Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ήδη από τους πρώτους μήνες της χρονιάς φαίνονταν αισιόδοξοι για τη φετινή πορεία των εσόδων, βλέποντας κυρίως τη δυναμική της ζήτησης, αλλά και την άνοδο της διαθεσιμότητας από τις αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Παράσχης κατά την ομιλία του στην κλειστή συνεδρίαση της 32ης τακτικής γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά “το 2024 θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στη βάση των στοιχείων των πρώτων 5 μηνών είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό μας”.
Ο ίδιος στήριξε την πρόβλεψή του σε 4 επιδόσεις που έχει ήδη πετύχει ο ελληνικός τουρισμός:
– Οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση 12,4% στο πεντάμηνο (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών +16,4% και Περιφερειακά+9,5%).
– Ο προγραμματισμός θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις κατά τη θερινή περίοδο εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,2% για το σύνολο του έτους.
– Ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά 11% περίπου.
– Ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στο πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%.
“Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα. Και αυτό, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές αγορές, την μειούμενη ένταση του λεγόμενου revanche travel μετά την πανδημία, αλλά και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή μας με κυρίαρχες τις συρράξεις σε Ουκρανία και Γάζα, τις φυσικές καταστροφές που μας έπληξαν, τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα εισοδήματα από τον επίμονο πληθωρισμό αλλά και την ευρύτερη κοινωνική προβληματική που ανέδειξαν οι Ευρωπαϊκές εκλογές” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Το κλίμα από τους επιχειρηματίες του τουρισμού στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ήταν εξίσου θετικό, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για έναν πολύ καλό Ιούνιο και δυναμική ζήτηση για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περιμένοντας επίσης υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με πέρσι και βελτιωμένους τζίρους.
Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2023 διαμορφώθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2023 αυξήθηκε κατά 21% και διαμορφώθηκε σε 36 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 29 εκατ. ταξιδιωτών το 2022. Οι διανυκτερεύσεις μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 236.271,2 χιλ. το 2023, έναντι 220.213,1 χιλ. το 2022, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 7,3%, ενώ οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 84,1% σε σχέση με το 2022. Παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιες από το 2019, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση του κρίσιμου επενδυτικού κενού.
Πάντως, δεν έλλειψε και η δυσαρέσκεια αναφορικά με την επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, πέραν του τέλους για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση, πρόσφατα ξεκίνησαν συζητήσεις από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων η άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων.
“Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία. Αντίθετα, η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με το τουρισμό για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται” σημείωσε.
Πηγή capital.gr