Ειδήσεις

Ενδεχόμενο να μηδενιστούν οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο-Πληροφορίες για ακύρωση νομοσχεδίων

Πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι όχι μόνο παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες οι μέχρι πρότινος κυβερνητικές διακηρύξεις για ενίσχυση με προσωπικό στο Δημόσιο –τουλάχιστον αναφορικά με την αναλογία μιας πρόσληψης σε σχέση με τον αριθμό των αποχωρήσεων–, αλλά ανοίγει και ο δρόμος για δημοσιονομική συμπίεση των… απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και αλλαγές επί τα χείρω για τις σχέσεις εργασίας που θα επικρατήσουν κατά τις προσλήψεις νέων. Η διαμόρφωση νέου μισθολογίου είναι κεντρικό ζήτημα για τις εξελίξεις αυτές.

Αρχικά έντονο προβληματισμό σε φορείς του Δημοσίου και συνδικάτα προκάλεσαν οι αναφορές της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Άνγκελα Μέρκελ για ανάκληση νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από την ελληνική Βουλή, ενώ και στο τελικό κείμενο υπάρχουν αναφορές για «επανεξέταση» ή για εξεύρεση άλλων ισοδύναμων μέτρων. Εξ αυτού ανησυχία εξαπλώθηκε για το ζήτημα των επαναπροσλήψεων απολυμένων και «διαθέσιμων», αλλά και για το θέμα της επανόδου των απολυμένων εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για συμψηφισμό με τις προσλήψεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Άλλωστε και για τις επαναπροσλήψεις των «διαθέσιμων» και απολυμένων στον δημόσιο τομέα, δεν είναι τυχαίο ότι από καιρό τώρα το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου δεν παρέλειπε να θυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2015 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε 15.000 προσλήψεις για την τρέχουσα περίοδο, ενώ αυτές ήδη έχουν διολισθήσει στις 11.000.

Με αυτό το δεδομένο, υπογράμμιζαν ότι μπορεί να συμψηφιστεί η δαπάνη από τις επαναπροσλήψεις με την ήδη προϋπολογισμένη δαπάνη για νέες προσλήψεις. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστωτικές πράξεις για την επαναπρόσληψη / επάνοδο σε θέσεις έχουν εκδοθεί για σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, εργαζομένους στην Υγεία και στην Παιδεία καθώς και σε ορισμένους σε φορείς που αφορούν μεταφορές και επικοινωνίες.

Όμως και τις προηγούμενες ημέρες, ενόσω υπήρχαν σχετικές διαρροές, στελέχη από το κυβερνητικό επιτελείο θύμιζαν ότι η επαναπρόσληψη στην ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, επειδή συνεχίζεται η χρηματοδότηση από το ανταποδοτικό τέλος.

Βέβαια, ζοφερές σκέψεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ (ενδεχομένως με πλήρη διεύρυνση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων), ακόμα και σε όσους θεωρούν ότι δεν θα τεθεί ή θα ξεπερασθεί το θέμα με την επάνοδο των απολυμένων. Σημειώνουν ότι το ανταποδοτικό τέλος εκλαμβάνεται από τους δανειστές ως τέλος υπέρ τρίτων και στην εξουσιοδότηση των 251 βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο διατυπώνεται η γενική αναφορά ότι καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, ο συμψηφισμός αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να μειωθούν δραματικά οι νέες προσλήψεις για την κάλυψη αναγκών σε τομείς του Δημοσίου, αλλάζοντας ακόμα και την ισχύουσα αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις (1:5).

Στελέχη της δημόσιας διοίκησης θεωρούν κάτι περισσότερο από πιθανό να μειωθεί η αναλογία νέων προσλήψεων και αποχωρήσεων, φτάνοντας ακόμα και στο 1:7 ή και στο 1:10…

Το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει πλέον η κυβερνητική ρητορική περί αναβάπτισης του Δημοσίου, παρά την αποσάθρωση υπηρεσιών που επέφερε –πέρα από την απόλυση και «διαθεσιμότητα»– η αποχώρηση ή και εξαναγκασμός σε συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζομένων τα τελευταία χρόνια (την τετραετία που πέρασε μειώθηκαν συνολικά κατά 200.000 οι υπάλληλοι).

Θα αλλάξει η ρητορική εστιάζοντας πλέον στα περί… ποιοτικής αναδιάρθρωσης του προσωπικού και των δομών στις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση προσωπικού και η κινητικότητα στο Δημόσιο θα γίνει «πρόσφορο» και μόνιμο εργαλείο για μετακινήσεις και τοποθετήσεις υπαλλήλων σε θέσεις.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου