Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το “αθηνόραμα” στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική μας γαστρονομία έγινε την Τρίτη 13 Ιουνίου, στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων που φέτος γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια. Την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας θα ακολουθήσουν η απονομή των Χρυσών Σκούφων στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”, και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων Top Notch στις 2 Οκτωβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.
117 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα τιμήθηκαν με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που ανέδειξε τους άριστους της εθνικής μας κουζίνας είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη και δημιουργική της έκφανση.
Το φετινό γαστρονομικό σαφάρι της γευσιγνωστικής επιτροπής του “αθηνοράματος”, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, ανέδειξε τα 117 βραβεία ανάμεσα τους και τα 34 new entries, αριθμός-ρεκόρ για τον θεσμό. Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2023 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το “Varoulko Seaside”, χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το εστιατόριο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πολλές διακρίσεις.
Από το 1994, όταν ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βράβευσε για πρώτη φορά τα “10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας”, μια δεκάδα η οποία περιείχε μόνο δύο εστιατόρια ελληνικής κουζίνας –το “Βαρούλκο” και τη “Ρένα της Φτελιάς”–, μέχρι τις φετινές βραβεύσεις και τον αριθμό-ρεκόρ των 117 βραβείων, έχουν περάσει 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας είναι εντυπωσιακή, κάτι που αποδεικνύει η εξαιρετική της “καριέρα”, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό.
Και είναι αναμφισβήτητο, κατά γενική ομολογία –της πολιτείας, των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, των ίδιων των σεφ, αλλά και του κοινού–, ότι ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων και τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και βράβευσης με τα οποία λειτουργεί ήταν ο βασικός κινητήριος μοχλός γι’ αυτή την εντυπωσιακή εξέλιξη.
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 παρουσίασαν οι πολύ καλοί μας ηθοποιοί Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου μέσα από ένα γαστρονομικό παιχνίδι με τίτλο “Ελληνική κουζίνα και βραβευμένη γαστρονομία: Μύθοι και αλήθειες”. Μέσα από αυτό το εύρημα ξαναζωντάνεψαν σημαντικές στιγμές του θεσμού στη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, με δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, αλλά και χιουμοριστικά βίντεο, ενώ τιμήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας και αναδείχθηκε η νέα γενιά των Ελλήνων σεφ.
Το highlight της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα η παρέλαση των 117 βραβευμένων εστιατορίων κατά την έναρξη της τελετής, σε ένα εντυπωσιακό catwalk, και η αποθέωσή τους από τους προσκεκλημένους της βραδιάς.
Το “παρών” στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.
Για τη δημιουργία του dîner de gala της τελετής απονομής, το “αθηνόραμα” προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη τον γνωστό και βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη. Ο 33χρονος σεφ είναι επικεφαλής της κουζίνας του “Pied à Terre”, του πιο σταθερά βραβευόμενου με αστέρι Michelin ανεξάρτητου εστιατορίου στο Λονδίνο, ενώ το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ (και μοναδικός Έλληνας) που το έχει καταφέρει στη βρετανική πρωτεύουσα.
Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Διευθύντρια Marketing Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ΔΕΘ – HELEXPO Μαρία Σιλοπούλου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Ισμήνη Μπογδάνου, ο Senior Brand Manager της Ελληνικής Ζυθοποίας Αταλάντης Δημήτρης Στεφανάκης, ο Bars & Restaurants Sales Manager της NESTLE WATERS Γρηγόρης Μανωλέλης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart Νίκος Γραμματικός. Επίσης βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων ‘Άννη Ηλιοπουλου και ο εκδότης του “αθηνοράματος” Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022
Ανά γεωγραφική περιοχή και βαθμολογία
ΑΤΤΙΚΗ
Varoulko Seaside, Μικρολίμανο 16/20
Aleria, Μεταξουργείο 15/20
Sense, ξενοδοχείο “Athens Was”, Μακρυγιάννη 14,5/20
Annie Fine Cooking, Νέος Κόσμος 14/20 NEW ENTRY
Ark, Γλυφάδα 14/20
Artisanal Lounge & Gardens, Κηφισιά 14/20
Βασίλαινας, Ιλίσια 14/20
Cookoovaya, Ιλίσια 14/20
Λινού Σουμπάσης & Σια, Ψυρρή 14/20 NEW ENTRY
Pharaoh, Εξάρχεια 14/20 NEW ENTRY
Travolta, Περιστέρι 14/20
ΚΡΗΤΗ
Old Mill, ξενοδοχείο “Elounda Mare”, Ελούντα 14,5/20
Αλέκος, Ρέθυμνο 14/20
Apiri, Ηράκλειο 14/20
Avli, Ρέθυμνο 14/20
La Bouillabaisse, ξενοδοχείο “Minos Beach Art Hotel”, Αγ. Νικόλαος 14/20
Elaia, ξενοδοχείο “Kapsaliana Village Hotel”, Ρέθυμνο 14/20
Ferryman, Ελούντα 14/20
Hasika, Ρέθυμνο 14/20
Ο Λεβέντης, Χανιά 14/20
Ονήσιμος, Ηράκλειο 14/20
Πεσκέσι, Ηράκλειο 14/20
Taverna, ξενοδοχείο “Daios Cove Luxury Resort & Villas”, Αγ. Νικόλαος 14/20
Χρυσόστομος, Χανιά 14/20
The Yacht Club, ξενοδοχείο “Elounda Mare” Ελούντα 14/20
ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ
Noble Gourmet, ξενοδοχείο “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος 15/20
Γευsea, Νίσυρος 14,5/20 NEW ENTRY
Broadway, Κως 14/20
Cesar Meze Bar, Ρόδος 14/20
Five Senses – Sophisticated Greek Gastronomy, ξενοδοχείο “Lindos Blu Luxury Hotel & Suites”, Ρόδος 14/20
Fresh, ξενοδοχείο “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος 14/20
Hellas, Ρόδος 14/20
Ο Ηλίας, Ρόδος 14/20
Το Λημέρι του Ληστή, Ρόδος 14/20
Μαυρίκος, Ρόδος 14/20
Mylos, ξενοδοχείο “Atlantica Imperial Resort & Spa”, Ρόδος 14/20
Παράγκα, Ρόδος 14/20
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Selene, ξεν.”Katikies Garden”, Σαντορίνη 15,5/20
Varoulko Santorini, ξεν. “Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection”, Σαντορίνη 15,5/20 NEW ENTRY
Grandma’s, ξενοδοχείο “Liostasi Hotel & Suites”, Ίος 15/20
Petra Restaurant, ξενοδοχείο “Canaves Oia Suites”, Σαντορίνη 15/20
Cantina, Σίφνος 14,5/20
Ches, ξενοδοχείο “Calilo”, Ίος 14,5/20 NEW ENTRY
Efisia, ξενοδοχείο “Myconian Ambassador”, Μύκονος 14,5/20
Iθaka, Ίος 14,5/20
Kenshō Ornos, ξενοδοχείο “Kenshō Ornos”, Μύκονος 14,5/20
Μαραθιά, Τήνος 14,5/20
Nōema, Μύκονος 14,5/20
Panigyri Festival Food, Σαντορίνη 14,5/20
Vezene Santorini, ξενοδοχείο “Cavo Tagoo Santorini”, Σαντορίνη 14,5/20 NEW ENTRY
Araklia, Ηρακλειά 14/20 NEW ENTRY
Bostani, ξενοδοχείο “Verina Astra”, Σίφνος 14/20 NEW ENTRY
Fly Away, ξενοδοχείο”West East Suites”, Σαντορίνη 14/20
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος 14/20
Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος 14/20 NEW ENTRY
Το Θαλασσάκι, Τήνος 14/20
Idol Restaurant Bar, Σαντορίνη 14/20
Kalopsia, Τήνος 14/20 NEW ENTRY
Mario, Πάρος 14/20 NEW ENTRY
Mia’s, Σαντορίνη 14/20 NEW ENTRY
Noa, ξενοδοχείο “Myconian Kyma”, Μύκονος 14/20
Nos, ξενοδοχείο “Nos”, Σίφνος 14/20 NEW ENTRY
Pere Ubu, ξενοδοχείο “Kalesma Myconos”, Μύκονος 14/20 NEW ENTRY
Rada, ξενοδοχείο “Cove Paros”, Πάρος 14/20 NEW ENTRY
Η Ταβέρνα του Μανώλη, Σίφνος 14/20 NEWENTRY
Vassilenas Blue, Αντίπαρος 14/20 NEW ENTRY
Ω Omega 3, Σίφνος 14/20 NEW ENTRY
Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου:
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Fiore, ξενοδοχείο “Lesante Cape Resort & Villas”, Ζάκυνθος 15/20 NEW ENTRY
Melia, ξενοδοχείο “Lesante Blu Beach Resort”, Ζάκυνθος 15/20
Dominicale, Ζάκυνθος 14,5/20 NEW ENTRY
Flow, ξενοδοχείο “Olea All Suites Hotel”, Ζάκυνθος 14,5/20 NEW ENTRY
Prosilio, Ζάκυνθος 14,5/20
Κληματαριά, Κέρκυρα 14/20
Pomo d’ Oro, Κέρκυρα 14/20
Rose Garden, Κέρκυρα 14/20
Toula’s Gastronomy, Κέρκυρα 14/20
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας 15/20
Kooc Secrets, ξενοδοχείο “Costa Navarino”, Πύλος, Μεσσηνία 15/20
Στου Κώστα, Καλαμάτα 14/20 NEW ENTRY
Lela’s, Καρδαμύλη Μεσσηνία 14/20 NEW ENTRY
Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη, Καλαμάτα 14/20 NEW ENTRY
ΗΠΕΙΡΟΣ
Astra, Μεγάλο Πάπιγκο 14/20 NEW ENTRY
Θamõn, Ιωάννινα 14/20 NEW ENTRY
Μέτσοβο 1350μ., ξενοδοχείο “Grand Forest Metsovo”, Μέτσοβο 14/20 NEW ENTRY
Salvia, ξενοδοχείο “Aristi Mountain Resort & Villas”, Αρίστη 14/20 NEW ENTRY
Sesa, ξενοδοχείο “Sesa Boutique Hotel”, Πρέβεζα 14/20
Χρύσανθος, Ιωάννινα 14/20 NEW ENTRΥ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
El Resto Bar, ξενοδοχείο “Agapitos Villas & Guest Houses”, Μούρεσι Μαγνησίας 14/20
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Βεργιώτικο, Βέροια 14/20
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας 14/20
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας 14/20
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας 14/20
Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20
Χάραμα, Αρκοχώρι Ημαθίας 14/20
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Salonica Restaurant & Bar, ξενοδοχείο “Makedonia Palace” 15/20
Dome Real Cuisine, ξενοδοχείο “Nikopolis Hotel Thessaloniki” 14,5/20
Grada Nuevo 14,5/20
Χαρούπι 14,5/20
Ambrosia, ξενοδοχείο “Hyatt Regency Thessaloniki” 14/20
Botargo, ξενοδοχείο “MonAsty Autograph Collection Hotel” 14/20 NEW ENTRY
Γλυκάνισος 14/20
Δέκα Τραπέζια 14/20
Το Μανιτάρι 14/20
Marea Sea Spirit 14/20
Μούργα 14/20
Όλυμπος Νάουσα, ξενοδοχείο “ΟΝ Residence” 14/20 NEW ENTRY
Συν Τροφή 14/20
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Tomata, ξενοδοχείο “Sani Marina- Sani Resort” 15/20
Bubo Fine Dining Restaurant, Ξενοδοχείο “Ekies All Senses Resort” 14,5/20
Η Μαριγούλα 14/20
Μαρίνα 14/20
Trizoni Sea Treasures 14/20 NEW ENTRY
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Almira Fish & Meat Tavern, Αλεξανδρούπολη 14/20
Bostani Gastronomy, Μουσθένη Καβάλας 14/20 NEW ENTRY
Καρυδιές, Σαμοθράκη 14/20
Κοτάννη, Ξάνθη 14/20
Η Ταβέρνα του Άη Γιώργη, Μάκρη Αλεξανδρούπολης 14/20
Πηγή athinorama.gr