Ειδήσεις

Σε αποχή οι δικηγόροι εάν δεν αποσυρθεί το πλαφόν στις αναβολές δικών

Σύμφωνα με  τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρέχεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να ζητήσουν μία μόνο αναβολή λόγω κωλύματος
Ο δικηγορικός κόσμος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην προωθούμενη αιφνίδια τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να ζητήσουν μία μόνο αναβολή λόγω κωλύματος και παράλληλα ζητάει να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη τροποποίηση και σε αντίθετη περίπτωση θα κατέλθουν οι δικηγόροι σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ, παρέχεται η δυνατότητα στους δικηγόρους μόνο μία φορά να αιτηθούν αναβολή λόγω κωλύματος συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία.

Έτσι, σύμφωνα με την προωθούμενη τροποποίηση στο άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται ρητή πρόβλεψη για την περίπτωση που το αίτημα της αναβολής συνίσταται σε κώλυμα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία.

Στην περίπτωση αυτή, το αίτημα μπορεί να προβληθεί για μία μόνο φορά, από κάθε διάδικο και πρέπει να αποδεικνύεται με την προσκόμιση κάθε νομιμοποιητικού, διαδικαστικού ή άλλου εγγράφου (π.χ. εξουσιοδότηση προς το συνήγορο απόντος διαδίκου, κ.λπ.) από το οποίο να αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος αναβολής.

Ακόμη, προβλέπεται ότι για την απόδειξη σοβαρού λόγου υγείας το σχετικό πιστοποιητικό προέρχεται από δημόσιο φορέα ή πρόκειται για πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και δεν αρκεί η γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού. Παράλληλα, προβλέπεται, ότι η χορηγηθείσα αναβολή δεν δύναται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Τώρα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνεδρίασε εκτάκτως για το επίμαχο θέμα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«1.Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προωθούμενη αιφνιδίως από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, κατά παράβαση των κανόνων καλής νομοθέτησης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της Δικαιοσύνης, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 349 ΚΠΔ, περιορίζοντας το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης για λόγους που αφορούν στο πρόσωπο πληρεξουσίου δικηγόρου.

Πρόκειται για μία ακόμα νέα τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διατάξεις του Κώδικα πρέπει να είναι διαχρονικής ισχύος για ασφάλεια δικαίου.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους.

3. Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς.

4. Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από τον δικηγόρο της επιλογής τους και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος.

5. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις του σώματος και συγκεκριμένα προτείνει κήρυξη αποχής των δικηγόρων σε περίπτωση δεύτερης αναβολής για κώλυμα στο πρόσωπό τους ως πληρεξουσίων είτε υπεράσπισης είτε προς υποστήριξη της κατηγορίας, όπως επίσης και στην περίπτωση που αιτούνται αναβολής για λόγους υγείας, που αποδεικνύονται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο».

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου