«Η συμφωνία με την Ιταλία είναι ένα διεθνές γεγονός, που καθορίζει κανόνες και δημιουργεί πλέον πολιτικά και νομικά δεδομένα για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου» δηλώνει σήμερα στην «δ» σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Τάσος Γαϊτάνης.
Ακόμη, μιλάει για το άνοιγμα του Τουρισμού, για τις οικονομικές ενισχύσεις της χώρας μας και για τις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που θα γίνουν λόγω του κορωνοϊού, όπως επισημαίνει.
• Κύριε Γαϊτάνη, να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την χώρα μας και τι σηματοδοτεί αυτή την κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις;
Η συμφωνία που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός.
Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για τον καθορισμό ΑΟΖ και έχει συναφθεί στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία.
Πρόκειται σαφώς για ένα διεθνές γεγονός, που καθορίζει κανόνες και δημιουργεί πλέον πολιτικά και νομικά δεδομένα για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας γίνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως συνέβη με το Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο.
Σε σχέση με την Τουρκία, η χώρα μας δείχνει και στην πράξη ότι είναι δεσμευμένη στους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Εμείς δεν το επικαλούμαστε αλά κάρτ όπως κάνει η γειτονική χώρα. Απο εκεί και πέρα τα προβλήματα με την Τουρκία είναι προβλήματα σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και όταν απειλείται η ασφάλειά της, απειλείται όλη η Ένωση. Είναι λοιπόν σαφές ότι αν η Ελλάδα δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τοτε στο πλευρό μας θα είναι και η Ευρώπη. Είναι πλέον ξεκάθαρο προς όλους αυτό.
• Μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός αλλά και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά και τον τουρισμό. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Τι πρέπει να περιμένουμε τώρα που γίνεται η προσπάθεια επανόδου στη νέα καθημερινότητα- ενώ περιμένουμε και τους τουρίστες;
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, με τη συνολική παρέμβαση στην οικονομία να είναι της τάξεως των 24 δις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι δόθηκε το δώρο Πάσχα, απαγορεύτηκαν οι απολύσεις, έγινε μείωση 40% στα επαγγελματικά ενοίκια, δόθηκαν τα 800 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας, ενώ αναμένεται η επιδότηση της βραχυχρόνιας εργασίας μέσω του Προγράμματος SURE. Επίσης θα χορηγηθούν δάνεια στις επιχειρήσεις και με την εγγύηση του κράτους. Πραγματοποιείται χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και υπάρχει η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, οι φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν θα πληρωθούν με δόσεις. Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ που είναι πολύ σημαντικό εργαλείο. Ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού αναμφίβολα θα υπάρξει υστέρηση φέτος. Ο αγώνας που γίνεται απο την κυβέρνηση είναι να καταφέρουμε να πάρουμε όσο πιο μεγάλο μερίδιο γίνεται από μια αγορά που διεθνώς έχει συρρικνωθεί. Παρακαταθήκη σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της σωστής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το άνοιγμα του τουρισμού έχει σχεδιαστεί να γίνεται σταδιακά με στόχο την προφύλαξη της υγείας και των εργαζομένων αλλά και των τουριστών. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα, θεωρώ ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας εφαρμόζουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών. Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες υπάρχουν εικόνες που μας προβληματίζουν και δείχνουν να υπάρχει χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα μας. Η όλη κατάσταση μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και στον τουρισμό, ακυρώνοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ότι έχουμε καταφέρει όλους αυτούς τους μήνες. Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο κορωνοϊός δεν είναι παρελθόν για την πατρίδα μας.
• Τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς θα αξιοποιηθούν και σε ποιους κλάδους της οικονομίας θα κατευθυνθούν;
Το ποσό των 32 δις αποτελεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκκρεμεί η συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής που αναμένεται να υπάρξει την ερχόμενη βδομάδα. Το όποιο ποσό συμφωνηθεί θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από το 2021 και μετά. Κατά τη γνώμη μου τα χρήματα αυτά αποτελούν την τελευταία ευκαιρία της χώρας να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον με ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων άνθρακα, ή η εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης των εργαζομένων σε νέες δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας. Επίσης τα χρήματα αυτά θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αλλά και τη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών όπως είναι τα δίκτυα άρδρευσης και τα φράγματα. Το βέβαιον είναι οτι το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης θα είναι αρκετά υψηλό και όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επενδυθούν και όχι να ξοδευτούν.
• Μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη μετά την κρίση του κορωνοϊού; Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να αλλάξει και το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας.
Στόχος μας είναι η χώρα να επιστρέψει σύντομα στον δρόμο της ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η σωστή διαχείριση, τόσο των χρημάτων του ΕΣΠΑ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και κάθε άλλης πηγής χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό απο τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή τεχνοκρατών για να προτείνουν τρόπους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Επιτροπή θα καταθέσει τις απόψεις της για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, αλλά και πώς μπορεί να διατεθεί το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Κατά τη γνώμη μου, απαιτείται να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν επιθυμούμε πρακτικές του παρελθόντος, όπου χρήματα ξοδεύτηκαν χωρίς σχεδιασμό. Θέλουμε να δούμε τη χώρα υπό ένα νέο πρίσμα, να βοηθήσουμε την οικονομία μας να βασιστεί στα πλεονεκτήματά της. Είδατε οτι ο κορωνοϊός ήταν μια καλή ευκαιρία να ψηφιοποιήσουμε το κράτος μας ακόμα περισσότερο. Πράγματα που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες, πραγματοποιήθηκαν σε λίγες βδομάδες. Κάναμε πραγματικά την κρίση ευκαιρία και αυτό το μομέντουμ θα πρέπει να το συνεχίσουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την οικονομία μας προς μια περισσότερο αναπτυξιακή τροχιά.