Ειδήσεις

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις 100 δόσεις

Μέγας κίνδυνος για απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων υπάρχει για χιλιάδες φορολογούμενους. Η συμφωνία που έχει συνάψει η κυβέρνηση με τους εταίρους περιλαμβάνει και μέτρα βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης και του φορολογικού μηχανισμού, μέσα στα οποία είναι και η θέσπιση προβλέψεων αποβολής φορολογούμενων από τη ρύθμιση ή μείωση του αριθμού των δόσεων που έχουν επιλέξει για την αποπληρωμή των χρεών τους προς το δημόσιο.
Η τρόικα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καταπολεμήσει τον λεγόμενο “ηθικό κίνδυνο” έχει απαιτήσει από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αφαιρεθούν συγκεκριμένες προβλέψεις της ρύθμισης των 100 δόσεων προκειμένου να μην επιβραβεύονται οφειλέτες οι οποίοι ενώ διέθεταν τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών τους προς το δημόσιο επιβραβεύτηκαν με ένταξη στη ρύθμιση.
Πιο συγκεκριμένα η τρόικα έχει ζητήσει:
– να αποβάλλονται αυτόματα από τη ρύθμιση όσοι φορολογούμενοι δεν εκπληρώνουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Η παρούσα μορφή της ρύθμισης θεωρείται εξαιρετικά γενναιόδωρη από την τρόικα καθώς δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να μην πληρώσουν μια νέα φορολογική υποχρέωση και να παραμείνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Στην πράξη ένας φορολογούμενος προχώρησε στη ρύθμιση των οφειλών του έως και το 2014 και μπορεί να παραμείνει στη ρύθμιση ακόμη και αν δεν καταβάλει το φόρο στο νέο εκκαθαριστικό ή τον ΕΝΦΙΑ. Στη νέα μορφή της ρύθμισης η δυνατότητα αυτή αναμένεται να “ξηλωθεί”.
– να θεσπιστούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα. Με τη σημερινή μορφή της ρύθμισης οι 100 δόσεις δίνονταν χωρίς κανέναν περιορισμό. Με την εφαρμογή των κριτηρίων σε πολλούς φορολογούμενους θα μειωθεί αυτόματα ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων και θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό της δόσης.
– να θεσπιστεί “επιτόκιο αγοράς” για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%. Η τρόικα επιθυμεί να θεσπιστεί επιτόκιο που να διαμορφώνεται στο αντίστοιχο επίπεδο του 8-10% προκειμένου να υπάρχει ένα επιπλέον κόστος για αυτόν που δεν πλήρωσε εγκαίρως τις οφειλές του σε σχέση με αυτόν που ήταν συνεπής.
Οι σχετικοί περιορισμοί στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πολύ πιθανό να περιληφθούν στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου