Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή
Η Ραλλία Χρηστίδου, Αν. Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ και η Ράνια Θρασκιά, Αν. Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αρμόδια για την Ειδική Αγωγή, κατέθεσαν από κοινού ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας για το ζήτημα της ακραίας υποστελέχωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΚΚΠΠΝΑ) και ειδικότερα του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου, την οποία συνυπογράφουν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τα προβλήματα υποστελέχωσης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ανά τη χώρα είναι διαχρονικά, όμως στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου η κατάσταση χαρακτηρίζεται κατ’ ελάχιστο τραγική. Από τις 29 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόλις οι 8, με ελλείψεις σε καίριες ειδικότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία της δομής, όπως Παιδιάτρων, Ειδικών Παιδαγωγών, Επιμελητών Κοινωνικής Πρόνοιας κ.ά.
Μια ακραία συνθήκη που δυσχεραίνει την καθημερινότητα τόσο των εργαζόμενων όσο και των παιδιών, που διαβιούν στο Παράρτημα. Η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα που εκκινούν από την επαρκή κάλυψη των αναγκαίων βαρδιών έως το να στερεί στα παιδιά τη δυνατότητα να μπορούν να πηγαίνουν σε κοινωνικές δράσεις.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στις δομές που υπάγονται στο Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου του ΚΚΠΠΝΑ όπου υπάρχει έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως νοσηλευτών για ΑμεΑ και φυσιοθεραπευτών, με αποτέλεσμα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται να μη λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα.
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η συντήρηση των εγκαταστάσεων των δομών, καθώς η σημερινή τους κατάσταση παραπέμπει σε εικόνα εγκατάλειψης, καθιστώντας δυσμενές και μη ασφαλές το περιβάλλον διαβίωσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δομές, οι οποίες φιλοξενούν παιδιά και πάσχοντες συμπολίτες μας. Ερωτάται η Υπουργός τι σκοπεύει να πράξει, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι δομές του ΚΚΠΠΝΑ και ποια μέριμνα έχει ληφθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις όλων των κτιρίων των δομών του ΚΚΠΠΝΑ.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτεται το σώμα της ερώτησης.
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΚΚΠΠΝΑ) με έδρα το Δήμο Ρόδου αποτελείται από δύο παραρτήματα, το Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου και το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου. Τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΚΚΠΠΝΑ είναι διαχρονικά, όπως ανάλογα συμβαίνει σε όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των περιφερειών της χώρας, λόγω λήξης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο τον Απρίλιο του 2024 στο ΚΚΠΠΝΑ έχει 120 περιθαλπόμενους ενώ το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δωδεκανήσου φιλοξενεί 16 άτομα. Από το σύνολο των 260 οργανικών θέσεων που προβλέπονται για τη λειτουργία του κέντρου είναι καλυμμένες μόλις οι 100, που διαμορφώνονται σε 73 Μόνιμους/ΙΔΑΧ, σε 7 ΙΔΟΧ και 20 Επικουρικό Covid, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/6/2024, αφού είχαν παραταθεί για ένα επιπλέον εξάμηνο μετά την ψήφιση στη Βουλή της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν.5079/2023.
Στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου όμως η κατάσταση χαρακτηρίζεται, κατ’ ελάχιστο, τραγική, καθώς παρατηρείται ακραία υποστελέχωση. Από τις 29 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόλις οι 8, 4
Μόνιμους/ΙΔΑΧ και 4 Επικουρικό Covid, με ελλείψεις σε καίριες ειδικότητες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της δομής, όπως Παιδιάτρων, Ειδικών Παιδαγωγών, Επιμελητών Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικών Λειτουργών κ.ά.
Πέρα από τις προφανείς ελλείψεις σε βαθμό που δεν μπορούν να καλυφθούν οι αναγκαίες βάρδιες και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τόσο των εργαζόμενων όσο και των παιδιών, που διαβιούν στο Παράρτημα, οι τελευταίες προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων αφορούσαν σε ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και ΔΕ Βοηθών Βρεφοκόμων. Από το σύνολο των 8 εργαζομένων οι 5 είναι Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι ενώ στο συγκεκριμένο κέντρο διαβιούν κατά κύριο λόγο έφηβες και παιδιά δημοτικού. Η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, που να διαχειρίζονται ανάγκες μεγαλύτερων ηλικιών ή να καλύπτουν τις μετακινήσεις των παιδιών(συνοδοί, οδηγοί, φύλακες) στερεί στα παιδιά τη δυνατότητα να μπορούν να πηγαίνουν στις απογευματινές δραστηριότητες τους (ΚΔΑΠ, αθλητισμός) ή σε άλλες κοινωνικές δράσεις (περιηγήσεις, εκδρομές). Επιπροσθέτως, υπάρχει και πρακτικό πρόβλημα καθώς από το σύνολο των 4 οχημάτων(τύπου van) που καλύπτουν το σύνολο των δομών του ΚΚΠΠΝΑ λειτουργεί μόνο το ένα.
Η κατάσταση περιγράφεται ως αρνητική και στο Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου του ΚΚΠΠΝΑ, στο οποίο υπάγονται οι δομές ΑμεΑ Ενηλίκων στα Κολύμπια, ΑμεΑ Ανηλίκων “Ο Άγιος Ανδρέας” και η Δομή ΑμεΑ
Αυτοεξυπηρετούμενων Υπερηλίκων “Χαραλάμπειο Γηροκομείο”, όπου υπάρχει έλλειψη στις κρίσιμες ειδικότητες νοσηλευτών για ΑμεΑ και φυσιοθεραπευτών, με αποτέλεσμα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται να μη λαμβάνουν τις απαραίτητες φυσιοθεραπείες και να επιδεινώνεται η κινητικότητα τους.
Εξίσου προβληματική είναι και η συντήρηση των εγκαταστάσεων των δομών, καθώς αφορούν σε κτίρια που ανεγέρθηκαν επί ιταλικής κατοχής και η σημερινή τους κατάσταση παραπέμπει σε εικόνα εγκατάλειψης, καθιστώντας δυσμενές το περιβάλλον διαβίωσης.
Επειδή, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δομές, οι οποίες φιλοξενούν παιδιά που χρειάζονται προστασία και φροντίδα, αλλά και πάσχοντες συμπολίτες μας.
Επειδή, καθίσταται αδύνατη η παροχή στους φιλοξενούμενους των ποιοτικών υπηρεσιών και των συνθηκών αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης.
Επειδή, δεν ικανοποιούνται οι στόχοι για την ένταξη των παιδιών του Παραρτήματος στο κοινωνικό σύνολο μέσω της συμμετοχής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Επειδή, είναι αναγκαία η στήριξη και ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Ερωτάται η αρμόδια Yπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί άμεσα, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι δομές του ΚΚΠΠΝΑ και ειδικότερα το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου;
2. Ποια μέριμνα έχει ληφθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις όλων των κτιρίων των δομών του ΚΚΠΠΝΑ;
Οι Ερωτώντες και Ερωτώσες Βουλευτές