’ στον τομέα του Τουρισμού. Αυτό αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της ΠΝΑΙ και εκτιμούμε ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλό για τους παραγωγούς μας, για τον Πρωτογενή Τομέα και για την τοπική οικονομία των νησιών μας.
Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις και θα προχωρήσουν για πιστοποίηση, είναι τα εξής: Μέλι της Ρόδου, Κουλούρες Καρπάθου, Σπινιάλο Δωδεκανήσου, Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, Λάδι της Κω, Κουφέτο Μήλου, Λεμόνι Άνδρου.
Επιπλέον, τα προϊόντα που είναι υπό διερεύνηση εάν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης, είναι τα εξής: Σκόρδα από τα Καλαβάρδα, Φράουλες Παραδεισίου, Βερίκοκα Αφάντου, Κολιός Λέρου, Ροδάκινα Ρόδου, Σιτάρι Ρόδου, Καρπούζι Ρόδου, Συμιακό Γαριδάκι» όπως ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου