«Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να χρειαστεί να λάβουμε ξανά μέτρα, αλλά πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες ημέρες. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν χρειάστηκε προς το παρόν να ληφθούν μέτρα λόγω της Όμικρον 4. Από τη στιγμή που δεν χρειάστηκε σε άλλη χώρα, το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να κάνουμε εμείς την πρωτοτυπία», τόνισε αναφορικά με την μικρή αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αλλά και πάλι δεν μπορώ να το αποκλείσω. Βλέποντας και κάνοντας, είμαστε πάλι σε “αχαρτογράφητα νερά”. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε μια αύξηση την οποία περιμένουμε έτσι και αλλιώς, δεν θα είμαστε μονίμως χαμηλά στο δείκτη επιδημικότητας. Τώρα το πόσο αυτή θα επηρεάσει το σύστημα Υγείας, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό», επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Έχουν απομονωθεί κρούσματα και Όμικρον 4 και Όμικρον 5 στη χώρα μας. Έχουμε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο που οφείλεται. Πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα. Υπάρχει και μια αντίστοιχη αύξηση σε άλλες 20 χώρες της ΕΕ, είναι ένα φαινόμενο που το κοιτάμε» υπογράμμισε, λέγοντας ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η αύξηση της επιδημικότητας λόγω της Όμικρον 4. Σημείωσε, δε, ότι ο δείκτης επιδημικότητα δεν θα μένει μονίμως στα χαμηλά επίπεδα που έπεσε το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα «ανεβοκατεβαίνει». «Να δούμε πόσο θα ανέβει τις επόμενες ημέρες. Αλλά φαίνεται ότι είμαστε πάλι σε ανοδική πορεία», δήλωσε.
Κατάργηση μάσκας
Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να συνδέεται η αύξηση κρουσμάτων με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους», αλλά οι ειδικοί δεν μπορούν να παραβλέψουν την αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων από την Όμικρον 4 και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Όλα αυτά μαζί μπορεί να έχουν παίξει ρόλο. Είναι η συγκυρία τέτοια που βλέπουμε ότι συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μάσκα έχει καταργηθεί από τον Ιανουάριο. Άρα φαίνεται ότι είναι κάτι πιο συστημικό στην Ευρώπη, παρά κάτι τοπικό που αφορά τα μέτρα που έχουν ανασταλεί στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna, ο καθηγητής Επιδημιολογίας είπε ότι δεν ξέρει πόσο γρήγορα θα υπάρχει διαθεσιμότητα από την εταιρεία. «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εμβόλιο, ένα διδύναμο, δηλαδή έχει μέσα και το παλιό στέλεχος της Γιουχάν και το στέλεχος της Όμικρον. Είναι αρκετά διαφορετικό από το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο έχει μόνο επικαιροποιημένα στελέχη. Αυτό έχει και τα δυο στελέχη, φάνηκε από τις κλινικές μελέτες ότι η ανάμιξη έχει καλύτερα αποτελέσματα. Όταν δόθηκε το μονοδύναμο με μόνο την Όμικρον δεν πήραμε βελτιωμένα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα ερωτηματικό στο οποίο προσπαθούμε να απαντήσουμε, να καταλάβουμε γιατί συνέβη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κοινό εμβόλιο
Για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο κοινό για την γρίπη και τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης αντέτεινε ότι τα περισσότερα εμβόλια για τη γρίπη είναι παλαιάς τεχνολογίας, η οποία είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη που έχουν τα mRNA εμβόλια. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναμειχθεί η μια τεχνολογία με την άλλη, για να είναι σε ένα εμβόλιο. Οπότε θα πρέπει να αναπτυχθεί mRNA εμβόλιο για τη γρίπη για να μπορέσει να συνδυαστεί με αυτό για τον κορονοϊό. Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει αυτό με ένα εμβόλιο όπως της Novavax, που είναι πρωτεϊνικό, είναι πιο συμβατή η μια τεχνολογία με την άλλη. Αλλά προς το παρόν δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει ανάμειξη. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε δυο διαφορετικά εμβόλια», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πηγή: Reporter.gr