Ικανοποίηση επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, μετά την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ανακοίνωσε σχετικά:
«Η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας (αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους) ανανεώθηκε με θετικό πρόσημο για τους συναδέλφους μας.
Πιο συγκεκριμένα, στην νέα σύμβαση προβλέπεται:
-Αύξηση 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024. Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
-Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
-Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.
-Η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.
Από την μεριά μας θα πράξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».
ΠΕΡΙΠΟΥ 50.000 ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κ. Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας προς την ‘δημοκρατική’ αφενός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, αφετέρου επεσήμανε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην εστίαση (όπως και στον τουρισμό).
«Η υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την εστίαση. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην κάλυψη των θέσεων εργασίας. Αυτή την περίοδο, τόσο στον κλάδο της εστίασης όσο και στον τουρισμό, υπάρχουν σχεδόν 50.000 κενές θέσεις εργασίας –με αυξητικές τάσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αυτοί που θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διενεργήσουν ελέγχους, με σημείο αιχμής την μαύρη και αδήλωτη εργασία.
Ένα ακόμη βασικό αίτημά μας είναι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές να εξετάσει σοβαρά και να δώσει οριστική λύση, στο επίδομα ανεργίας. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, το ποσόν του επιδόματος ανεργίας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η καταβολή του περιορίζεται σε τρεις μήνες. Εάν διορθωθούν αυτά, αυξηθεί το ποσόν και επιμηκυνθεί η περίοδος της καταβολής σε 5 ή 6 μήνες, είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στον τουριστικό κλάδο –και φυσικά θα υπάρξει πιο έντονο ενδιαφέρον. Ειδάλλως, το πρόβλημα θα επεκτείνεται. Η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας από άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες, δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ποιότητα του προσωπικού και κυρίως, η εξειδίκευση» -τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.