ην αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να κάνει κτήμα της μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά τη “σύμβαση” με τον ΟΟΣΑ η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την πρώτη «εργαλειοθήκη» του Οργανισμού.
Την περασμένη Άνοιξη, όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης «κατέβαζε» προς ψήφιση στη Βουλή την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Νο1), η Κυβέρνηση Σαμαρά λίγο έλειψε να πέσει μετά τις έντονες αντιδράσεις μερίδας βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπουργών και φυσικά αρκετών επαγγελματικών ομάδων.
Αποτέλεσμα ήταν η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ Νο1 να προσαρμοστεί στα μέτρα και τα σταθμά των απαιτήσεων των μπλε και πράσινων βουλευτών αλλά και των επαγγελματικών ομάδων που θίγονταν από τα μέτρα.
Τελικά η Κυβέρνηση Σαμαρά δεν έπεσε τότε. «Έπεσε» όμως ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ο οποίος λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εξαιτίας του οποίου είχε σκεφθεί να παραιτηθεί δύο φορές όπως είχε αποκαλύψει πολύ αργότερα, βρέθηκε εκτός του υπουργικού συμβουλίου στον ανασχηματισμό που ακολούθησε.
Δεκαπέντε μήνες μετά την επεισοδιακή εκείνη συνεδρίαση της Βουλής και τρία χρόνια μετά την ανάθεση επί υπουργίας της κας. Άννας Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ μελέτης για να διαπιστωθούν οι αιτίες του περιορισμένου ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία -σ.σ. η αμοιβή για τη συγκεκριμένη δουλειά ξεπέρασε τα 900.000 ευρώ-, η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, δεσμεύθηκε πριν από λίγες ώρες να εφαρμόσει στο ακέραιο την επίμαχη εργαλειοθήκη (Νο1) και να προωθήσει την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Νο2.
Δρόμος ο οποίος όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη ιστορία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντιθέτως, ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 15 Ιουλίου ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και γενική συνέλευση με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις και από άλλες επαγγελματικές ομάδες αλλά και από Βουλευτές.
Φαρμακεία και ΜΗΣΥΦΑ
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός των φαρμακείων και στις αλλαγές που προωθούνται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου κλάδου, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν από λίγες ώρες μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Σε ότι αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την απελευθέρωση των καναλιών διανομής τους, δηλαδή θα μπορούν να πωλούνται πλέον και από το σούπερ μάρκετ, κάτι που είχε αποφευχθεί πέρυσι, ενώ για τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δίνεται πλέον η δυνατότητα να ανοίγει φαρμακείο και μη φαρμακοποιός (προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Νο1), κάτι που επίσης είχε αποφύγει η προηγούμενη Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Διάρκεια ζωής φρέσκου γάλακτος
Εκτός από το θέμα των φαρμακείων και των ΜΗΣΥΦΑ, στο «τραπέζι» εκ νέου βρίσκεται το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Σήμερα η διάρκεια ζωής του είναι έως 7 ημέρες ενώ έχει δημιουργηθεί και μία νέα κατηγορία το “γάλα ημέρας”.
Ο αρχικός σχεδιασμός πάντως του αρμόδιου υπουργείου με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος που πέρυσι ήταν 5 ημέρες και ο καθορισμός αυτής ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Δηλαδή με βάση τη μέθοδο παστερίωσης και τα μηχανήματα που διαθέτει μια γαλακτοβιομηχανία ένα γάλα απλής παστερίωσης (φρέσκο) θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες όπως είχαν αναφέρει πέρυσι στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.
Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές
Το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι, αποτελεί ένα πεδίο μάχης μεταξύ μικρών και μεγάλων λιανεμπόρων πάνω από μια 20ετία, απλά την τελευταία διετία η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων έως 250 τ.μ., 52 Κυριακές τον χρόνο και τη λειτουργία όλων των καταστημάτων μικρών και μεγάλων 7 Κυριακές τον χρόνο.
Πέρυσι υπουργική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γιακουμάτου προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο στις εξής περιοχές: ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και σε Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Σύρο. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης ζητώντας να ακυρωθεί προσέφυγαν στο ΣτΕ το περασμένο Φθινόπωρο οι: ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 10 έμποροι.
Οκτώ μήνες μετά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση από το ΣτΕ. Την ίδια ώρα αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα πράξει η ΕΣΕΕ σε περίπτωση που η απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας είναι πλήρης και καθολική. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης στα μέσα Ιουνίου είχε δηλώσει αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές πως: “μια μέτρια ή κακή συμφωνία είναι μια σωτήρια συμφωνία”.
Τουριστικά λεωφορεία
Ο ΟΟΣΑ για τα τουριστικά λεωφορεία είχε προτείνει την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας βάσει της οποίας επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο προκαθορισμένη ομάδα ανθρώπων και να μην κάνουν στάσεις διότι αυτό θεωρείται ότι πλήττει τη λειτουργία των ΚΤΕΛ. Σήμερα τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες μόνο εάν δεν δραστηριοποιούνται στην περιοχή τουριστικά λεωφορεία.
Ψωμί
Ακόμη ένα μέτρο που ξεθώριασε στην πορεία ήταν το οι αλλαγές στην αγορά του άρτου. Στις 50 εντολές του ΟΟΣΑ, όπως τις είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2014 ο κ. Χατζηδάκης προβλέπονταν τα εξής: υποχρεωτικό ζύγισμα του άρτου ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης, κατάργηση των προκαθορισμένων ποσοτήτων και του προκαθορισμένου βάρους πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων.
Προέβλεπε ακόμη τη δυνατότητα πώλησης ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.